hirdetés

5 dolog, amit a kutyádon keresztül tanulhatsz önmagadról

László Enikő

2020. szeptember 11 - Forrás: Padla Dóri

A kutyáink - mint bármely más családtagunk – sok mindenre taníthatnak minket. Rajtuk keresztül mélyebben megismerhetjük önmagunkat, hiszen számtalan olyan helyzet állhat elő, amikor próbára vagyunk téve.

hirdetés

Akinek volt már kutyája, az pontosan tudja, hogy életének milyen fontos részévé válhat az új családtag. Rengeteg örömet és boldogságot hozhat az életünkbe. De azért azt is lássuk be, hogy gyakran találhatjuk szembe magunkat megoldandó, kevésbé örömteli feladatokkal is a kis kedvencünket illetően. Ezek persze mind nem véletlenek.

A kutyatartás nem mindig habostorta.

Nézzük hát, hogy mi az az 5 dolog, amit a kutyádon keresztül tanulhatsz:

1. Türelem

Különösképpen, ha még kölyökkutyáról van szó, nem egyszer próbára tehetik a türelmünket. Egy-egy ilyen szituációban rájöhetsz, hogy habár eddig végtelenül türelmesnek gondoltad magad, azért nálad is eljön az a pont, amikor elgurul a pöttyös. És nem azért, hogy a kutyád utána fusson. Figyeld meg magad, hogy hol van a tűréshatárod, és mielőtt elérkeznél oda, találd meg a saját módszeredet arra, hogy le tudd nyugtatni magad. Lehet ez néhány nagy levegő, a helyzetből való ideiglenes kimozdulás vagy bármi más, ami számodra a nyugalmi állapot visszanyerését eredményezi. Ezek után érdemes lehet elgondolkodni azon is, hogy esetleg a helyzet kezelésének a módján kell valamit változtatni, hogy kutyád is megértse, amit mondasz neki és te, a gazdi is boldog legyél.

2. A játékos éned megtartása

A kutyák többsége szeret játszani, futkározni, bolondozni. A gazdik pedig ezt biztosítani hivatottak. Engedd magad szórakozni és figyeld meg, hogy egy kis játék neked is mennyire jót tud tenni. Felnőttként sokszor feledkezünk meg a játék iránti igényünkről. Pedig ugyanúgy, mint a kutyánknak, nekünk is szükségünk van rá. Ha megengeded magadnak a játékot, sokkal felszabadultabb, lazább és jobb kedvű lehetsz utána. Ez pedig életkortól függetlenül mindenkinek a hasznára válik.

3. A rendszeresség megélése az életedben

Mi, emberek ezen a területen is nagyon különbözőek tudunk lenni. Valakinek lételeme a rutin és a rendszeresség, van, akit viszont a hideg ráz ettől. Ami mindenesetre biztos, hogy ha kutyát tartasz, akkor minden bizonnyal valamiféle rendszert kell alkalmaznod a hétköznapjaidban. Reggeli séta, délutáni játék, esti séta, stb. Gondold meg, hogy ezektől te hogyan érzed magad? Ha már régóta gazdi vagy, valószínűleg ez teljesen beépült már az életedbe. Mégis, ha mélyebben belegondolsz, milyen a te hozzáállásod a rutinhoz? A kutyáddal kapcsolatban könnyedén megy, de ezen kívül nem igazán? Vagy pont fordítva, és életed minden területén szereted az előre eltervezett és kiszámítható dolgokat? Érdemes ezen elgondolkodni, hiszen a rutinhoz való hozzáállásunk sokat elárulhat a személyiségünkről.

4. Az osztatlan figyelem képessége

Azt szokták mondani, hogy a kutyák a pillanatnak élnek. Ami éppen történik, az van a fókuszukban (ez persze lehet, hogy pont nem az a történés, amire te szeretnéd, ha kutyád figyelne, de ettől ő még maximálisan koncentrál – mondjuk valami teljesen másra). Ez a fajta összpontosított figyelem példaértékű lehet nekünk, embereknek. Amíg a kutyád teljesen rád fókuszál, (például miután a munkából hazaérkeztél) te vajon képes vagy ugyanerre vele szemben? Mennyire tudod osztatlan figyelmeddel megajándékozni a négylábú kedvencedet? Vagy bárki mást? Barátaidat, párodat, szüleidet, gyerekeidet? Fontos, hogy ha csak rövidebb ideig is, de osztatlan figyelmet élvezhessenek tőlünk azok, akik számunkra fontosak. Tanuljunk a kutyáinktól!

5. A szeretet adása és elfogadása

A kutyák feltétel nélkül szeretnek, szól a fáma. Te hogy vagy ezzel? Te is tudsz szeretni másokat feltételek, kitételek nélkül; ha hibát követett el, akkor is? Ha kedvencedet vesszük példának, milyen érzéssel tölt el, amikor odabújik melléd, így kifejezve a szeretetét irántad? El tudod ezt fogadni teljes szíveddel? Ha egy másik embertől kapod ugyanezt, mi a reakciód? Ha pedig a másik irányból nézzük a dolgot, érdemes elgondolkodni azon, hogy te hogyan fejezed ki a szeretetedet. Mondjuk letudod a kutyáddal kapcsolatos kötelező feladatokat, mint a sétáltatás, labda eldob háromszor, enni adni neki és aztán ennyi? Vagy szívesen szánsz időt arra is, hogy játsszatok egy nagyot, szórakoztasd őt és a lelkét is boldoggá tedd? Önismereti szempontból jó kis lehetőség ennek is a végiggondolása!

Írta: Padla Dóri – HCT Coach (www.hctmethod.com)
Instagram: @hctbydoripadla
Facebook: HCT – Holistic Coaching Therapy by Dóri Padla

(Képek: Getty Images Hungary)

játék önismeret osztatlan figyelem Padla Dóri rendszeresség szeretet türelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!