hirdetés

Honnan tudja a kutyád, hogy szereted? 6 nagyszerű mód érzéseid tolmácsolására

Buzgó Csilla

2020. július 1

A kutya és az ember között az évezredek során olyan szoros kapcsolat alakult ki, mely biológiai szinten is kódolva lett mindkét fajba.

hirdetés

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt állítjuk, a kutyák minden különös gesztus nélkül pontosan érzik, hogyan viszonyulunk hozzájuk. Létezik azonban néhány különleges útvonal a szeretett állat szívéhez, eláruljuk, melyek ezek.

Ha vakargatod a fülét

A kutyák fülében rengeteg érzékeny idegvégződés található, melyek ingerlése endorfintermelésre sarkallja az állat szervezetét. Ez a hormon fájdalomcsillapító és nyugtató hatásáról ismert, így nem csoda, ha a kedvencek imádják, ha a gazdi ily módon kényezteti őket.

Néha kézből eteted vagy jutalmazod

Így nem csak az válik evidenssé számára, hogy az egyik létszükségletét te biztosítod, a kettőtök közti bizalmas kapcsolatot is erősítheted, hiszen a kutya arra fog asszociálni, hogy a kezed csupa jó élményt nyújt számára.

Gyakran mondod neki, hogy szereted

Nézz a szemébe, mosolyogj, emeld magasra a szemöldököd, és nyugodtan gügyögj neki magas hangon, mert azt nagyon imádja. A kutyák kiválóan képesek értelmezni az emberi arckifejezéseket, ráadásul az ő mimikájuk a miénkhez hasonlóan alakul, ha izgalmat vagy örömöt tapasztalnak. Emellett jobban megértik a beszédet, mint gondolnánk: egy ELTE-s kutatás során kiderült, hogy a kutyusok, akárcsak az emberek, a jobb-és bal agyféltekéjüket is használják annak befogadására, hogy mit és hogyan mondunk nekik.

Sokszor bújtok egymáshoz

Míg az ölelést egyes kutyák inkább akadályozó, fogságba ejtő gesztusként értelmezik, egymásnak dőlve vagy fekve kellemes, meghitt hangulatot teremthetsz mindkettőtök számára. A közös pihenés, szuszmizás erősíti a kötődést, hiszen ilyenkor védtelenebbek vagytok, mint éber állapotban, tehát ha a kutyád szívesen alszik veled, az azt jelenti, hogy feltétlen bizalmába fogadott téged.

Sűrűn simogatod, masszírozod

Sok kutyus jobban ért az érintésből, mint a pusziból vagy a jutalomfalatokból. Míg előbbit összetéveszthetik egy enyhe dominanciafitogtatással vagy játékra való felhívással, utóbbi inkább tanulást, motivációt hivatott elősegíteni. Egy kellemes masszázs, a vakargatás, simogatás viszont egyértelmű jele annak, hogy odáig vagy érte.

Biztosítod a szükségleteit

A fenti módszerek csupán majomszeretetként funkcionálnak, ha egyébként nem figyelsz oda arra, hogy megfelelően lemozgasd, minőségi ételekkel etesd, ideális életteret teremts számára és megfelelő egészségügyi ellátásban részesítsd őt. Ügyelj tehát ezekre is, és meglátod, kettőtök kapcsolata felhőtlenül boldog lesz.

(Képek: Getty Images Hungary)

gazdi gondozás kutatás pszichológia szeretet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink