hirdetés

Egy kutyának is lehetnek előítéletei: a gazdi viselkedése akár még rasszizmust is előidézhet náluk

Hangai Lilla

2022. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik legapróbb és legjelentéktelenebbnek tűnő megnyilvánulása is viselkedésbeli változást okozhat a kutyáknál. Ebbe beletartoznak az olyan előítéletek is, mint a rasszizmus. Hogy ennek mi az oka és hogyan alakul ki pontosan, azt megtudhatod következő írásunkból.

hirdetés

Egyáltalán nem kellemes belegondolni, hogy az állat, akit az emberiség kollektíven a legjobb barátjának tart, ilyen negatív attitűdöt is képes prezentálni. A Psychology Today beszámol olyan személyekről, akik arra panaszkodnak, hogy négylábú barátjuk szexista, rasszista, nem szereti az időseket vagy idegenkedik az egyenruhásoktól.

Azt ma már biztosan tudjuk, hogy a fent felsorolt előítéletek az emberekben soha nem veleszületettek. Általában a nevelés és a traumatikus tapasztalatok eredménye, ahol ezekkel a bizonyos csoportokkal szemben negatív tapasztalásnak voltak kitéve.

Nem is sejtjük, milyen kevés is elég

Stanley Coran professzort, a portál szerzőjét megkereste egy hölgy, aki arról panaszkodott, hogy a lánya egyébként jól nevelt, engedelmes kutyája az utcán sétálva ha színesbőrű férfit lát meg, félrehúzódik, morog és tétova lesz. A beszámoló után az első kérdése a nőhöz az volt, hogy érte-e a lányát a közelmúltban negatív tapasztalat színesbőrű emberekkel kapcsolatban. A nő egy pillanatig elgondolkodott, majd így szólt: „Igen, volt egy incidens, amikor egy kapucnis fekete fiatalember kikapta a kezéből a táskáját. Nemcsak egyszerűen kitépte a kezéből, hanem olyan erősen rántotta meg, hogy a lányom a földre esett és kificamodott a csuklója. A lányom túltette magát az eseten, és amennyire én tudom, nincsenek negatív érzelmei a feketék iránt. Ez csak egyetlen rossz ember volt, aki véletlenül éppen színesbőrű volt .”

A helyzet azonban az, hogy a közelmúltban végzett kutatások szerint a gazdik legfinomabb viselkedésmintái is befolyásolják a kutya magatartását és más emberekhez vagy állatokhoz való hozzáállását.

A kutya a gazdi reakciójától teszi függővé saját viselkedését

A franciaországi Aix-Marseille Egyetem Nemzeti Tudományos Kutatási Központjának Kognitív Pszichológiai Laboratóriumából Charlotte Duranton vezette kutatócsoport 72 kutyát tesztelt. Valamennyi kutya házi kedvenc volt, akik általában jól kijöttek az emberekkel. A kísérlet során feljegyezték, hogyan viselkedtek a kutyák, amikor egy ismeretlen személlyel találkoztak, aki semlegesen közeledett feléjük. A tulajdonosokat arra utasították, hogy a három különböző mód valamelyikével járjanak el, ami csak kisebb viselkedésbeli különbségekhez vezetett.

Az egyik esetben a gazdiknak azt az utasítást adták, hogy tegyenek három lépést az idegen felé. A második esetben a gazdinak egy helyben kellett állniuk, és nem mozdulhattak. A végső próbánál a kutya gazdájának három lépést kellett hátra lépnie, vagyis távolodni kellett az idegentől. Mindössze ennyi volt, semmi drámai megnyilvánulás.

A kutatók ezzel azt vizsgálták, amit a pszichológusok társadalmi hivatkozásnak neveznek. Az egyének mások viselkedését olvassák le, hogy meghatározzák, hogyan reagálnak egy helyzetre, személyre vagy tárgyra. Az eredmény alapján a tulajdonos viselkedésében mutatkozó kis különbség – az idegenhez való közeledés és a tőle való hátrálás – változást hozott.

Bár ezek a tudósok számos különböző változót vizsgáltak, fő megállapításuk az volt, hogy amikor a gazdi hátrált az idegentől, a kutyán egyből a bizonytalanság jelei mutatkoztak. A kutya figyelmesebben tanulmányozta az idegent. Felváltva nézte a gazdája és az idegen arcát, hogy leolvassa a jeleket. A kutyák közelebb léptek gazdájukhoz, és jóval több időbe telt, hogy bármilyen mozdulatot tegyenek az idegen felé.

Tükörképe az embernek

A kutatók azt sugallják a tesztek alapján, hogy ha egy kutya azt látja, hogy a gazdája mozdulatlanul áll anélkül, hogy a közelében tartózkodó személyre reagálna, az meglehetősen természetellenes. A vadonban ugyanis a „lefagyás” technikáját gyakran alkalmazzák, ha közeledik az ellenség.

Elképesztő, hogy a számunkra oly jelentéktelennek tűnő cselekedetek halmaza milyen gyorsan és intenzíven épül be a kutya hitrendszerébe. Például lehetséges, hogy a kirabolt nő nem lett nyíltan elfogult a feketékkel szemben, ám senki sem hibáztatná, ha ezek után tétovázna vagy visszalépne, ha az utcán sétálás közben egy kapucnis pulóvert viselő, színesbőrű férfivel találkozna. A kutya pedig ha vele van, azonnal olvassa ezeket a jelzéseket, és ellenszenvet vagy bizalmatlanságot alakít ki. Ez azonban valójában nem rasszizmus, az empatikus kutya egyszerűen a gazdi érzelmeit tükrözi vissza.

Ember és kutya ember és kutya kapcsolat gazdi gazdi kihat a kutyára gazdiviselkedés kutatás kutya embert utánoz kutya viselkedés tanulmányozása kutya viselkedése pszichológia rasszizmus utánoz a kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink