hirdetés

Meglepő, mennyire erősen befolyásolja a személyiségünk kutyánk jellemét: érdekes kutatási eredmények születtek

Ferenczi Deborah

2022. április 25

Arról számtalan kutatást született, hogy milyen hatással van ránk a kutyánk. Ezek a vizsgálatok viszont azzal foglalkoztak, fordítva hogyan működik ugyanez.

hirdetés

Amennyiben egy nagyon neveletlen kutyával találkozunk, a legtöbb esetben az ebet illetjük negatív jelzőkkel. Nem vesszük figyelembe, hogy a gazdája kiemelkedően nagy hatással lehet a személyiségére. Lauren Powell, a Pennsylvaniai Állatorvostudományi Egyetem kutatója egy nagyon alapos kutatást végzett annak érdekében, hogy megmutassa, hogyan befolyásoljunk kedvencünk viselkedését.

Nem csak a kutya van hatással ránk, hanem mi is hatással vagyunk a kutyánkra.

Viselkedési problémák, amiket a gazdi okozhat

Nagyon sok kutyát adnak le a menhelyekre azzal az indokkal, hogy kezelhetetlen a viselkedése, és képtelen vele bármit kezdeni a gazdája. A kérdés csak az, hogy valóban mindig a kutya-e a hibás, vagy előfordulhat, hogy a gazdi személyisége vetül ki rá. Powell professzor szerint nem létezik eredendően rossz kutya, csak nem megfelelő nevelés. Megfigyelhető, hogy a kutyák képesek átvenni a gazdi tulajdonságait, sőt akár konkrét személyiségjegyeket is. A folytonos idegeskedés, vagy a stresszelés mind olyan dolgok, melyek hatással vannak a kutyára. Egy kutatás során például úgy vizsgálták meg a négylábúakat és az őket jellemző személyiségjegyeket, hogy a szakemberek nem tudták, kik a gazdáik. Az esetek nagyon nagy százalékában utólag kiderült, hogy félelmetesen hasonlít a gazdi személyisége a kedvencéére.

A gazdi személyisége milyen hatással van a kutyára?

Egy másik kutatás 131 kutyatulajdonost kért meg arra, hogy egy kérdőív kitöltése során határozzák meg a személyiségüket. Ezek alapján kiderült, hogy a gazdi mennyire stresszes, introvertált, vagy éppen extrovertált. Milyen személyiségjegyek a legjellemzőbbek rá, és milyen problémákkal küzd. Majd a teszt kitöltése után a kutya tulajdonságait is alaposan megvizsgálták ezen eredmények mentén. Miután mindkét eredmény megszületetett, a gazdikat pszichológiai foglalkozásokra küldték, ahol mindenkinek az egyéni gyengeségeire fókuszáltak. Mindezt három hónapon keresztül végezték. Majd a harmadik hónapban újra vizsgálatok alá vetették a kutyákat, azt keresve, történt-e valami változás a személyiségükben. A válasz egyértelmű igen volt. Ahogyan a gazdiknál elkezdődtek a változások, úgy kedvenceik esetében is javultak a problémás területek.

(Képek: Getty Images Hungary)

ember hatása kutyára gazdi kihat a kutyára gazdiviselkedés kölcsönhatás kutya hatása emberre kutya nevelése kutya viselkedése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink