hirdetés

Ezért nem érti a kutyád, mit csinálsz: 8 viselkedésforma, amit másképp értelmez

Jóvári Krisztina

2021. február 15

A kutyák egyedülálló módon alkalmazkodnak – talán ez az egyik oka annak, hogy az otthonunkban tartjuk őket és sok közös programot szervezünk velük.

hirdetés

Mindazonáltal előfordulnak olyan területek, ahol az evolúció nem készítette fel a kutyákat az emberek világára, így a kölyökkutyáknak meg kell tanulniuk alkalmazkodni ezekhez a szituációkhoz. A mindennapokban sok olyan dolgot teszünk, amiknek a megértése nehézkes a kutyák számára.

1. Egyedül hagyjuk őket

A kutyák szociális lények, könnyen kötnek barátságot. A kölyökkutyák rendkívül szívesen töltenek időt más kutyákkal, emberekkel és egyéb állatokkal, mert hajlandóak kapcsolatot teremteni. A kölykök többnyire játszanak, pihennek és felfedező körútra indulnak társaikkal. Mi mégis sokszor egyedül hagyjuk őket az otthonunkban, kennelben vagy az állatkórházban.

Az egyedül hagyott kutya várja a gazdi visszatérését.

Ezekben a szituációkban a naiv kutyák nem lehetnek biztosak benne, vajon visszatérünk-e és magunkkal visszük-e őket. Csak a tapasztalatok által valószínűsíthetik a visszatérésünket.

Az otthonunkban megpróbálunk kialakítani kutyamentes zónákat, amik ellen természetesen a kutyák „tiltakoznak”. Hogyan maradhatnak a falkával (emberekkel), ha áthatolhatatlan akadályok (például az ajtók) választják el őket egymástól? Ez megmagyarázza, miért szeretnének bemenni a kutyák a gazdáikhoz, és ezt követően a szeparáció okozta aggodalmuk miért csökken le.

2. Az emberek vizuális lények

A kutyák az orruk által vezéreltek, míg az emberek elsősorban a látásukra hagyatkoznak. Ezért okozhat a tévé kikapcsolódást az emberek számára, míg egy parkban vagy tengerparton előforduló illatok ámulatba ejtik a kutyákat. További kihívás, hogy a kutyák mozgásban vannak, miközben felfedezik a környezetet, míg az emberek inkább egy helyben maradnak.

3. Változtatjuk a kinézetünket és az illatunkat

Cipők, kabátok, pénztárcák, aktatáskák, szatyrok és bőröndök: megszámlálhatatlan illat tartozik ezekhez a kiegészítőkhöz, mert magunkkal visszük őket az üzletekbe, munkahelyre, majd vissza a kutyánkhoz. A tisztítószerek, szappanok, dezodorok és samponok szintén megváltoztatják az illatokat, amikhez a kutyák korábban már hozzászoktak. A ruhák, kalapok, táskák megváltoztatják a kinézetünket, amikor használjuk őket.
A kutyák évente legalább egyszer váltják a szőrüket. Mi ezzel szemben naponta változtatjuk a ruházatunkat. Ez azt jelenti, hogy sokkal több illatot viselünk magunkon, mint amit a kutyáink el tudnának képzelni.

Az új illatok felkeltik a kutyák figyelmét.

4. Szeretjük az ölelést

Az emberek és a kutyák elülső végtaghasználata között éles különbség van. Mi használhatjuk a kezünket nagy tárgyak cipelésére, ölelésre és ezáltal a szeretet kifejezésére. A kutyák szabadon ragadják meg egymást, amikor játszanak, birkóznak, de ez jellemző fedezésre vagy küzdelemre is. Ha egy kutyát az ellenfele lefog, megakadályozza a gyors menekülést. Miből tudná egy kölyökkutya az emberi ölelés jelentését, ha ugyanez a cselekvés egy kutyától ártalmas lehet?

5. Nem szeretjük, ha a kutya harapdál minket

A játékos küzdelem a legtöbb kiskutya számára szórakozás és elősegíti a kapcsolatot a többi kutyával. A „küzdelem” során folyamatosan figyelik a másik kutya viselkedését és megtanulják, miként használják apró, tűhegyes fogaikat. Az emberek sokkal érzékenyebben reagálnak a fájdalomra, mint a kutyák, amikor egy kiskutya játékból megharapja őket. Emiatt negatívan reagálhatunk a játékfelhívásra. A kutyák majdnem minden esetben a pofájukat használják, hogy a tárgyakat megvizsgálják.

A kutyák gyakran harapják meg egymást játék közben. /Fotó: Jacks and Bears

6. Nem eszünk a kukából

A kutyák opportunista beállítottságúak, ahol ételt találnak, megeszik azt. Ezzel szemben mi a saját táljukban szervírozzuk nekik a táplálékot. A kölyökkutyákat összezavarjuk a viselkedésünkkel, amikor rajtakapjuk őket, hogy a padról, asztalról, dobozokból vagy éppen a konyhai kukából nassolnak. Emiatt nem kellene meglepődnünk, ha a kutyák megszerzik az elérhető helyen hagyott ételt.

7. Megosztjuk a területünket

Járhatunk más kutyák területén és hazavisszük a szagukat a ruháinkon, valamint idegen embereket és kutyáikat engedünk a mi kutyánk „otthonába”. A kutyáknál az ilyen betolakodók nem elfogadottak és fenyegetik a biztonságukat. Ne legyünk meglepődve tehát, ha a kutyánk gyanakvással vizsgálja a vendégeket vagy ellenszenves, ha magunkkal visszük mások otthonába.

A kutyákat gyanakvással töltheti el, ha idegenek érkeznek hozzánk.

8. Sokat használjuk a kezeinket

Olyankor ételt viszünk a kezeinkkel, máskor csomagokat, megfogjuk vele a kutyát, körmöt vágunk, fésülködünk és így tovább. Nem is csoda, hogy néhány kutya hezitál az emberi kezektől, ha bizonytalan mozdulatokkal közelítenek. Könnyebbé tehetjük a kutyák számára a kézzel végzett tevékenységek elfogadását, ha jutalmazással megtanítjuk őket az együttműködésre.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

életmód gazdiviselkedés kutya és ember különbség kutya kisokos kutya viselkedése összezavart kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink