hirdetés

Miért hiszi azt a kutyád, hogy örökre mész el otthonról? Itt a tudományos magyarázat

Buzgó Csilla

2020. augusztus 9

Hogyan élik meg a kutyusok az időt? Tényleg nem tudják, hogy 7-8 óra távollét nem a világ? Nos, a képlet nem ennyire egyszerű, de tény, hogy az ebek időérzékeléséről még bőven lenne mit tanulnunk.

hirdetés

Párás kutyaszemek kísérnek végig utadon a bejárati ajtóig minden nap, amikor elindulsz otthonról? Kedvenced talán azért nem biztos abban, hogy hazajössz, mert nem tudja felidézni az előző nap emlékképeit olyan részletességgel, mint egy ember. Az ebek ugyanis nem a mieinkhez hasonló módszerekkel mérik az időt, hanem testükbe kódolt, ösztönös mechanizmusok segítségével.

Így működik a kutyák kifinomult időmérő képessége

Néhány állatfajnál, amelyek rendszeresen rejtenek el élelmet, megfigyelték, hogy pontosan tudják, az adott eledel mennyi idő alatt romlik meg. Mindig hamarabb tértek vissza a romlandó termésekhez, mint azokhoz, amelyekről tudták, hogy jó darabig elállnak.

Feltételezhetjük, hogy a kutyák is ugyanezen elv alapján építik be tapasztalataikat az időérzékükbe, melyet elsősorban a cirkadián ritmusuk és bármily meglepő, de a szaglásuk vezérel.

A BBC televíziós csatorna érdekes kísérletet végzett egy brit család Jazz nevű magyar vizslájának főszereplésével. A pár megfigyelte, hogy Jazz izgatottan elkezdi vizslatni a nappali egyik ablakát a kanapéra állva minden nap fél órával a férj, Johnny hazaérkezését megelőzően. Vajon honnan tudta a kutya, hogy gazdája hamarosan belép az ajtón?

Alexandra Horowitz etológus, író, a kutyák viselkedésével foglalkozó Barnard College’s Dog Cognition Lab központ alapítója elárulta, hogy az ebek fantasztikus szaglásuk segítségével képesek mérni az időt.

Johnny illata a nap folyamán folyamatosan halványult, s amikor intenzitása egy bizonyos szint alá csökkent, Jazz tudta, hogy gazdija hamarosan hazaérkezik.

Felesége, Christine szerette volna tesztelni a teóriát, s miután ő 4 órakor hazaért, körbehordozta a lakásban Johnny edzőruháit. A férjet 5 órára várták, de Jazz ezúttal nem kezdett lelkesedni fél 5 körül, sőt, nyugodtan heverészett a fekhelyén, és meglepődött, mikor Johnny a szokott időben befutott.

Csak remélni tudja, hogy ismét viszontlát téged

Bármily meglepő, kutyádnak a tudomány jelenlegi állása szerint nincsenek filmként visszajátszható emlékképei az előző napról. Tehát nem lehet biztos abban, hogy te ugyanúgy haza fogsz menni aznap, mint ahogy korábban is tetted. Míg az ember rendelkezik egyértelmű, explicit emlékezettel, azaz képes visszaidézni bizonyos múltbéli eseményeket vagy tényeket, a kutya inkább az implicit, azaz közvetett memória terén erős.

Az implicit emlékezet a hosszú távú memóriából hívja elő a tanultakat, s felidézésükhöz nem szükséges tudatos erőfeszítés. Tehát amikor a kutyád teljesíti az “Ül!” parancsot, nem tudja, mikor és hogyan tanulta azt meg, egyszerűen ösztönösen reagál a vezényszóra.

Kutyusod valóban megsínyli a hosszú egyedüllétet

Therese Rehn és Linda J. Keeling svéd kutatók egyedül hagyott kutyusok reakcióját tesztelték gazdájuk hazaérkezésekor. Az ebek első alkalommal fél órán át várták szeretett kétlábújukat, másodszorra két órán át, harmadszorra négy órán keresztül kellett nélkülözniük a gazdijuk jelenlétét. Mint az várható volt, az állatok két és négy órányi egyedüllét után sokkal izgatottabbak és boldogabbak voltak a viszontlátáskor, mint fél órát követően. Ebből arra következtethetünk, hogy ha kedvenced nem is szenved szeparációs szorongástól, bizonyos mértékű bánatot vagy nyugtalanságot szinte mindig érez, amikor magára hagyod a lakásban.

Hogyan segíthetsz magányos kedvenceden?

A technológia vívmányainak köszönhetően ma már áthidalhatóak a szeparáció okozta lelki bántalmak. Léteznek olyan kutyakamerák, melyeken keresztül nem csak megfigyelheted hű társadat, de kommunikálhattok, sőt, játszhattok is, míg te egészen máshol időzöl.

Ha épp nincs kéznél ilyesmi, vesd be a viseltes póló trükkjét, s adj a négylábúnak egy olyan régi felsőt, melyet több órán át hordtál. Nyugtató illatod így egész nap végigkíséri kutyusodat, neked pedig talán nem kell attól félned, hogy bánatában és idegességében lebontja otthon a berendezést.

(Képek: Getty Images Hungary)

élet kutya kisokos szeparációs szorongás tudomány viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!