hirdetés

10 viselkedési probléma, ami ellen tenni kell: a kutyának sem jó, ha ezeket ráhagyod

Szénási Szimonetta

2023. január 14 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced illetlen viselkedését az alábbi esetekben muszáj korrigálnod, hogy neked és neki is könnyebb legyen az élet.

hirdetés

A kutyák viselkedési problémáit nem szabad félvállról venni, mert nemcsak a környezetük életét nehezítik meg a furcsa vagy rossz szokások, de a mögöttes okoktól az állat is szenvedhet. Nézzünk 10 tipikusnak mondható helyzetet, és azok megoldási javaslatát.

Mi állhat a viselkedési probléma hátterében?

Egyrészt az állat ösztönei, másrészt a szocializációs és a nevelésbeli hiányosságok állhatnak a problémás szokások mögött. Emiatt is fontos, hogy kutyádat még idejekorán szocializáld, azaz megismertesd minél többféle élethelyzettel, hogy később azokban megfelelően tudjon viselkedni. Ugyanígy a kedvenced képzése is elengedhetetlen.

Fontos megemlíteni, hogy korábbi traumák is kiválthatnak meglepő vagy esetenként agresszív reakciókat. Egy bántalmazott kutya, vagy egy olyan állat, amelyiket túl korán elszakítottak az anyjától, sokszor rosszul reagál bizonyos helyzetekben.

Problémás helyzetek és megoldási javaslataink

1.) Félelem más kutyáktól, illetve az emberektől

Viszonylag gyakori jelenség, hogy a kutya retteg más ebektől, valamint az emberektől. Ez nem kizárólag a bántalmazott kutyák sajátja, ám esetükben gyakrabban tapasztalható. Ugyanígy lehet az ok bármilyen kellemetlen tapasztalat, amit aktivál a találkozás.

Ha kedvenced félős, vagy szorong a társas helyzetekben, akkor mielőbb egyeztess olyan hozzáértő szakemberrel – kiképzővel, kutyapszichológussal, vagy akár az állatorvosotokkal –, aki felmérve négylábúd helyzetét, célirányos segítséget tud adni.

A félelmek feloldását magad is elkezdheted olyan formában, hogy jószágodat fokozatosan elkezded hozzászoktatni a számára feszültséget okozó helyzetekhez. Például: először csak messziről figyeljetek meg más ebeket, és ha már azt látod, hogy ez nem vált ki szorongást a kutyádból, elkezdhettek közeledni. Folyamatosan csökkentsd a távolságot az idegen négylábú és köztetek, egészen addig, míg eljuttok odáig, hogy a másik gazdával már közel engedhetitek egymáshoz kedvenceiteket. Nagyon fontos, hogy ez a folyamat nem egy-két napos, néha hosszú hetek, sőt hónapok kellenek, míg eredményre vezet. Emellett csak olyan kutya vagy kutyák közelébe engedd oda a sajátodat, akik gazdájával előtte egyeztettél!

2.) Szeparációs szorongás

Szintén sok gazda találkozik a szeparációs szorongás nevű jelenséggel. Az elnevezés azt a több mint zavaró tünetegyüttest takarja, mikor a kutya szinte megőrül attól, hogy gazdája elment otthonról. Ilyenkor sokféle kárt tehet a lakásban, a bútorok szétrágásától kezdve az ágybavizelésig. Ám tudnod kell, hogy ezzel kedvenced nem bosszantani akar, csak teljesen kétségbeesett, hogy elhagytad!

Ugyanis ilyenkor az állat a távozásodat úgy éli meg, mintha örökre magára hagynád. Az emiatt érzett félelem pedig rendbontásra sarkallja. A viselkedés, mondanunk sem kell, azonnali megoldásért kiált, hiszen az otthonotok épsége, és persze kutyád mentális-lelki egészsége a tét!

A kiváltó ok lehet az is, hogy jószágod úgy érzi, nem foglalkozol vele eleget, és amikor elmész otthonról, a szorító érzés csak tovább fokozódik. A nem kellően lemozgatott ebeknél is gyakrabban jelentkezik ez a probléma. Emiatt ha teheted, játssz és feladatozz sokat pajtásoddal, és a megfelelő napi mozgásmennyiség is legyen meg! A napirend is segít abban, hogy az állat megnyugodjon, hiszen a kiszámíthatóság az ő életébe is harmóniát hoz.

3.) Túlzott izgatottság

A túlontúl izgatott kutya sokféleképpen adhat utat felfokozott állapotának: felugrálhat rád és más emberekre, őrült tempóban futhatja a köröket, rághatja vagy dobálhatja a tárgyakat, de hevességében akár fel is borogathatja a gyerekeket vagy más kutyákat.

Érdekes, hogy ez az „őrület” gyakran akkor jelentkezik, amikor az állat már kifáradt, így tulajdonképpen „túlpörgésről” van szó. Segíthet, ha elegendő időt biztosítasz kedvencednek a pihenésre, és ha úgy látod, hogy egy helyzetben kezd kifordulni önmagából, inkább kilépsz vele a szituációból, és nyugodt helyre viszed az ebet. Emellett a következetes nevelés is eredményre vezet: sose engedd, hogy csinálja a zavaró dolgot, és mindig dicsérd meg, ha félbehagyja azt. Így idővel megtanulja, hogy az nem elfogadott a számodra.

4.) Harapdálás

Kölyökkutyáknál tipikus, ám néha felnőttkorban is megmarad a harapdálás és a rágás. Míg a kicsiknél ez a világ felfedezésével, illetve sokszor a fogváltás okozta fájdalom enyhítésével is összefügg, mégis jobb mihamarabb leszoktatni az ebet arról, hogy mindent megrágcsáljon. Így később nem tesz kárt a berendezésben és a használati tárgyakban. Büntetni sosem szabad érte, helyette jobb megoldás, ha olyan játékot kap, amit kedvére csócsálhat.

5.) Rombolás

Hasonló az előbbi pontban említett magatartáshoz, ám a „pusztítás” a felnőtt kutyák sajátja, és ilyenkor akár az egész ház és annak valamennyi ingósága áldozatul esik a négylábúnak, aki rág, cincál, kapar, amit ér. A mögöttes ok többnyire az, hogy az állat nincs kellően lemozgatva, vagy nem foglalkoznak vele eleget, emiatt frusztrált és/vagy unatkozik. Ha nálatok is ez a helyzet, úgy át kell szervezned a napjaidat, hogy több idő jusson kedvencedre, vagy segítséget kell kérned ehhez.

6.) Agresszió

Ha kutyád agresszív más állatokkal vagy emberekkel, az sok esetben azért van, mert fél vagy szorong a közelükben. Emellett a területvédelem (ez az úgynevezett territoriális agresszió) is motiválhatja az ebet. Nemcsak az udvart vagy a lakást védelmezheti ilyenkor, de a kedvenc játékát vagy az etetőtálját is, amelyek szintúgy a saját tulajdonát képezik.

Azt kell megfejtened, mi váltja ki kedvencedből a nem kívánt viselkedést, hogy az első pontban vázolt módon orvosolhasd azt. Az agresszivitás megfékezésében érdemes szakemberi segítséget kérned, hogy mihamarabb megoldást találjatok rá!

7.) Koprofágia, vagyis „kakievés”

A saját vagy más állatok ürülékének elfogyasztása sem egyedi probléma. Ez a szakirodalomban koprofágiának nevezett jelenség kölyköknél életkori, ám felnőtt állatoknál mindenképp deviáns magatartás. A probléma amellett, hogy – legyünk őszinték – eléggé gusztustalan, sokféle fertőzés és betegség forrása is lehet, főleg más kutyák végterméke. Emiatt nem szabad ráhagynod kedvencedre sem!

8.) Bevizelés

Ha már szobatiszta kutyád a ház több pontján elkezd jelölgetni, az mindenképp üzenet értékű. Lehet, hogy unatkozik, szorong vagy stresszeli valami. Ezúttal is érezheti úgy, hogy nem foglalkozol vele eleget. Amennyiben maga a szobatisztaság okoz neki gondot, úgy térjetek vissza az alapokhoz, és tanítsd meg neki, hogy csak a házon kívül végezze a dolgát.

A jelenséget nem szabad összetéveszteni a vizeletinkontinenciával, amikor az eb nem képes kontrollálni a hólyagürítést. Ennek oka egészségügyi, de az idősödés velejárója is lehet. Ezekben az esetekben szükség lehet állatorvosi vizsgálatra, és esetlegesen pelenka használatára.

9.) Érintésfóbia

Előfordul, hogy az állat bizonyos tárgyak vagy textúrák érintésétől ódzkodik. Ilyen lehet a fű, a víz vagy a homok is. Amikor pedig mégis arra kényszerül, hogy rá- vagy belelépjen, akkor szokatlan módokon próbálhat megszabadulni a zavaró anyagtól. Ennek hátterében szinte kivétel nélkül szocializációs probléma áll, azaz a kutya nem találkozott idejekorán az adott elemmel, ami ismeretlensége miatt riasztó a számára.

Türelemmel és a fokozatosság elvét betartva azonban segíthetsz neki leküzdeni a félelmét. Arra viszont ügyelj, nehogy félreértsd jószágod jelzéseit: lehet, hogy túl forró a homok vagy a beton, esetleg van valamilyen sérülés az eb mancsán, ami miatt fájdalmas neki az adott felületen való járás.

Hasonló okból félnek egyes kutyák beülni az autóba: ha kölyökként sosem kocsikáztak vele, felnőve rémisztő lehet számára a jármű.

10.) Egyéb furcsaságok

Az ebek, különbözőségük okán, sokféle egyedi jelzéssel adhatják tudtodra, hogy valami nincs rendben. Ilyen lehet az étel elutasítása, az állandó mancsnyalogatás, a folytonos ugatás, de az elnémulás is. Sokáig bővíthetnénk a listát, ám a megnyilvánulások gyökere többnyire ugyanaz: a kutyának valami nem jó, és ezt szeretné veled megértetni. Mindig a kiváltó okot kell megfejtened, hogy megszüntethesd a zavaró viselkedést.

Ha egészségügyi gond áll a háttérben

Megesik, hogy nem a kutya-gazda kapcsolat, hanem valamilyen betegség vált ki furcsa szokásokat. Ilyenek a hormonális zavarok, a pajzsmirigy-betegségek és egyes daganatos elváltozások is. Ezeknek sok esetben nincs semmilyen külső jele a megváltozott viselkedésen kívül, így nehéz észrevenni. Ha a fent felsorolt jelenségeket tapasztalod, érdemes minden esetben elvinned kedvencedet egy állatorvosi kontrollra, hogy kizárhassátok a komolyabb egészségügyi problémákat.

agresszív kutya agresszivitás állatorvos betegség fél félelem félős kutya furcsa viselkedés inkontinencia kölyök kölyökkutya kutya bepisil kutya viselkedése nevelés szeparációs szorongás szocializáció szocializáció hiánya szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!