hirdetés

10 játék az esős napokra: ezekkel kutyád a négy fal között sem fog unatkozni

Szénási Szimonetta

2022. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

Rengeteg esővel érkezett az ősz, és ahogy fogynak az év napjai, úgy lesznek egyre rövidebbek a nappalok. Azonban emiatt kár csüggedni: kedvenceddel odahaza is remekül tudtok szórakozni! Ehhez hoztunk most 10 tippet.

hirdetés

A mindennapos játék a kutyával nagyon fontos, pláne, ha az időjárás miatt többször szorultok be a lakásba. Mindamellett, hogy az alábbi mókák feldobják a szürke napokat, ne feledd, hogy a rendszeres séta négylábúd testi-lelki egészsége miatt elengedhetetlen!

1.) Bújócska

Sokan nem is gondolnák, a kutyák mennyire szeretnek bújócskázni. Persze érthető, a megtalálás öröme miatt a gyerekek is imádják ezt a játékot. Amellett, hogy nagyon kedves, ahogy izgatott jószágod igyekszik a nyomodra bukkanni, a köztetek levő köteléket is szorosabbra fűzi a móka. Még élvezetesebb, ha kedvenced már ismeri az „állj”, a „várj” vagy a „gyere” parancsszavakat. Fontos, hogy eleinte ne rejtőzz el túlságosan, nehogy négylábúd megijedjen, ha nem talál rád.

2.) Interaktív eszközök

Számos olyan készségfejlesztő játékot kapni, amelyek kifejezetten kutyád képességeit élesítik amellett, hogy szórakoztatják is. Ilyenek a jutalomfalatot rejtő, tologatós vagy kinyitható eszközök, de nagyon sokféle, hasonló elven működő holmi létezik. Ilyenkor az okos kutya öröme a finom falat, amit találékonyságának hála sikerült megszereznie. Ráadásul stresszes vagy hiperaktív állatok esetében is jól működnek ezek.

3.) Egyszerű, de nagyszerű: a dobozok

A macskákhoz hasonlóan a kutyusok is imádják a papírdobozokat. Azzal a különbséggel, hogy ők inkább szétcincálják őket – ha a gazdi nem bánja. Emellett játéktárolónak is tökéletesek, ahonnan az eb választhatja ki, mivel szeretné elfoglalni magát.

4.) Agility a szobában

Az agility igen népszerű kutyás sport, amit ráadásul a négy fal között is remekül lehet imitálni. Építs házi akadálypályát, és hagyd, hogy szőrös sportolód kimozogja magát.

Az alábbi angol nyelvű videóból ötleteket meríthetsz.

5.) Tanuljatok újat!

A hosszú, esős napok tökéletesek a tanulásra. A későbbiekben is nagy hasznát veszitek majd az új tudománynak, amit az otthonlét alatt eleget tudtok gyakorolni.

6.) Ismerkedjetek a klikkerrel

A kutyakiképzés során az egyik leggyakrabban használt eszköz a klikker. A kis holmi csattanó hangot ad, amivel magadra tudod vonni kedvenced figyelmét, és meg is tudod tartani azt. Jutalomfalattal ösztönözheted, hogy mindig füleljen, ha meghallja a hangot. Ehhez türelem és szintén sok gyakorlás kell, amire a bentlét pont alkalmas.

7.) Új szavak tanulása

Ismét egy kis agymunkát javaslunk, mégpedig a szótanulást. Egyes kutyák bámulatos mennyiségű holmi nevét képesek megjegyezni, hála magas intelligenciájuknak és jó memóriájuknak.

8.) Műterem a lakásban

Ha valóban szép képeket szeretnél, akkor a fotózásra időt kell szánni. Pláne, ha egy izgága eb is szerepelni fog a képeken. Rendezz be egy kis műtermet valamelyik szobában, és készítsetek kedves köszöntőlapokat karácsonyra vagy az újévre. Mindenképp úgy alakítsd ki a helyszínt, hogy kutyád számára is biztonságos legyen, és ő is élvezze a programot. Ne a különféle jelmezektől és kiegészítőktől várd a hangulat megteremtését – ezeket az állatok többsége kifejezetten utálja! –, helyette vegyétek játékosra a dolgot. Mókázzatok, nevessetek, érezzétek jól magatokat – ez a fotókon is visszaköszön majd.

9.) Egy kis wellness

Bár nem kifejezetten játék, de egy kiadós fésülködés a legtöbb kutyának igazi élvezet. Simogasd és dögönyözd közben kedvencedet, hidd el, jól fog neki esni!

10.) Elő a jógamatraccal!

Az Egyesült Államokból indult, mára pedig Európa-szerte elterjedt a kutyás jóga, vagy ahogy hazájában nevezik, a doga (a dog=kutya és a yoga=jóga szavak összerántásából.) Ha még nem ismered ezt a mozgásformát, az sem probléma: csinálj kellemes nyújtógyakorlatokat, amihez lágy zenét is tehetsz be. Figyeld meg, hogy szőrös pajtásod előbb-utóbb csatlakozik hozzád, sőt meglehet, hogy utánozni is fog!

Az interneten is számos oktatóvideót találni, például az alábbi angol nyelvűt:

Ha pedig megszeretitek a közös sportot, idővel egy oktatóhoz is elmehettek, aki segít nektek profi jógivá válni.

agility agility kutya beltéri játék játék játék a kutyával képzés klikker klikker használata közös program kutyasétáltatás ősz séta tanítás tanulás tél

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink