hirdetés

Fütyül rád a kutyád, ha hívod? Szófogadó lesz, ha megerősíted a behívást

Buzgó Csilla

2020. augusztus 28

Az egyik legveszélyesebb mulasztás részedről, ha nem gyakorlod be kellőképpen a behívást. Akár kedvenced életét is megmentheti, ha ez a parancs stabil, és a kutya azonnal reagál rá.

hirdetés

Számtalan ügyetlennek tűnő gazdit láthattál már a parkokban, kutyafuttatókban, akik bár rekedtre ordítják magukat, kedvencük füle botját sem mozgatja a behívásukra. Hogyan érheted el, hogy te ne tartozz közéjük? Alkalmazd az alábbi tippeket!

Nevezz ki egy vezényszót, és csak azt használd!

Nehéz feladat, hiszen az ember száján akaratlanul is ki-kicsúszhat az adott kifejezés más szituációkban is, de próbálj fókuszálni! Fontos, hogy ez a szó csak pozitív asszociációkat, azaz jutalmazást, játékot és dicséretet jelentsen a kutya számára! Ha akkor is “Gyere ide!” a parancs, amikor séta közben magadhoz szólítod, illetve akkor is, amikor az állatorvoshoz indultok, az állat nem lesz biztos abban, hogy a feladat teljesítése megéri a fáradságot.

Soha ne büntesd, ha már visszatért hozzád!

Gondolkodj a kutyád fejével! Végre kiszaladhatsz a természetbe, kergetheted a galambokat vagy a mókusokat, beszippanthatod a sok új, érdekes információt a bokrokról, a fák törzséről, majd a kétlábúd valamiért elkezd nagyon ragaszkodni ahhoz, hogy odamenj hozzá.

Egyre hangosabban szólít a neveden, te pedig nem vagy biztos abban, hogy olyan jó ötlet engedelmeskedni, hiszen idegesnek tűnik, ezért inkább a mókát és az izgalmas élményeket választod. Mikor végre rászánod magad a szófogadásra, súlyos szidalmak, esetleg egy tasli jut osztályrészedül. Kinek kell ez? Ezerszer inkább a szórakozás!

Gyakoroljatok ingerszegény környezetben!

Mint általában a kiképzés során, ennél a feladatnál is lényeges, hogy először olyan helyen erősítsd meg a kutyád képességeit, ahol nem vonja el a figyelmét a rengeteg csábító inger. Ha már a lakásban vagy a kertben biztosan működik a behívás, egyre mozgalmasabb helyszíneken folytathatjátok a tanulást, míg végül eléred, hogy kutyád akkor is azonnal ugorjon, ha ezren zajonganak körülöttetek.

Légy érdekesebb, mint bármi más!

Egy lelkes kiskutyát, aki épp élete legjobb perceit tölti a szabadban, motiválni kell ahhoz, hogy képes legyen otthagyni a sok izgalmas impulzust a te kedvedért. Ne csak egyféle jutalmazási módszert vess be, egyszer adj neki jutalomfalatot, máskor játssz vele, egy harmadik alkalommal pedig add oda neki azt a játékot, amit nagyon szeret, de csak ezekben a helyzetekben kaphatja meg!

Ne ismételd magad a végtelenségig!

Ha már szinte papagájként hajtogatod a vezényszót, és a kutyád még ötödszörre sem képes feléd fordulni, azzal csak azt erősíted meg benne, hogy engedetlenségének úgysem lesz következménye. Legfeljebb kétszer ismételd el a vezényszót, utána nyugodtan, határozottan menj oda hozzá, csatold rá a pórázt, és várd meg, míg hajlandó lesz húzás nélkül a lábaiddal párhuzamosan sétálni! Ezután engedd el, és próbáld újra magadhoz szólítani!

(Képek: Getty Images Hungary)

behívás engedelmesség kutya behívása parancsszó viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink