hirdetés

A nagytestű kutyák első számú törvénye

Molnár Enikő

2023. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran az első vezényszó, amit a kölyökkutyák megtanulnak, az az ül. Ez nagyon jó kezdetnek, de vajon melyik parancs válik a legfontosabbá a későbbiekben?

hirdetés

Egy jól nevelt kutya ül, fekszik, pacsit ad, forog…ugye? Nem feltétlenül. Ezek mind sokat mondanak el az engedelmességről, és nagyon jó, ha megtanítjuk őket kedvencünknek, de nem feltétlenül ezek a legfontosabbak. Még nem is a lábnál követés, bármilyen becsületre méltó a munka, ami belemegy abba, hogy jól menjen a feladat. A legfontosabb „trükk” a kutya és a környezet biztonsága érdekében a behívás. Ez a kiskutyáknál is nagyon fontos, de a nagytestű kutyáknál talán azért van jobban kiemelve, mert nagyobb károkat tudnak okozni ha elszabadulnak a gazdájuktól. Egy ijedt, zavarodott kutya veszélyes lehet a környéken lévőkre is, ezért fontos, hogy korán szoktatva legyenek a környezeti viszonyokhoz, különböző korosztályokhoz, hogy csökkentsük a balesetek esélyét.

Behívás megerősítése

@austonley_wolfhounds

#answer to @patmon777 “we’re that alright”!!! 😂😂 “not to chew children” 😂😂 #irishwolfhound

♬ original sound - Austonley Irish Wolfhounds

Aki ismeretes a TikTok, vagy az Instagram nagykutyás szegleteivel, biztosan találkozott már az ír farkaskutyákkal, akiket a videóban láthattunk. Ez a kutyafajta gyönyörű, óriási, de elég makacs tud lenni, így a tanításuk nem a legkönnyebb. A gazdájuk remekül megfogalmazza, hogy elsősorban mit várnak el tőlük:

„Viselkedjenek, jöjjenek vissza, amikor hívom őket, ne szakítsák le a karunkat és ne egyenek gyerekeket”

Tökéletes behívás?

Egyes kutyáknál a behívás sose lesz 100%-os, mert nagyon erősek az ösztöneik. Hiába csinálunk velük ösztönkezelést, gyakoroljuk a behívást éjt nappallá téve, egy megugró nyúl ebbe könnyedén belerondíthat. Éppen ezért séták alkalmával minden esetben javasoljuk a póráz használatát.

De ez nem azt jelenti, hogy nem kell törekedni a 100%-ra, mert minél többet gyakoroljuk, annál közelebb kerülünk hozzá, és annál kevésbé lesz megzavarható. Ha plusz segítséget, önbizalmat szeretnénk, elmehetünk behívó tanfolyamokra, sokat tudnak segíteni a helyes technika elsajátításában. Ha szeretnénk az alapoktól kezdeni, és a kötődést erősíteni kedvencünkkel, akkor érdemes körülnézni az alapszintű tanfolyamok tárházában, és kiválasztani a számunkra megfelelőt.

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor behívásnál ilyen boldogan jön kedvencünk.

Tippek a behívás erősítéséhez

A behívás nem lesz egyik pillanatról a másikra stabil, de megfelelő gyakorlással sokat lehet fejleszteni. Ebben a cikkünkben részletesen is bemutatjuk az alábbi tanácsokat.

  • Építsük fel: Nem elvárható egy kutyától sem, hogy rögtön visszajöjjön egy érdekességekkel teli környezetben, amikor ott kezdjük a behívás gyakorlását. Otthon, ismert, illetve ingerszegény környezetben kezdjük, és ha már ott stabil, akkor kezdjük felépíteni, nehezebb pályára vinni a gyakorlást.
  • Fókusz a gazdin: Törekedjünk arra, hogy mi legyünk a legérdekesebbek számára. Ezt közös játékkal, jutalomfalattal is erősíthetjük.
A behívás egyik alapja, hogy kutyánk ránk figyeljen.
  • Egy szó mindenek felett: Válassz ki egy szót, amit csak a behívásnál használsz, és amit pozitív következményekkel asszociálhat kedvenced.
  • Ne büntesd: Ne használjuk a behívást büntetésre. Az engedelmesség nem büntetés, ne is kezeljük úgy, mert így elveszhet a tanítás következetessége. Inkább menjünk oda hozzá, és úgy tiltsuk le a nem kívánt viselkedésről, minthogy a gazdihoz jövetelt asszociálja a negatív következményekkel.
  • Ne legyél papagáj: Ha kutyánk a füle botját se mozdítja, amikor hívjuk, ne ismételjük magunkat 10-szer, hanem menjünk oda hozzá, és jelezzük neki, hogy következményekkel jár az engedetlenség. Vegyük rövidebb pórázra, és csináljunk vele pár engedelmességi feladatot, hogy visszanyerjük a fókuszt, kizökkentsük abból, amit éppen csinált. A szabadság az otthonon kívül nem alanyi jogon jár kedvencünknek, hanem kiérdemelheti.

Tegyünk különbséget aközött, amikor a kutya nem figyel ránk, mert nem szeretne, és aközött, amikor az eb túl izgatott, sok az inger, esetleg fél az adott környezetben, és ebből adódóan nem tud megfelelően figyelni ránk. Ilyenkor más megközelítést érdemes alkalmazni. Ha kedvencünk túl izgatott, hozzuk ki a szituációból, irányítsuk a figyelmét magunkra, és ne várjunk tőle teljes engedelmességet, inkább próbáljuk megnyugtatni.

Szocializáció

A behívás mellett fontos, hogy a kutya jól legyen szocializálva. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenkivel szuper barátságos legyen kedvencünk. A szocializáció inkább azt takarja, hogy különböző ingereknek tesszük ki, szoktatjuk a külvilághoz. Ebbe a környezet és annak résztvevői is beletartoznak. Különös figyelmet kell fordítani a gyerekekre, ilyenkor mindkét félnek tanulnia kell, hogy hogyan bánjon a másikkal. Minél korábban történik a szoktatás, annál zökkenőmentesebben fog menni.

Nem csak emberekhez, hanem más kutyákhoz is hozzá kell szoktatni kedvencünket.

A kutya méretétől függetlenül fontos, hogy megfelelően viselkedjen a külvilággal, illetve, hogy visszahívható legyen. A nagytermetű kutyákkal viszont nagyobb felelősség is jár, mert ha húznak, akkor velük megyünk. Nem lehet őket csak úgy felkapni, ha valami olyat csinálnak, ami nekünk nem tetszik. Ezért különösen fontos, hogy korán elkezdjük az oktatásukat, és minél hamarabb hozzászoktassuk őket a gyerekekhez, mert később erőfölényben lesznek.

behívás gyerekek ír farkaskutya kutya behívása nagytestű kutya szocializáció tanítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink