hirdetés

Így tartsd nagytestű kutyádat egészségesen minden életkorban: a kölykök megfelelő diétája megelőzheti az ízületi megbetegedéseket

Hangai Lilla

2023. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ha nagytestű kutyád van, vagy olyat szeretnél a jövőben, néhány speciális szempontot mindenképpen figyelembe kell venned az egészségével kapcsolatban. Számos olyan betegség van, mely méretükből adódóan jellemző rájuk, de a táplálkozási és fizikai aktivitási szükségleteik is eltérőek kisebb méretű társaiktól.

hirdetés

Fejlődésük során sokkal tovább maradnak a kölyök szakaszban, így erre is fontos kiemelt figyelmet fordítani. De ne aggódj, a következőkben szó lesz minden életszakasz sajátosságárról és arról is beszélni fogunk, hogy mire kell ilyenkor figyelni és milyen módszerekkel tartható a kis-nagy kedvenc a legtovább egészségesen. Lássuk mire van szükség, hogy egy nagytestű kutya egészséges maradjon nagyon sokáig!

Kezdjük az alapokkal

Bár egyelőre nincs általánosan elfogadott tömegtartomány, ha nagytestű ebekről beszélünk, azonban általában körülbelül 20 kg-tól a négylábúakat nagytestűnek tekintjük. De ha inkább a marmagasságát vennéd alapul, annak olyan 60 cm körül kell mozognia.

Nagytestűnek számít például a teljesség igénye nélkül a malinois, a rottweiler, a német juhászkutya, a német dog, a dobermann, a szibériai husky, a magyar vizsla, a kuvasz, a golden retriever, a német boxer, a labrador retriever, stb.

Átlagos élettartamuk általában 10-12 év, de ez számos olyan tényezőtől is függ, mint például a genetika, a fajta sajátosságai, egyéni egészségi állapot vagy a kapott táplálék minősége.

Jellemző betegségeik a következők

Bár ezek fajtánként és életszakaszonként változhatnak, a következők gyakrabban fordulnak elő náluk:

A gyorsan növekvő, nagytestű kölykök hajlamosak lehetnek továbbá:

Kölyökkor: erre figyelj 0-18 hónapos kora között

Táplálkozási szükségletek

A növekvő nagytestű kölyökkutya megfelelő étrendjének kiválasztása kulcsfontosságú, a csont- és ízületi fejlődésének szempontjából. Meghatározott mennyiségű fehérjét (30%), kalciumot (1,5%), zsírt (9%) és foszfort (kalcium-foszfor arány 1:1 és 1:3 között) igényelnek.

Az eledel tájékoztató címkéjén ezzel kapcsolatban mindig találsz információt, és ahogy arról is, hogy a blökinek, súlyától függően mennyi eledelt kell kapnia és ezt hogyan érdemes elosztani a napi étkezések között. Ha bizonytalan vagy, bátran kérdezd meg az állatorvost, hogy milyen fajtát ajánl!

A jutalomfalat mennyiségére is érdemes odafigyelni, ez ne legyen több a kapott élelem 10%-ánál.

Ha az eledel minősége megfelelő, és az állatorvos nem érzi szükségét étrendkiegészítőnek a rutinvizsgálatok alapján, a saját szakálladra ne vásárolj és ne adj semmit a kutyusnak!

Hogy egy nagytestű kutya egészséges maradjon, minden életkorban figyelni kell a táplálkozására

Orvosi szükségletek

A kötelező és ajánlott oltásokról és a rutinellenőrzések rendszerességéről ebben a szuper, összefoglaló cikkünkben olvashatsz bővebben.

A rutinvizsgálatok alkalmával az állatorvosnak a kutya egész testét (szem, fül, orr, pofa, szív, tüdő, bőr, has mancsok) át kell vizsgálnia, valamint székletmintát is elemeznie kell. Így elkerülhető, hogy bármilyen fejlődési rendellenesség vagy kialakuló betegség észrevétlenül maradjon.

Ha már kölyökkorban hozzászoktatod őt a fogápoláshoz, akkor ebben az időszakban ezen a területen komolyabb teendője az orvosnak nem lesz, hacsak nem áll fenn probléma a tejfogakkal kapcsolatban.

Miután a kutyus befejezte az oltási és féregtelenítési ütemtervet, érdemes átbeszélni az ivartalanítás időpontját is.

Mentális és fizikális stimuláció

A kölyökkorban a szocializáció megkezdése számos viselkedésproblémát és fóbiát előzhet meg, arról nem is beszélve, hogy a blöki magabiztosabb és könnyebben kezelhető lesz, ha erre a lépésre lelkiismeretesen odafigyelsz. Használj pozitív megerősítést és gyengéden bánj a kutyussal!

A nagytestű kutyákra jellemző, hogy a robosztus külső lágy belsőt takar. De ettől még ha felnő a kutya, tudnod kell vele bánni! Most csak egy néhány kg-os négylábú nem jön oda, ha hívod, húzza a pórázt vagy felugrál, de mi lesz, ha egy 20-50 kg-os teszi ugyanezeket?

A fizikális stimuláció mellett ne feledkezz meg a mentálisról sem (pl. ételrejtvények), így ugyanis elkerülheted, hogy a kutya unatkozzon, ami később romboló viselkedéshez vezethet.

Felnőttkor: erre figyelj 18 hónapos és 7 éves kora között

Táplálkozási szükségletek

Amint a kutyus eléri a felnőtt kort és leáll a növekedésben (általában 12-18 hónap körül), fokozatosan át kell állítani a felnőtt étrendre. A szakértők szerint ezt egy hét alatt érdemes megtenni, hogy így elkerülhesd a gyomor- és bélrendszeri zavarokat. Hogy milyen márkát vagy fajtát érdemes választani, arról az állatorvosodtól kaphatsz bővebb tájékoztatást.

Ebben az időszakban szintén az orvossal egyeztetve meg lehet fontolni étrendkiegészítők használatát is. Az ízületekre a glükózamin, a kondroitin, az MSM és az Omega-3 zsírsavak jó hatással lehetnek.

Orvosi szükségletek

A felnőtt kutyát évente egyszer minimum (ha úgy érzed biztosnak, lehet 2-szer is) állatorvosi rutinvizsgálatnak kell alávetni.

Az oltások általában 2-3 éves védettséget biztosítanak, ezeknek az ütemezését az állatorvos végzi és ő fogja jelezni, hogy mikor esedékes a következő. A rutinellenőrzések alkalmával érdemes átbeszélni az évente ismételni szükséges oltásokat is, mint például a Lyme-kór elleni.

Néhány nagytestű kutyának évente vagy akár félévente is szüksége lehet professzionális fogtisztításra!

A bolha, kullancs és szívféreg elleni védekezést erősen ajánlott a megszokott formában folytatni a felnőttkorban is.

Mentális és fizikai stimuláció

A képzés már megtörtént, a kutyusnak a felnőtt korba lépve tudnia kell az alap parancsszavakat és a pórázon sétálásnak sem szabad problémát okoznia. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mint gazdi, hátradőlhetsz.

Érdemes lehet kipróbálni a kutya fajtájától és mozgásigényétől függően az agility-t, a flyballt, az ételrejtvényeket, a kirándulást, túrázást, a közös futást vagy akár a frizbizést. Csak a képzelet szabhat határt!

Időskor: erre figyelj 7-16 éves kora között

Táplálkozási szükségletek

Amint kutyád eléri a szenior kort (körülbelül 7 év), az állatorvossal egyeztetve körülbelül egy hét alatt érdemes átszoktatni az idős ebeknek való étrendre. Léteznek már olyan eledelek, melyek kifejezetten nagytestű, szenior korú négylábúaknak lettek kifejlesztve. Ezek általában több Omega-3 zsírsavat, glükózamint, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak az ízületek és a kognitív egészség megőrzésének érdekében.

Ebben a korban már kifejezetten ajánlottak az étrendkiegészítők, és arra is nagy figyelmet kell szentelni, hogy ne hízzon el az eb. Ez ugyanis enyhíti az ízületekre nehezedő nyomást, így hosszabb ideig lehet fájdalommentes élete.

Orvosi szükségletek

Az orvosi rutinellenőrzések gyakoriságát ebben az időszakban már mindenképpen évi kettőre kell emelni! Általában ebben a korban kezdenek megjelenni az ízületi gyulladás, az endokrin betegségek, a szívbetegség, a máj- és vesebetegség, valamint a rák jelei.

Ezeken a viziteken az állatorvos továbbra is gondoskodni fog a kötelező és a választott, ajánlott oltások beadásáról, valamint a féreghajtásról is. És nagyon fontos, hogy lépést tarts a fogászati ellátással is!

Mentális és fizikai stimuláció

A fizikális és mentális stimulációt szintén nem szabad abbahagyni csak azért, mert öregszik a kutyus. Tudatni fogja ő, hogy mennyi az elég ezekből az aktivitásokból. Lehetséges, hogy például rövidebb, de gyakoribb sétákra lesz szükség.

A fizikális egészség mellett a mentális problémákra is kiemelt figyelmet kell már ebben az időszakban fordítani. Megjelenhet például a demencia, melynek jeleiről itt olvashatsz bővebben. Ennek és hasonló betegségeknek a késleltetésére nagyon jól beválnak azok a játékok, amelyek agymunkát igényelnek, de a testre nem jelentenek nagy megterhelést.

állatorvosi rutinellenőrzés beteg beteg a kutya egészséges kutya egészséges testmozgás etetés fajtákra jellemző betegségek idős kutya kölyökkor kutya oltás mentális stimuláció mikortól felnőtt egy kutya nagytestű kutya nagytestű kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink