hirdetés

A kölyökkutya kötelező oltásai, melyeket nem hagyhatsz ki: árakkal mutatjuk

László Enikő

2020. július 26

Egy kiskutya befogadása rengeteg felelősséggel és odafigyeléssel jár. Biztosítani kell számára a szeretetet, gondoskodást, a biztonságot és az egészséges életet. Ennek elengedhetetlen része a kötelező oltások beadatása.

hirdetés

Az új jövevény érkezésekor fontos figyelembe venni, hogy az egészségügyi ellátására megfelelő mennyiségű pénzt is tudj fordítani. Érdemes ezeket előre átgondolni, hogy ne érjen meglepetés az állatorvosnál. Az árak természetesen változhatnak, rendelőtől függ, hogy pontosan hol, mennyibe kerül az ellátás. Az oltási program megkezdése azonban nem csak az áraktól függ. Elsősorban a kölyök immunrendszerének állapota döntő, hiszen oltást csak egészséges kutya kaphat.

Kiskutyánk első oltását csak alapos egészségügyi kivizsgálás után kaphatja meg.

A vonatkozó jogszabály szerint csak a veszettség elleni oltás kötelező. A parvovírus, szopornyica elleni, később kombinált vakcinának nevezett injekció a feltétlenül ajánlott kategóriába sorolható. Ezeket a betegségeket szinte bárhol elkaphatja a kutya, a gyógyulás pedig igen nehézkes, ha egyáltalán lehetséges. A parvovírus az egyik legsúlyosabb fertőzés a kutyáknál, gyakran végzetes bélgyulladást okoz, hiába történik utókezelés. A szopornyica egészen addig szinte kezelhetetlen halálos betegségnek számított, amíg ki nem fejlesztették ellene injekciót. A kombinált oltás általában magába foglalja a parvovírus, szopornyica, leptospirózis, májgyulladás, olykor a kennelköhögés elleni hatóanyagokat is. Ritkán, de előfordulhat, hogy a veszettség ellen is véd, de ez mindig a vakcina gyártójától függ.

Mikor, melyik oltást kapja a kutya?

Hogy mikor, melyik oltást kell megkapnia kedvencednek, azt az alábbi táblázat szemlélteti megközelítőleges árakkal:

Oltási táblázat

KorParvovírus ~6400,- FtVeszettség elleni ~5900,- FtKombinált ~6650,- Ft
6-7 hétx
8-9 hétx
10-11 hétx
12-13 hétx
3 hónapx
9-10 hónapx

Minden esetben az állatorvos által ajánlott oltási programot kövesd, ugyanis az injekció típusától függően eltérő lehet, hogy mikor melyiket kell megkapnia kedvencednek. Ő az, aki kitűzi az időpontot, amikor kutyádat az utcán sétáltathatod, vagy már más fajtársak társaságába is mehet, mert megfelelő védettséggel rendelkezik a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Az injekciók végigkísérik az eb egész életét: a veszettség elleni, és kombinált vakcinákat felnőtt korban évente szükséges beadatni. Általánosságban elmondható, hogy egy oltás ára 4-8000,-Ft között mozog, átlagosan 6000,- Ft körül van attól függően, milyen hatóanyagokat tartalmaz.

Az oltás szinte fájdalommentes, néhány jutalomfalat után már nem is fog emlékezni rá!

A kötelező védőoltások mellett a rendszeres féreghajtás is elengedhetetlen. A kiskutyák szervezetébe az anyatejen keresztül is bejuthatnak a férgek, ezért az erre a célra gyártott paszta, esetleg tabletta már két hetes kortól ajánlott. A kezelést kéthetente ismételni kell, egészen 12 hetes korig. Ezután havonta, féléves kor után háromhavonta érdemes adni nekik. Ezt otthon, te magad is könnyedén meg tudod oldani, ha a kutya tápjába belekevered, vagy az állatorvostól megtanulod, hogyan add be a tablettát.
Természetesen, ha szeretnéd többféle betegség ellen is kérhetsz oltást az állatorvostól, ilyenek például a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, a herpesz-, vagy gombák elleni vakcinák is.

Az alábbi videóban Dr. Király Péter, vezető állatorvos összefoglalja, mik a legfontosabb tudnivalók egy kölyökkutya általános vizsgálatával kapcsolatosan:

(Képek: Getty Images Hungary)

állatorvos Dr. Király Péter egészség kölyökkutya kötelező oltás videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink