hirdetés

Videón az egyik legfurcsább és legédesebb kutyaszokás: amikor neki jobban fáj, mint neked

Szénási Szimonetta

2023. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

Egy újabb bizonyíték arra, micsoda együttérző lények kedvenceink.

hirdetés

Az alábbi felvétel egyszerre roppant vicces és igazán megható. Mint a kommentárból kiderül, a gazdi eltörte a bokáját, emiatt csak bicegve tudta használni a lépcsőt. És láss csodát! Onnantól kezdve kutyája is pont olyan óvatossággal közlekedett. De mi történt valójában? Azonnal megmagyarázzuk, csak előbb nézzük a videót!

A szimpátia kiterjesztése

Ahogy korábban már írtunk róla, a rokonszenv- vagy szimpátiasántítás néven ismert jelenség igen gyakori, jól dokumentált viselkedés. A kutyák nagyon jó megfigyelők, és gyakorta kezdik másolni a gazdájukat is. Van, hogy ezt olyan megtévesztően teszik, hogy végül az állatorvosi rendelőben kötnek ki. Így történt ez azzal a Billy nevű lurcherrel is, aki szintén törött lábú gazdáját kezdte imitálni.

Mivel a férfinak nem volt tudomása erről a pszichés jelenségről, így kétségbeesve szaladt kedvencével az orvoshoz, nem értve, hogy lehetnek mindketten ennyire pechesek… Ám a vizsgálat után, hazaérkezve Billy varázsütésre meggyógyult, és már ő szaladgált fel-alá az udvaron. Gazdájának 400 dollárja (több mint 135 ezer forintja) bánta a hiszékenységét. Ám úgy sejtjük, leginkább örült annak, hogy kutyája jól van.

A kis bicebóca néha csak a figyelmedre vágyik.

Ravasz trükk vagy negatív tapasztalat

Négylábúink olyankor is bevetik ezt a trükköt, amikor valamilyen hatást szeretnének elérni vele. Ez gyakorta azután történik, hogy a kutyának valóban volt valamilyen sérülése, és a lábadozás idején a gazdái tejben-vajban fürösztötték, hogy mihamarabb meggyógyuljon. Mivel ez egy igen áldásos állapot, így az okos jószág igyekszik minél tovább fenntartani legalább a látszatot.

Megesik azonban, hogy egy rossz élmény vésődik be, amit bizonyos élethelyzetek aktiválnak. Erre példa annak a tacskónak az esete, aki nagyon megszenvedte a lábsérülés miatti operációt és a további sebkezelést. Felépülése után elég volt fáslit tekerni a már egészséges lábára, rohant is az asztal alá, és egészen addig maradt ott reszketve, míg le nem került róla a kötés. Utána azonban vidáman nyargalászott, nem volt kutya baja sem.

Egy rossz tapasztalat is közrejátszhat.

Nem szabad félvállról venni!

Végül szenteljünk egy rövid bekezdést azoknak az eseteknek, amikor valamilyen egészségügyi ok, például neurológiai probléma áll a viselkedés hátterében. Idősebb kutyáknál gyakrabban figyelhető meg, hogy ezért kezdenek sérülést imitálni.

A hosszú ideg fennálló jelenség ráadásul veszélyes is, hiszen a használatuk mellőzése miatt az izmok elkezdhetnek sorvadni. Emiatt azt javasoljuk, hogy mindenképp jelezd az orvosotoknak, ha kedvenced hasonlót produkál, nehogy ellátatlanul maradjon egy mögöttes probléma!

Ha szeretnél többet megtudni a szimpátiasántítás hátteréről, ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

állatorvos kutya és ember kutya sántítás okos kutya rokonszenvsántítás szimpátia sántítás videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!