hirdetés

Mit jelent valójában, amikor a kutyád „cukiskodik”?

Szénási Szimonetta

2023. december 4 - Képek: Az én kutyám

Kedvencednek egész arzenálnyi kedves gesztusa van, amikkel bármikor levesz a lábadról. De vajon tényleg ez a célja velük? Van, amit sokan félreértenek.

hirdetés

Sok olyan mozdulat, szokás és jellemző van, amiktől a kutyád nagyon cuki lesz. Ám fontos tisztában lenned vele, hogy nem feltétlenül az a szándéka, hogy megolvassza a szívedet. Van, amikor tényleg az, és remekül használja is ezt a fegyvert, ám más esetben praktikus oka van a számodra aranyos jellemzőnek. Vegyünk sorra ezek közül párat!

Amikor mosolyog

Amikor a kutya szája mosolyra szalad, az mindenképpen nagyon bájos látvány. Ám ez az arckifejezés korántsem azt jelenti, mint egy barátságos mosolygás a szomszédodtól. A kutyák esetében ez egy evolúciós örökség, és akárcsak a farkasoknál, náluk is a behódolás jele – hívja fel rá a figyelmet a VCA animal hospitals állatorvos szerzője. Mint magyarázza, az ajkak sarkának a behúzásával az állat azt jelzi, hogy elfogadja, nem ő a főnök. Tehát alárendeli magát a te akaratodnak.

Azonban a háziasítás következményeként ennél árnyaltabbá vált a magyarázat, hiszen a pozitív megerősítésnek hála sok kutya nagyon is okosan él ezzel a módszerrel, hogy lekenyerezze a gazdit. Gondolj csak vissza arra, miként reagáltál az első neked címzett mosolyokra? Fogadjunk, hogy simogatásokkal és kedves szavakkal viszonoztad a gesztust. Nos, a kutya ebből rövid úton megtanulta, hogy ekképp tud egy kis extra kényeztetést kicsikarni tőled. De ahogy sejtjük, te ezt a manipulációt egy cseppet sem bánod!

Az oldalra biccenő fejek

Amikor kedvenced oldalra dönti a fejét, az szintén nagyon aranyos látvány. Ilyenkor olyan, mintha csak inná a szavaidat. Ami részint így is van!

A mozdulat magyarázatának egyik fele anatómiai okokra vezethető vissza: mivel a kutyák hallójáratának nyílása részben vagy teljesen fedve van a füleikkel, muszáj a fejüket is a hang irányába fordítani, hogy jobban halljanak.

Ám ezzel a biccentéssel a látásban zavaró orruk is kikerül a látótérből, így jobban tudnak figyelni a gazdi mimikájára. Ami nagyon is beszédes a számukra. Illetve itt is érvényes az előbbi ok, miszerint idővel megtanulják, hogy ezért a mozdulat boldoggá teszi a gazdit, akitől simi és dicséret jár.

A könyörgő szemek

Van egy tipikus kutyanézés, ami a legkeményebb szíveket is meglágyítja. Többnyire az asztal mellett szokták bevetni az ebek, egy-két finom falat reményében, de soron kívüli játék vagy séta is lehet a céljuk vele. Bár a kikerekedett, a szem fehérjét is megvillantó tekintet igen bánatosnak tűnik, amellett, hogy a kutyád ezúttal is roppant cuki lesz tőle, ne dőlj be! Ezúttal is egy komoly manipulációról van szó, amit négylábúink igen tudatosan alkalmaznak.

Az anatómia is a kezükre játszik, ugyanis idővel megerősödtek azon arcizmaik, amiknek köszönhetően ennyire ki tudják kerekíteni a szemüket. (Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.) Erre azért volt szükség, mert a domesztikáció során megtanulták, hogy bizony az emberekre ily módon igen nagy hatást tudnak gyakorolni, mivel nagyon emlékeztetnek a kisbabák fiziognómiájára. Valld be, nálatok is be szokott válni ez a trükk!

Ha szeretnél még többet megtudni kedvenced testbeszédéről, ezáltal pedig még zökkenőmentesebbé tenni a köztetek levő kommunikációt, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat.

evolúció farkasok gesztus háziasítás könyörgő kutyaszemek testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!