hirdetés

Ezt üzeni kutyád a tekintetével, ha így néz rád

Szénási Szimonetta

2023. november 22 - Képek: Az én kutyám

A szem a lélek tükre – kedvenced esetében pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz is. Kutatás mutat rá, milyen jól bánik vele.

hirdetés

Van az a nézés, aminek nem tudsz ellenállni? A kiskutyaszemek még fotókon keresztül is elbűvölnek? Kutyád a tekintetével pedig bármire képes rávenni? Nos, nem véletlenül van így! Egy 1000 résztvevős kutatás igazolja, mennyi mindent tudnak kifejezni azok a beszédes pillantások.

A szóban forgó tanulmányban az ezer kutyus gazdáinak 58%-a mondta azt, hogy képes megérteni kedvencét, elég, ha az csak ránéz. Ennek pedig fiziológiás oka is van.

A már említett kiskutyatekintet ugyanis épp a célból fejlődött ki az evolúció során, hogy háziasított négylábúink képesek legyenek velünk minél pontosabban közölni a szükségleteiket. Egészen pontosan a belső szemöldökizmaikat használják arra, hogy szemük nagyobbnak és érzelmekkel telibbnek tűnjön. Érdekesség, hogy számos más faj, például a rókák vagy a prérifarkasok is képesek ily módon hátra húzni a szemhéjukat, ám egyikőjük sem fejlesztette olyan profi szintre ezt a képességet, mint a kutyák. Éppen emiatt Juliene Kaminsky, a kutyák viselkedésével foglalkozó Dog Cognition Study Center igazgatója, aki többek között az ebek mimikájával foglalkozott mélyrehatóbban, ezt a képességet egyértelműen a domesztikáció hozományának tekinti.

További izgalmas tény, hogy a szóban forgó izom valamennyi kutyafajtánál hasonló, ellenben az igen közeli rokonnak tekinthető farkasoknál sokkal fejletlenebb.

Egy másik kutatás szerint a szemöldök izmai mellett egy másik, a szemhájat a fülek irányába mozgató, ezáltal a tekintetet szélesítő izom fejlettsége is közrejátszik a kívánt hatás elérésében. Ez az izom egyedül a szibériai huskyknál nem fejlődött ki olyan mértékben, mint a többi fajtánál.

Nagy hatással van ránk

Éppen azért, mert a kikerekedett szemek roppant bájossá teszik a nágylábút, azok a gazda érzelmeire is nagy hatással vannak. Vizsgálatok kimutatták, hogy hatásukra az emberi szervezetben megnövekedik az oxitocin szintje. Ezt a hormont szokás szeretethormonnak is nevezni, ugyanis többek között ez felel a kötődés kialakításáért anya és gyermeke között. Emellett segít elmélyíteni más, például szerelmi vagy kutya-gazda közötti kapcsolatainkat is.

Hogy tovább gyarapítsuk az érdekességek tárházát, a kutyák csak és kizárólag az emberrel szemben vetik be ezt a nehézfegyvert, fajtársaikra sosem próbálnak ily módon hatni.

Mit üzen tekintetével a kutyád?

Most, hogy megvizsgáltuk az anatómiai hátterét és a ránk gyakorolt hatását a sokat mondó pillantásnak, még érdekesebb rátérni arra, mit fejezhet ki vele kedvenced.

Röviden: bármit. Hogy némiképp szűkítsük a kört, térjünk vissza arra a megállapításra, hogy a tekintetük erejét kizárólag velünk szemben alkalmazzák. Így valójában valamilyen igényüket, vágyukat vagy szükségletüket szeretnék ennek segítségével kielégíteni. Lehet, hogy játszani akarnak, vagy épp egy falatra vágynak a csábító illatú csirkecombodból, esetleg kimennének egyet sétálni.

Kutyád a tekintetével sokmindent ki tud fejezni

Arra azonban vigyázz, hogy – mint az eddigiekből is kitűnik –, kedvenceink roppant okosak, és bizony gyakran manipulálni szeretnének ezzel a módszerrel. Ezt mi sem támasztja jobban alá, mintsem az, hogy legtöbbször az asztal mellett jelennek meg hatalmas bociszemeikkel.

Ha nálatok is jellemző a kunyerálás, mindenképp olvasd el ezt a cikkünket, hogy megtudd, melyek azok az ételek, amelyekből semmiképpen sem kaphat a kutya, mert mérgezőek!

kommunikáció kutatás kutya ember kommunikáció nézés szemek tekintet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink