hirdetés

10 aggasztó tünet, amivel azonnal fordulj állatorvoshoz: a vörös szem és a letargia is intő jel

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sokszor nehéz eldönteni, hogy egy-egy, kutyádnál tapasztalt változás valóban bajt jelez, vagy teljesen normális jelenség? Az alábbiak esetén ne hezitálj, vidd orvoshoz az ebet!

hirdetés

Számos furcsa és szokatlan dolgot tapasztalhatsz kedvenceden az idők folyamán, de van pár valóban aggasztó tünet a kutyáknál, amikkel tényleg orvoshoz kell fordulni. Vegyük sorra!

1.) Megváltozott étkezési szokások

Ha jószágod étkezési rendjébe hirtelen változás áll be – elkezd kevesebbet enni, válogat, az eddigi kedvenc falatokat is csak nyammogja, és hasonlók –, egyeztess időpontot az állatorvossal! Ennek hátterében ugyanis az enyhe emésztési problémáktól egészen a már valóban súlyos és kockázatos bélelzáródásig több ok is állhat.

2.) Túl sokat vagy túl keveset iszik

A vízfogyasztási szokások is jó indikátorok. Ha az állat hirtelen elkezd rengeteget inni, és sokat is pisil, könnyen lehet, hogy cukorbetegség alakult ki nála. Emellett vesebetegségre is utalhat.

Ha pedig nem iszik eleget, az emésztési problémát jelezhet. Ráadásul a csekély folyadékbevitel miatt számos más panasz is megjelenhet, sőt fennáll a kiszáradás veszélye is.

3.) Nehéz- vagy szapora légzés

A furcsa, túl gyors vagy nehezített légzés minden esetben aggasztó tünet a kutyáknál is! Könnyen lehet, hogy négylábúd csak megfázott, vagy allergiás, de komolyabb bajt is jelezhet. Vidd el állatorvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza a panaszt.

4.) Hányás, vagy változás a kutya székletében

Ha jószágod egyszer kihányja az ételt, vagy hasmenése van, még nem kell pánikba esned! Pláne akkor, ha tényleg egyszeri dologról volt szó, és a probléma magától elmúlik.

Azonban ha azt tapasztalod, hogy az állat ürüléke folyamatosan furcsa, az számos betegségre utalhat. Többek között emésztőrendszeri gyulladásra, bélelzáródásra vagy akár súlyos allergiára. Emellett ha a hasmenés hányással párosul, fennál a mérgezés gyanúja is. Ne késlekedj az orvossal!

5.) Enerváltság vagy letargia

Az energiahiány és a levertség főleg a kölyök- és a fiatal kutyáknál ad okot aggodalomra. De akkor is szólaljon meg a vészcsengőd, ha már felnőtt ebed kezd feltűnően passzív, letargikus lenni. Lehet, hogy beteg, vagy más testi panasza van.

6.) Romló egyensúlyérzék és nehézkes mozgás

A mozgáskoordináció hiánya és az elnehezült mozgás mindenképpen állatorvosi ellenőrzést igényel! Könnyen lehet, hogy a nehéz járást vagy sántítást egy túlfeszült ín okozza, de az egyensúlyi zavar mögött neurológiai probléma is állhat.

7.) Irritált, vörös szemek

Kutyád szeme fertőzéstől vagy valamilyen irritáló anyagtól, esetleg fizikai sérüléstől is kipirosodhat. A váladékozás is intő jel. Mindenképp mutasd meg egy orvosnak, hogy mihamarabb megszűnjön ez az igen kellemetlen panasz!

8.) Kiütések és a szőrzet megváltozása

Ha a sok kiütés száraz bőrrel és fénytelen szőrzettel párosul, azt többnyire valamilyen élelmiszer- vagy egyéb allergia okozza. Ennek utána kell járni, mert az állandó viszketés nagyon zavaró, ráadásul fájdalmas is a kutyának.

9.) Reszketés, nyafogás vagy sírás

Mind a remegés, mind a sírás vagy a nyüszítés valamilyen fájdalmat jelez. Pláne kezdj sérülésre gyanakodni, ha hű társad visszariad a simogatástól. Valószínűleg fájdalmas neki az érintésed. Ha nincs szemmel látható sérülés az állaton, meglehet, hogy az orvos röntgent fog készíteni.

10.) Agresszív vagy szokatlan viselkedés

Minden olyan esetben, ha egy kutya viselkedése hirtelen „rosszabb” lesz, az bajt jelez. Ahogy az emberek idegessé válnak, amikor betegek vagy fáj valamilyük, úgy az ebek is hasonlóan reagálnak. Ilyen szokatlan változás lehet a túl sok ugatás, a morgás, a fel-alá járkálás, és minden agresszív megnyilvánulás.

Ilyenkor hiba ezekre viselkedési problémaként tekinteni, és megpróbálni „megnevelni” a jószágot. Helyette vidd mihamarabb állatorvoshoz. Az ő tisztje eldönteni, minden rendben van-e a kutyáddal.

állatorvos állatorvosi vizsgálatok allergia tünetei bélelzáródás betegség betegség jelei betegség tünetei evés gyakori ivás kutya betegség kutya betegségek kutya ivás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink