hirdetés

Miért dülöngél a kutya? 9 súlyos egészségügyi probléma, ami a tünetet okozhatja

László Enikő

2022. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád dülöngél, imbolyogva jár, tántorog, megbotlik vagy felborul, az számos egészségügyi problémára utalhat, beleértve a sérülést, a stroke-ot, a mérgezést vagy a fertőzést. Míg egyes bajok viszonylag könnyen kezelhetők, sok esetben a mielőbbi állatorvosi beavatkozás elengedhetetlen az állat életben maradásához.

hirdetés

Fontos tudni, hogy az ebek nem képesek elszédülni csupán attól, hogy körbe-körbe rohangálnak. Csak akkor lép fel náluk ez a jelenség, ha kibillentik őket egyensúlyukból. Kedvenced egyensúlyozó rendszere felelős a normális balansz megőrzéséért, és ha valami felborítja azt, dülöngélni kezdhet.

Fülfertőzés

A belső fül fertőzései a kutyák egyensúlyvesztésének egyik leggyakoribb okai. Ha kedvencednek fülgyulladása van, további tüneteket is észlelhetsz, mint például a fej remegése és vakarása, körbe-körbe járás, imbolygó szemek, valamint bőrpír, duzzanat, váladékozás és szag az érintett fülben vagy annak környékén.

Sérülések

A sebesülések, például a fejsérülés (agyrázkódás) vagy a belső fül károsodása miatt a kutyák elveszíthetik egyensúlyukat. Nehéz lehet megállapítani, hogy kedvenced megsérült-e, mert az ebek általában elfedik a fájdalmukat. Kutyád sérülésének jelei közé tartozik az erős lihegés, a lelassult reflexek, az étvágy változása, a pupillák megnagyobbodása, a sebesült terület harapása vagy nyalása, a szorongás és esetleg a lefekvéstől való vonakodás.

Epilepszia

Az epilepszia hallatán sokan a görcsös rohamokra, habzó szájra gondolnak. Azonban ennek a betegségnek is számos különböző tünete van, például a nyelvöltögetés, remegés és olykor a furcsa, dülöngélő járás is. A kutyaepilepszia legnagyobb hazai szaktekintélyével készített interjúnkat ezen a linken olvashatod el.

Stroke

Bár a kutyáknál a stroke meglehetősen ritka, ennek ellenére előfordulhat. A stroke-ot okozhatják vérrögök, magas vérnyomás, vérzés, fejsérülés, vesebetegség vagy férgek is. Ha kedvenced szélütést kap, egyensúlyvesztést, fejbillentést, körözést, összeesést és látásvesztést észlelhetsz.

Agydaganat

Néha agydaganatok alakulhatnak ki kutyáknál – különösen az idősebbeknél – és dülöngéléshez, botláshoz és általános egyensúlyvesztéshez vezethetnek. Az agydaganat egyéb tünetei a kóros sejtszaporulat helyétől függenek. Magukban foglalják a viselkedésben és/vagy az étvágyban bekövetkező változásokat, görcsrohamokat, fájdalom jeleit, a fej billenését, imbolygást, széles testtartást, a koordináció hiányát, fejremegést, a szemek imbolygását is.

Agyvelő- és agyhártyagyulladás

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás miatt a kutya dülöngélhet, megbotolhat vagy fel is borulhat. A kórt többek között gombás fertőzések, kullancsok által terjesztett betegségek és paraziták okozhatják. Az encephalitis egyéb tünetei közé tartozik a láz és a depresszió.

Mérgezés

A mérgezésnek számos különböző tünete lehet, ide tartozik a dülöngélés is. A szimptómák függnek attól, milyen vegyszerrel, étellel, itallal (például alkohol) érintkezett az állat. Ha valószínűsíthetően méreg áll a furcsa járás hátterében, mindenképp jelezd az állatorvosnak, mivel érintkezhetett az eb.

Hőguta

Különösen tavasszal és nyáron igen gyakori eset, hogy az ebek hőgutát kapnak. Gyakran az okozza az olykor végzetes kimenetelű bajt, hogy még mindig sokan magukra hagyják az állatokat autóikban. Néhány perc alatt pedig meg is történik a tragédia. De az is fontos, hogy kedvencednek mindig legyen egy hűvös, árnyékos és vízzel ellátott helye, ahová elvonulhat hűsölni a forró napokon. A nyomott orrú, sötét bőrű és szőrű, sűrű bundájú kutyák pedig nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint más fajtársaik, így rájuk különösen nagy gondot kell fordítani a kánikulában.

Ataxia: Wobbler-szindróma és Vestibularis-szindróma

Az ataxia olyan szenzoros diszfunkcióval kapcsolatos állapot, amely a fej, a végtagok vagy a hátsó koordináció elvesztését eredményezi. A kutyáknál általában háromféle ataxiát különböztetünk meg: kisagyi, szenzoros és vesztibuláris ataxiát.

Kisagyi ataxia akkor fordul elő, ha a kisagy károsodik. Érzékszervi ataxiáról (Wobbler-szindróma) beszélünk, amikor a gerincvelő összenyomódik egy kidudorodó csigolyaközi lemez vagy daganat miatt. A vesztibuláris ataxia (Vestibularis-szindróma) a belső fül vagy az agytörzs problémájának eredménye.

A tántorogással, botlással, dülöngéléssel és eleséssel együtt az ataxia jelei közé tartozik a fej billentése, körbe-körbe járás, hányás, és a szemek egyik oldalról a másikra rángatása.

agydaganat betegség tünetei dülöngél a kutya egyensúlyzavar epilepszia fülfertőzés imbolygás kutya betegségei kutya egyensúly kutya stroke mérgezés miért szédül a kutya szédülés vestibularis szindróma wobbler-szindróma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink