hirdetés

A hőguta 10 legfontosabb jele: mit tegyél, ha tapasztalod a kutyádon?

László Enikő

2020. augusztus 19

A nyári forróságban nagyon fontos, hogy óvd kutyádat a melegtől és a közvetlen napfénytől. Ha a hőguta jeleit veszed észre rajta, azonnal cselekedned kell.

hirdetés

A hőguta leginkább nyáron jelent hatalmas veszélyt a háziállatokra, de tavasszal és kora ősszel is előfordulhat. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető, ám még mindig sokan vannak, akik nem fordítanak kellő figyelmet kutyájuk hűtésére. A legnagyobb problémát az jelenti, amikor az autóban hagyják az állatot. Ebben az esetben akár egy perc alatt is megtörténhet a tragédia. Pedig a megelőzés igazán egyszerű.

Kutyádat akkor se hagyd az autóban, ha le van húzva az ablak.

Mi a hőguta?

Egy kutya átlagos testhőmérséklete 38-39 fok. 41 fokos testhő már agyi károsodást, vagy akár halált is okozhat. Az emberekkel ellentétben ők csak talppárnáikon keresztül képesek izzadni, emellett hőt a füleiken keresztül, illetve lihegés által tudnak eladni. Ha túlhevülnek, kiszáradhatnak, károsodhat az agyuk, a májuk és a veséjük, valamint vérük besűrűsödhet, vérrögök keletkezhetnek. Súlyos esetben akár kómába is eshetnek. Ezeket mind a magas hőmérséklet váltja ki, olyankor, amikor nem képesek elegendő hőt leadni.

Tünetek

  • tág pupillák,
  • felgyorsult lihegés,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • gyors szívverés,
  • vörös nyelv, sápadt íny,
  • besűrűsödött nyál,
  • szédülés,
  • remegés, rángás,
  • ájulás, kóma

Fokozott figyelem

A rövid orrú kutyák fokozott veszélynek vannak kitéve. Mivel nehezebb számukra a légzés, hamarabb kapnak hőgutát. Ilyen fajták például a bulldogok, mopszok, si-cuk.
A fekete szőrű kutyák jobban vonzzák a meleget a színük miatt, ezért rájuk is érdemes nagyobb figyelmet fordítani.
A hosszú, sűrű bundájú ebeknek is hamarabb lesz melegük, ezért célszerű nyáron rövidebbre vágatni szőrüket. Ám ne feledd, hogy a bunda szigetel is, ezért a túl rövid frizura sem tesz nekik jót. Megfelelő mennyiségű szőr nélkül könnyen leéghetnek, ezért két-három centit mindenképpen hagyj meg belőle.
A kopasz kutyákat érdemes naptejjel bekenni. Ez elsőre furcsán hangozhat, de állatkereskedésekben a legnagyobb természetességgel árulják az ilyen termékeket. A napról nehezen behívható, órákig strandoló, rövid szőrű vagy kopasz kutyákat bizony védeni kell a káros UV-sugárzástól, különben ugyanúgy leéghetnek, ahogy az ember.

Egy ehhez hasonló hűsítő nyakörv is jó választás, különösen a nyári hőség által fokozottan veszélyeztetett fajták részére.

Tipp: ha házad elé egy árnyékos helyre teszel egy tál vizet, a kóbor ebeknek is segíthetsz a nyári forróságban.

Mit tegyél, ha a hőguta jeleit tapasztalod kutyádon?

Ha már megtörtént a baj, és kedvenced hőgutát kapott, nagyon fontos, hogy azonnal hűtsd le. Ez azonban nem történhet jéghideg vízzel. Vidd légkondicionált, de legalább árnyékos helyre, el a közvetlen napsütés elől. Ezután próbáld meg itatni, ha nem hajlandó, vizezd be nyelvét, száját és az orrát. Nedves ruhával törölgesd meg hasát, marját, ágyékát. A vizes borogatás segít lehűteni az állatot, de nem szabad, hogy az túlságosan hideg legyen.

Ha ez megtörtént azonnal keresd fel az állatorvost, mert előfordulhat, hogy a kutya maradandó károsodást szenvedett, még akkor is, ha látszólag már jól van. Az állatorvos alkalmazhat hideg vizes beöntést, gyomormosást. Vehet kutyádtól vért, illetve ellenőrizheti veseműködést, és előfordulhat, hogy megvizsgálja az eb szívét EKG segítségével. Légzési zavarok esetén az állat oxigént kaphat.

Néhány kutya gödröt ás magának, hogy így hűtse testét.

Megelőzés

Ha kutyád nem mehet be a házba, nagyon fontos, hogy biztosíts neki egy egész nap árnyékban lévő helyet. Emellett mindig legyen friss vize, olyan tálban, amit nem tud könnyen felborítani. Ebbe akár néhány jégkockát is tehetsz, ezzel is elősegítve azt, hogy később se forrósodjon fel tartalma.

A hűtőmatrac nagyon jó szolgálatot tesz a forró nyári napokon. Már a legtöbb állatkereskedésben beszerezhetsz egyet. Nyomás hatására aktiválódik, nem igényel külön külső hűtést. Ha az állat ráfekszik, a matrac már ontja is magából a kellemes hideget.

A hűtőmellény is tökéletes nyári viselet lehet az ebeknek. Ezt vízbe kell áztatni, majd ráadni a kutyára. Az anyag folyamatosan párologtatja magából a folyadékot és ezáltal hűteni kezdi az állatot. Ideális a forró napokra. Ezek az eszközök teljesen biztonságosak, annyira nem hidegek, hogy bajt okozzanak.

A kutyamedence hasonló egy gyermekeknek készült medencéhez. Annyiban különbözik tőle, hogy erősebb anyagból készült, hogy az eb karma ne tudja kiszakítani. Árnyékos helyen nagyon jó időtöltést biztosít kedvencednek, miközben könnyen lehűtheti magát. Még akár te is beülhetsz mellé lazítani.

Kerüld a sok testmozgást! Ha kutyád nagyon igényli a lefárasztást, strandokon, otthoni medencében játssz vele, semmiképp se hagyd, hogy a tűző napon futkározzon. Nyári forróságban az egyébként nagy mozgásigényű ebek is kevésbé aktívak.

Csak kora reggel és este sétálj vele. A forró aszfalt súlyos károkat tehet a kutyák mancsában, hiszen akár 62 fokosra is felmelegedhet. Mielőtt elindulnátok, tedd rá kezedet vagy lábadat az útra. Ha neked túl meleg, kedvencednek is az lesz. Érdemes ezért még korán megejteni a sétát, amikor nem tűz annyira a nap, illetve akkor, amikor már lenyugvóban van.

Séták alkalmával kerüld a forró aszfaltot.

Mindig legyen nálad elegendő víz! Már sokféle utazó kulacs létezik, amit könnyen magaddal vihetsz akkor is, ha kedvenceddel mész valahova. Ezek összecsukható, szilikonból készült tálkák, amikbe bárhol önthetsz vizet, hogy kutyád oltsa a szomját.

Soha ne hagyd a kutyát az autóban! Ez az egyik legfontosabb előírás. Egy felelős gazda sohasem hagyja akár egy percre sem a bezárt kocsiban kedvencét, hiszen ennyi idő is elég a tragédiához. Sajnos a legtöbb hőgutás esetet ez okozza.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei hőguta kánikula kutya meleg ellen megelőzés nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink