hirdetés

Jaj, ne, a kutyám állandóan hány a kocsiban! Mit tegyek?

Buzgó Csilla

2020. június 30

A gazdinak és a kutyusnak egyaránt frusztráló, amikor a kellemesnek induló autókázást beárnyékolja a kiskedvenc tengeribetegsége.

hirdetés

Az egyes kölyöknél nagyjából egyéves korig felbukkanó autós hányinger annak köszönhető, hogy a belső fül egyensúlyozásért felelős részei még nem fejlődtek ki teljesen. Előfordul azonban, hogy a kutya soha nem növi ki a tengeribetegséget, többnyire azért, mert első impulzusai az autózással kapcsolatban negatívak, és többé már nem szervi fejletlenség, hanem egyszerűen az idegesség okozza a problémát.

Mik az autós tengeribetegség tünetei?

A hányós epizódokat megelőző tünetegyüttes általában:

  • a fokozott nyáladzást,
  • szájnyalogatást,
  • vinnyogást,
  • a nyugtalanságot,
  • gyakori ásítást

foglalja magába.

Hogyan segítsek szegény kutyusomnak átvészelni a kocsikázást?

Fő a fokozatosság!

Az ideges kutya rengeteg szokatlan benyomást érzékel egy autóút alatt, így jobb őt ezekhez lassan, finoman hozzászoktatni. Először csak járó motorral, egy helyben próbáld megnyugtatni, jutalmazni a kedvencedet, majd induljatok egyre hosszabb és hosszabb utakra. Úti célotok ne az állatorvos legyen, inkább a kedvenc futtatója vagy parkja, ahol játszotok egy nagyot, majd hazaérve ismét sok-sok dicséret és jutalom következzen! Még jobb, ha a kocsiút alatt van valaki a járműben, aki nyugtatja, simogatja a felcsigázott kutyust, így te a vezetésre tudsz koncentrálni. A szerepek természetesen felcserélhetőek, csak ne a kutya vezessen, mert abból nem sül ki jó. : )

Ne etesd túl!

Szakértők szerint a kutyára kisebb eséllyel jön rá a hányhatnék, ha üres gyomorral száll be a kocsiba. Ennek érdekében jobb, ha indulás előtt 6-8 órával eszik utoljára, tiszta vizet viszont bőségesen kapjon!

Álljatok meg gyakran!

Ha hosszú, akár többórás útra indultok, fél-egyóránként iktassatok be egy-egy megállót, ilyenkor szálljatok ki, vidd el a négylábút, hadd könnyítsen magán, itasd meg hideg vízzel, és csak aztán folytassátok tovább az autózást!

Teremts nyugodt környezetet!

Ne bömböltesd a zenét és legyen kellemes hőmérséklet az utastérben. Ha forgalmas helyen közlekedtek, mindig húzd fel az ablakokat, nehogy kutyád a kipufogógáztól legyen rosszul!

Iktasd be a hordozót vagy egy utazóhámot!

Sok kutya jobban viseli az utazást, ha nem csapódik ide-oda az ülésen, illetve nem vonja el a figyelmét a rengeteg látnivaló, villogás, az elsuhanó tereptárgyak. Jó ötlet hordozódobozban szállítani a rosszullétre hajlamos kedvencet, esetleg beszerezni számára egy biztonsági öv csatjához rögzíthető utazóhámot.

Ha más nem segít, marad a gyógyszer

Ezt az opciót természetesen csak végső esetben válaszd: ha semmi más nem segít, látogassátok meg az állatorvost, aki szívesen áll rendelkezésre ezt a problémát illetően is.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség gondozás kutya autózás kutya hányás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink