hirdetés

10 hétköznapi dolog, amit minden kutya imád: így tedd boldoggá kedvencedet

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 15 - Képek: Getty Images Hungary

Abban biztosak vagyunk, hogy szeretsz minél több minőségi időt tölteni kedvenceddel. Most ebben segítünk neked: összegyűjtöttünk egy sor olyan tevékenységet, amelyet a legtöbb kutya imád. Már csak annyi a dolgod, hogy kiválaszd a te négylábúd kedvencét!

hirdetés

Van egy csomó evidencia, amit nem is kérdés, hogy minden kutya imád: ilyen a simogatás, a közös játék, a finom falatok. Azonban vannak olyan teljesen hétköznapi tevékenységek, amelyek szintén lázba hozzák az ebeket.

1.) Trófeák gyűjtése

A legtöbb kutya imádja elcsenni gazdája személyes dolgait, például a zokniját, a lábbelijét vagy akár az ágyon felejtett pizsamafelsőjét. Ezeket nemcsak begyűjti, de el is rejti a lakás titkos pontjain, vagy a saját fekhelyében. Ennek a viselkedésnek az egyik oka roppant egyszerű: ezek a személyes holmik hozzád tartoznak, azaz mindegyik egy „darabka” belőled, ráadásul árasztják az illatodat is.

Másrészt ez „felhívás keringőre”, jobban mondva játékra: az eltűnt holmik felkutatása remek közös móka. Lehet, hogy kedvenced unatkozik, és így szeretne mozgásba hozni. Ne légy rest, nyomozzátok ki együtt, hova tűnt a papucs párja!

2.) Hagyd egyedül enni!

Bár a közös étkezés az emberek között nagyon intim és örömteli esemény, nem úgy a kutyáknál! Kedvenced úgy tekint rád, mint falkavezérre, éppen ezért jobban szeret tőled elvonulva étkezni.

Így nem áll fent annak eshetősége, hogy esetleg ellopod előle a finom falatot (természetesen nem gondoljuk, hogy elcsennéd a szaftos konzervkockákat a blöki tányérjából, de most gondolkodjunk az ő fejével!) Ha azt látod, hogy kutyád elvonul(na) az étellel, engedd neki, vagy ami még jobb, eleve hagyd egyedül étkezni. Hálás lesz érte.

3.) Keresi a közelséged

A kutyák nem véletlenül szeretnek gazdájuk lábához simulni, vagy a lába közé feküdni: a szeretett személy közelsége megnyugtató, egyszersmind biztonságot is jelent mindkettőtöknek: egymást védelmezitek. Ha kutyád bújik, és helyet kér a lábaidnál, engedd, hadd feküdjön oda. Végtelenül boldog lesz tőle!

4.) Tévézés

A legtöbb kutya szereti a televíziót. Bár nem úgy látnak, mint mi, emberek, de a színek, a hangok és a mozgás leköti a figyelmüket. Éppen ezért sok gazda bekapcsolva hagyja a készüléket, mikor elmegy otthonról, hogy kutyája ne érezze egyedül magát.

A szakértők szerint a tévézés lehet hasznos, hiszen egyfajta mentális stimuláció az állatnak, ami valóban leköti a figyelmét, egyúttal az unalmat is elűzi. Amit azonban hangsúlyoznak, hogy a tévé nem helyettesíti a kutyával töltött minőségi időt. Emellett a megfelelő mennyiségű testmozgásról sem szabad megfeledkezni!

5.) Fő a kényelem!

A kutyák ugyanúgy szeretik a kényelmes fekhelyet és a bekuckózást, ahogy a gazdi. Készíts neki olyan vackot, ahol jól érzi magát. Figyeld meg, hogyan szeret inkább feküdni, és így válassz fekhelyet. Ha inkább összegömbölyödik, legyen kisebb, párnás ágya, míg az elnyúlva pihenő kutyáknak jobb a nagyobb és laposabb fekhely. Egy kispléd, ami alá bebújhat, szintén növeli a komfortérzetet. Ne feledkezz meg a kis birodalom rendszeres tisztításáról sem!

6.) Vízi „csibék”

Láttál már kutyát úszni? Akkor nem kell túlmagyarázni, mit jelent számukra a víz és a pancsolás: színtiszta boldogságot (természetesen lehetnek egyéni kivételek!). Az úszás ráadásul tökéletes mozgásforma a kutyák számára, remek alternatívája a sétálásnak vagy a hosszas labdázásnak.

7.) A zene szeretete

Köztudott, hogy a kutyáknak kiváló hallása van, azt azonban nem mindenki tudja, hogy a zenét is nagyon szeretik. A muzsika mind az érzékszerveikre, mind az érzelmeikre hatással van. Éppen ezért nem mindegy, mit hallgatsz kedvenceddel: míg a komolyzene megnyugtatja, a heavy metál inkább felpörgeti az ebeket.

A legnagyobb favorit azonban a vokális zene, éppen ezért bátran fakadj dalra otthon, vagy akár séta közben. Az énekléssel ráadásul meglógott kedvencedet is könnyedén behívhatod, dalolva ugyanis sokkal nyugodtabb a hangod, mint kiabálás közben.

8.) Adj neki feladatot!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a kutyáknak lételemük a feladatvégzés, és a jól végzett munkáért járó dicséret. Éppen ezért ne hagyd tétlenül kedvencedet! Hozasd be vele az újságot, kérd tőle a pórázát, dobálj neki labdát – a lényeg, hogy ne legyen dologtalan. Az ugyanis hosszú távon könnyen depresszióhoz vezethet!

9.) Utazzatok együtt!

A kutyák szeretnek mindig a gazdájuk közelében lenni. A többség számára az utazással járó változások sem olyan megrendítőek, mint a szeretett gazdi hiánya. Így ha teheted, utazz együtt kedvenceddel. Szervezd úgy a programot, hogy neki is, neked is kényelmes legyen az út. Ezzel újabb közös élményt zsebelhettek be.

10.) Azzal aludni, akit szeret

Az előző ponthoz kapcsolódva: az állandó együttlét alól az éjszaka sem kivétel. Éppen ezért a legtöbb kutya imád a gazdájával aludni. Sőt, talán ez a kedvenc közös tevékenységük!

Az sem baj, ha te nem feltétlenül szeretnéd megosztani vele az ágyadat, szoktatás kérdése. Azonban arra jobb, ha ügyelsz, hogy ne frusztráld azzal az állatot, hogy kicsukod a szobából, vagy bezárod egy másik helyiségbe. Ez a fajta elszigetelés ugyanis szorongáshoz vezethet.

Jó megoldás lehet, ha az ágyad mellé teszed a fekhelyét, vagy a szőnyegen hajthatja álomra a fejét.

 

Végszóként fontos megjegyezni, hogy minden aktivitásnál vedd figyelembe kutyád természetét, szokásait, életkorát és fajtája sajátosságait, hogy a közös program valóban örömteli élmény legyen a számára is!

alvás boldog boldog kutya ember és kutya kapcsolat etetés kutya alvási szokásai kutya ember kapcsolat kutya szokásai kutya szokások kutya utazás kutyával alvás tévéző kutya úszás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink