hirdetés

A kutya 4 aranyos jelzése, ami megmutatja, hogy imád veled lenni – Nagyon is élvezi a közös időtöltést

Ferenczi Deborah

2022. május 6 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a kutyád boldogan futkározik melletted, kergetőzik vagy hangosan vakkant, akkor talán fel sem merül benned a kérdés, hogy boldog-e, hiszen a testbeszéde egyértelműen azt jelzi, hogy szeret veled lenni. De vajon helyesen értelmezzük ezeket a metakommunikációs jeleket? Vajon értjük azt, hogy a kutya mit akar üzenni számunkra? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

hirdetés

Ha a kutyák jól érzik magukat, vidáman csóválják a farkukat, és folytonosan játékra invitálják a gazdájukat. Ezt általában egyértelműen elkönyveljük annak, hogy az eb boldog mellettünk, jól érzi magát. Ám a tudósok úgy gondolják, hogy ez mégsem egy ennyire egyszerű képlet, és a kutyusok sokkal összetettebb érzelmi világgal rendelkeznek, mint azt gondolnánk.

Ezek a jelei annak, hogy a kutya szeret veled lenni

Az Emory Egyetem idegtudósai egy igazán döbbenetes elmélettel álltak elő, miszerint a kutya ember iránti vonzalma elsősorban az ételtől függ. Ezt a felvetést komoly vizsgálatoknak is alávetették. Összeválogattak ebeket, akiket egy MRI-szkennerbe fektettek. Így a kutatók figyelemmel kísérhették azt, hogy miként reagál az agyuk jutalmazási központja a dicséretre és a táplálékra, valamint az arcfelismerésre. Legtöbbször, amikor az egyik kutya meglátta a gazdáját, agyának ez a része karácsonyfaként világított. A tanulmány kimutatta, hogy az ebek általában gazdájukat választják a kedvenc csemegéjük helyett, így meg is döntötték azt a hipotézist, hogy kedvenceink csak az étel miatt vonzódnának hozzánk. Sőt arra jutottak, hogy amennyiben a kutyád szereti a veled eltöltött időt, akkor annak a következő jelei vannak:

  • hangos vakkantás
  • farok csóválás
  • szinte mosolyra húzódó arc
  • ugrálás

Az állatok képesek érzelmeket érezni?

Ahhoz, hogy egy kutya élvezzen bizonyos cselekvéseket, egyértelműen érzelmekre van szüksége. René Descartes 17. századi francia filozófus és tudós úgy vélte, hogy az állatok tudattalanok, nem képesek fájdalmat vagy félelmet érezni. Úgy gondolta, hogy a kutyák és más állatok automata üzemmódban vannak, és minden cselekvésük gondolkodás nélkül történik. Ez többek között azért is volt meglepő, mert az ókori civilizációkban úgy tartották, hogy a kutyák a túlvilággal kapcsolódnak, éppen ezért tisztelték őket, sőt spirituális lényként tartották számon őket.

Az állatok érző lények

Annak, hogy az ebek milyen régi társai az embernek, az is a bizonyítéka, hogy az Ancient Encyclopedia arról tájékoztat, hogy a régészek háziasított kutyákra bukkantak Törökországban, i.e. 12 000-ből. Sőt egy kutyamozaik és egyéb műalkotások is kiemelik eleink vadászkutyáit és társait, akik pórázt és nyakörvet viseltek a mezopotámiai időszakban, több mint 5000 évvel ezelőtt! A „néma kutya” címke egészen a modern tudomány megjelenéséig ragadt a kutyákra, amikor is egy újfajta gondolkodást képviselő tudós megkérdőjelezte a Descartes nyomán elterjedt hiedelmet. Charles Darwin már úgy gondolta, hogy az ember és az állat kapcsolata sokkal különlegesebb és mélyebbre ható, mint azt korábban gondolták. A tudós újra bebizonyította, hogy az állatok érző lények.

Képesek velünk együttérezni

A kutyák nagyon szociálisak, ami magában foglalja az érzés és a gondolkodás képességét is. A Bécsi Egyetem új kutatása szerint azonban a kutyák nemcsak megértik érzelmeinket, hanem át is tudják venni azokat. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy kedvenceink különbséget tudnak tenni az állati és az emberi érzelmek között. Azt is meg tudják fejteni, hogyan érzi magát a gazdi az arckifejezése alapján. Az Animal Contagion-ben megjelent új tanulmány azonban azt kívánta megvizsgálni, hogy a kutyák viselkedése megváltozott-e az érzelmet kifejező hangokra reagálva, legyen szó akár állatokról, akár emberekről. A kutatás során 53 kutya hallgatta fajtársai és az emberek negatív és pozitív hangjait, például kiabálást, nyöszörgést és nevetést, valamint semleges hangokat, beleértve az esőt és a tücskök csiripelését. A teszteket két szekcióban végezték el, mindegyikben négy kísérlettel. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák eltérően reagáltak az érzelemmel töltött hangokra, és a semleges hangokra is. Mindig a beszélő felé mozdultak, vagy a gazdájukra néztek, ha a zaj pozitív vagy negatív volt. Az érzelmeket is meg tudták különböztetni egymástól. De a legjelentősebb megállapítás az volt, hogy a kutyák könnyen azonosultak ezekkel és képesek voltak azokat átvenni is.

Hogyan élvezheti egy eb a közös időtöltést?

Ahhoz, hogy egy kutya elégedetten élje a mindennapi életét, elengedhetetlen, hogy megfelelő szocializálóban részesüljön. Az emberekhez hasonlóan az állatoknak is interakcióra van szükségük ahhoz, hogy önbizalmat és boldogságot érezzenek. Victoria Stilwell kutyakiképző úgy véli, hogy a pozitív megerősítési technikák szintén az alapvető feltételei annak, hogy egy eb jól érezze magát. Az alapvető jelzések megtanítása és a szórakozás arra ösztönzik a kutyát, hogy átélje a megérdemelt élvezetet. Ha pedig ez megtörténik, esze ágában sincs titokban tartani, és a boldogság összes fizikai jelét rád ragyogtatja.

boldog kutya boldog-e a kutya mit érez a kutya mit gondol a kutya szeret-e a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!