hirdetés

Honnan tudhatod, hogy a kutyád nagyon szeret? 8 tipikus viselkedési mód, ami elárulja

Buzgó Csilla

2020. július 19

Vajon a kutyusod valóban úgy szeret, ahogy te őt? Honnan tudhatod, hogy valódi érzelmek vezérlik, és nem csak annak örül, hogy kosztot és kvártélyt kap tőled?

hirdetés

A kutyák több tízezer éves barátságunk alatt kiválóan megtanulták, hogyan kommunikáljanak az emberekkel, a szeretetüket is igen egyértelműen képesek kifejezni felénk. Lássuk, milyen jelekből következtethetsz arra, hogy kedvenced valóban odavan érted és nem csak egy közömbös falkatársat lát benned.

A szemedbe néz

Bár egy másik kutyával szemben ez a gesztus agresszív, esetleg támadó szándékot jelez, kutya és ember között az abszolút bizalom és figyelem jele. A tudósok felfedezték, hogy miközben a gazdi és kedvence szeretetteljesen egymásra pillant, oxitocin nevű boldogsághormon termelődik a testükben. A szemkontaktus hasznos továbbá a kiképzés során is, hiszen a kutyus aktív figyelméről és tettvágyáról árulkodik.

Hozzád bújik

Mivel a kutyusok körében nem olyan népszerű az ölelkezés, ők ezt az érzelemkifejezési módot a bizalmas testhez simulással helyettesítik. Ezt nem csak akkor művelik, amikor nyugodtak és lazítani szeretnének, hanem akkor is, ha félnek vagy vigasztalásra vágynak.

Ráragad az ásításod

Akárcsak az emberek körében, a kutyáknál is megfigyelhető ez a fajta empátiakészség. Egy kutatás során kiderült, hogy a kutyusokra nagyobb valószínűséggel jön rá az ásíthatnék, ha azt a gazdájuktól látják, és nem egy idegentől. Bár egyes esetekben idegességet is jelezhet, ha a kedvenced sűrűn ásítozik, a stresszes szituációkban tanúsított viselkedést más apró jelek is kísérik. Egy alapvetően békés helyzetben az ásítás biztosan az együttérzéséről tesz tanúbizonyságot.

Veled alszik

Melyik kutyának nem életcélja, hogy birtokba vegye a gazdi puha ágyát, amely számára az abszolút kitüntetett helyet jelenti a háztartásban? Nos, ez nem feltétlenül csak kényelmi igény; ha a kutyád szeret és bízik benned, szívesen alszik veled. Ilyenkor ugyanis sokkal védtelenebb, a vadonban kialakult ösztönei pedig csak olyan helyen engedik meg a szunyókálást, ahol teljes biztonságban van.

Felemeli a “szemöldökét”

Japán kutatók megfigyelték, hogy a kísérletük nyugodt helyzetben lévő kutyái azonnal megmozdították egyik vagy mindkét szemöldöküket, amint észrevették a gazdáikat. Az ember mellett töltött évezredek során ugyanis kialakult bennük a miénkhez hasonló mimika, hogy minél könnyebben kommunikálhassanak velünk.

Lopkodja a ruháidat

Ez nyilván bosszantó szokássá válhat, pláne, ha szétszórja ruhadarabjaidat a lakásban, ne adj’ isten, tönkre is teszi őket, de ha kellően elnéző vagy kutyáddal, akár pozitívumként is felfoghatod ezt a viselkedésmódot. A ruháidat, főleg a fehérneműidet ugyanis az általa imádott feromonjaid itatják át, ezért esik neki olyan jól majszolgatni és szaglászni őket.

Gyakran viszi oda neked a kedvenc játékát

Nem csak azért teszi ezt, mert játszani akar, hanem falkavezérnek tekint, ezért az általa legértékesebbnek tartott tárggyal járul eléd, hogy elnyerje a megbecsülésedet és szeretetedet. Ha tudná, hogy játék ide vagy oda, te bármit megtennél érte!

Rohan hozzád, ha hazaérsz

Nincs is szebb dolog egy hosszú munkanap után, mint a kulcsot elfordítva meghallani a kedvenced vidám vakkantását. Nem számít, 10 percre mentél el vagy 10 órára, a kutya állítólag nem tudja, hogy hazajössz-e még valaha. Tehát elképzelheted, hogy mit érez, amikor újra meglát.

(Képek: Getty Images Hungary)

gazdi kutya szeretet jele kutyahűség szeretet viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink