hirdetés

10 dolog, amiben a kutyák jobbak, mint az emberek: nem csak a szaglásukkal pipálnak le minket

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az nem is kérdés, hogy a kutyák fantasztikusak: ügyesek, okosak, és úgy tudnak szeretni, mint kevés más élőlény. Vegyük sorra, miben kiemelkedőbbek, mint gazdáik!

hirdetés

Van egy csomó dolog, amiben a kutyák jobbak, mint az emberek. Ezek egy része fizikai adottság, de van, amiben az ösztönök és az érzelmek dominálnak.

1.) Szimat

Négylábúd szaglása egyszerűen elképesztő! Ennek oka fiziológiai, ugyanis a kutyák agyában a szaglásért felelős terület jóval nagyobb, mint az embereké. Egy ebnek 2-300 millió szaglósejtje van, míg az embereknek mindössze 5 millió.

Ezen felül az ezen sejtek által gyűjtött információk értelmezésére is 40%-kal nagyobb agyi terület áll rendelkezésükre. Mindennek hála kedvenced szaglása akár százezerszer jobb lehet, mint a tied!

2.) Csupa fül

A kutyák hallása is kiváló, sokkal jobb, mint gazdáiké. Míg az ember csak a 20 és 20.000 hertz közötti hangokat képes meghallani, addig hű társuk hallásának felső határa 65.000 hertz. Így olyan ultrahangokat is meghallanak, amelyek az emberi fül számára már nem érzékelhetők.

Emellett a fülükben 17 izom található, míg a tiedben csak 9, amiből leggyakrabban csak egyet vagy kettőt használsz. Ez a sok izom lehetővé teszi, hogy az állat minden irányba elforgassa a fülét.

3.) Engedelmes jószágok

Ahhoz, hogy egy kutya engedelmes legyen, pozitív megerősítéssel kell nevelni. De a nevelésen kívül van egy másik ok, ami miatt ezek az állatok rendkívül jól veszik az utasításokat. A velük született engedelmességi ösztönük. Ez összefügg a falkához való tartozás igényével.

Ez akkor válik igazán szembetűnővé, ha a rosszul tartott, bántalmazott kutyák esetére gondolunk. Ezek a szerencsétlen állatok az esetek többségében minden hányattatás ellenére hűek maradnak gazdájukhoz.

4.) Futás

Még a futáshoz nem szokott ebek is könnyedén lehagyják az embert, ha valamiért rohanni kell. Ebben nagy előnyt jelent a négy láb, valamint az alacsonyabban elhelyezkedő súlypont.

Egy átlagos kutya körülbelül 3-4 percig képes 40 kilométer/óra tempóval szaladni, míg egy ember ugyanennyi ideig ennek a tempónak a felét, 20 kilométer/órát tud produkálni. A négylábúak sebességét még a sportolók is csak körülbelül 100 méteren tudják tartani. Ezzel szemben egy agár könnyedén felgyorsul akár 60 kilométer/órára is.

5.) Vízben is erősek

Ahogy a futásban, úgy az úszásban is köröket vernek gazdáikra az ebek. Ez annak is köszönhető, hogy a kutyák életük végéig megőrzik az úszóösztönt, míg az embereknél ez mindössze pár hónapos korig marad meg. A kutyák között is kiemelkedő úszók többek között a golden retrieverek és a labradorok.

Annak ellenére, hogy jók az adottságaik, egyes kutyák mégsem szeretnek úszni. Emellett vannak olyan fajták, amelyek anatómiájuk miatt kevésbé alkalmasak a vízi tevékenységre. A mopszoknak vagy a bulldogoknak a nyomott pofájuk miatt könnyebben belemegy a víz az orrukba, az agarak vékony lábaikkal pedig nem tudnak jól mozogni a vízben.

6.) Éber őr

Biztosan gyakran tapasztalod, hogy alvó kedvenced még a legkisebb neszre is felriad. Az ebek ugyanis még álmukban is éberen őrködnek. Hála a már említett kiváló hallásuknak és szaglásuknak.

7.) Szemmel tartja a területet

A kutyák a házőrzésben is kiemelkedőek: bátran védelmezik a területüket és szeretteiket, miattuk nem riadnak vissza semmitől. Még a legapróbb jószágok is hősiesen néznek szembe a veszéllyel.

8.) A mában élnek

Van, hogy hű társad is szomorú, és neki is lehetnek rossz napjai. Ennek ellenére kevésbé hajlamosak depresszióra. Ugyanis sokkal inkább az adott pillanatban élnek, és nem rágódnak a korábbi vagy elkövetkező dolgokon. Egyértelmű, hogy ebben a kutyák jobbak, mint az emberek.

9.) Zsigeri reakciók

Kedvenced sokkal ösztönösebb lény, mint te. Éppen ezért többnyire a dolgokra is zsigerből reagál. Ennek hála gyakran jobban is kezelnek egy-egy nehéz vagy váratlan helyzetet, mint gazdáik tennék.

Túlélési ösztönük szabadabb viselkedésre, egyszersmind gyorsabb reakcióra készteti őket, hiszen a „vadonban” az állatoknak többnyire nincs idejük arra, hogy kétszer vagy többször átgondoljanak egy döntést.

10.) Feltétel nélküli szeretet

Az egyik legcsodálatosabb tulajdonság a végére maradt, mégpedig az, hogy a kutyák képesek feltétel nélkül szeretni. Ha kötődni kezdenek valakihez, az náluk egy életre szól. Hihetetlen hűségükről megszámlálhatatlan történet kering.

Míg az ember megsértődik, haragot tart, elválik a számára korábban fontos személytől, addig a kutya képes az életét adni azért, akit a szívébe zárt, és akit jobban szeret, mint saját magát.

futás hallás hűség kutya hallása kutya nevelése kutya szaglása kutya szeretetnyelv kutya viselkedése kutyahűség nevelés ösztönök szaglás szeretet úszás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink