10 dolog, amiben a kutyák jobbak, mint az emberek: nem csak a szaglásukkal pipálnak le minket

Szénási Szimonetta, 2022. szeptember 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az nem is kérdés, hogy a kutyák fantasztikusak: ügyesek, okosak, és úgy tudnak szeretni, mint kevés más élőlény. Vegyük sorra, miben kiemelkedőbbek, mint gazdáik!

Van egy csomó dolog, amiben a kutyák jobbak, mint az emberek. Ezek egy része fizikai adottság, de van, amiben az ösztönök és az érzelmek dominálnak.

1.) Szimat

Négylábúd szaglása egyszerűen elképesztő! Ennek oka fiziológiai, ugyanis a kutyák agyában a szaglásért felelős terület jóval nagyobb, mint az embereké. Egy ebnek 2-300 millió szaglósejtje van, míg az embereknek mindössze 5 millió.

Ezen felül az ezen sejtek által gyűjtött információk értelmezésére is 40%-kal nagyobb agyi terület áll rendelkezésükre. Mindennek hála kedvenced szaglása akár százezerszer jobb lehet, mint a tied!

2.) Csupa fül

A kutyák hallása is kiváló, sokkal jobb, mint gazdáiké. Míg az ember csak a 20 és 20.000 hertz közötti hangokat képes meghallani, addig hű társuk hallásának felső határa 65.000 hertz. Így olyan ultrahangokat is meghallanak, amelyek az emberi fül számára már nem érzékelhetők.

Emellett a fülükben 17 izom található, míg a tiedben csak 9, amiből leggyakrabban csak egyet vagy kettőt használsz. Ez a sok izom lehetővé teszi, hogy az állat minden irányba elforgassa a fülét.

3.) Engedelmes jószágok

Ahhoz, hogy egy kutya engedelmes legyen, pozitív megerősítéssel kell nevelni. De a nevelésen kívül van egy másik ok, ami miatt ezek az állatok rendkívül jól veszik az utasításokat. A velük született engedelmességi ösztönük. Ez összefügg a falkához való tartozás igényével.

Ez akkor válik igazán szembetűnővé, ha a rosszul tartott, bántalmazott kutyák esetére gondolunk. Ezek a szerencsétlen állatok az esetek többségében minden hányattatás ellenére hűek maradnak gazdájukhoz.

4.) Futás

Még a futáshoz nem szokott ebek is könnyedén lehagyják az embert, ha valamiért rohanni kell. Ebben nagy előnyt jelent a négy láb, valamint az alacsonyabban elhelyezkedő súlypont.

Egy átlagos kutya körülbelül 3-4 percig képes 40 kilométer/óra tempóval szaladni, míg egy ember ugyanennyi ideig ennek a tempónak a felét, 20 kilométer/órát tud produkálni. A négylábúak sebességét még a sportolók is csak körülbelül 100 méteren tudják tartani. Ezzel szemben egy agár könnyedén felgyorsul akár 60 kilométer/órára is.

5.) Vízben is erősek

Ahogy a futásban, úgy az úszásban is köröket vernek gazdáikra az ebek. Ez annak is köszönhető, hogy a kutyák életük végéig megőrzik az úszóösztönt, míg az embereknél ez mindössze pár hónapos korig marad meg. A kutyák között is kiemelkedő úszók többek között a golden retrieverek és a labradorok.

Annak ellenére, hogy jók az adottságaik, egyes kutyák mégsem szeretnek úszni. Emellett vannak olyan fajták, amelyek anatómiájuk miatt kevésbé alkalmasak a vízi tevékenységre. A mopszoknak vagy a bulldogoknak a nyomott pofájuk miatt könnyebben belemegy a víz az orrukba, az agarak vékony lábaikkal pedig nem tudnak jól mozogni a vízben.

6.) Éber őr

Biztosan gyakran tapasztalod, hogy alvó kedvenced még a legkisebb neszre is felriad. Az ebek ugyanis még álmukban is éberen őrködnek. Hála a már említett kiváló hallásuknak és szaglásuknak.

7.) Szemmel tartja a területet

A kutyák a házőrzésben is kiemelkedőek: bátran védelmezik a területüket és szeretteiket, miattuk nem riadnak vissza semmitől. Még a legapróbb jószágok is hősiesen néznek szembe a veszéllyel.

8.) A mában élnek

Van, hogy hű társad is szomorú, és neki is lehetnek rossz napjai. Ennek ellenére kevésbé hajlamosak depresszióra. Ugyanis sokkal inkább az adott pillanatban élnek, és nem rágódnak a korábbi vagy elkövetkező dolgokon. Egyértelmű, hogy ebben a kutyák jobbak, mint az emberek.

9.) Zsigeri reakciók

Kedvenced sokkal ösztönösebb lény, mint te. Éppen ezért többnyire a dolgokra is zsigerből reagál. Ennek hála gyakran jobban is kezelnek egy-egy nehéz vagy váratlan helyzetet, mint gazdáik tennék.

Túlélési ösztönük szabadabb viselkedésre, egyszersmind gyorsabb reakcióra készteti őket, hiszen a „vadonban” az állatoknak többnyire nincs idejük arra, hogy kétszer vagy többször átgondoljanak egy döntést.

10.) Feltétel nélküli szeretet

Az egyik legcsodálatosabb tulajdonság a végére maradt, mégpedig az, hogy a kutyák képesek feltétel nélkül szeretni. Ha kötődni kezdenek valakihez, az náluk egy életre szól. Hihetetlen hűségükről megszámlálhatatlan történet kering.

Míg az ember megsértődik, haragot tart, elválik a számára korábban fontos személytől, addig a kutya képes az életét adni azért, akit a szívébe zárt, és akit jobban szeret, mint saját magát.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon