hirdetés

Ezért védelmezik a kutyák ennyire a gyerekeket: az ősi ösztön is közrejátszik

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 21 - Képek: Getty Images Hungary

Kutya és gazdája között hihetetlenül erős kötelék tud kialakulni. A hűséges állat szeretete pedig a családtagokra is kiterjed. A bajban pedig megóvják „falkájuk” valamennyi tagját, köztük a legkisebbeket is.

hirdetés

Ha veszélyt éreznek, a kutyák védelmezik a gyerekeket, mert kicsik és védtelenek. Ilyenkor az ősi ösztön munkálkodik bennük, amely arra sarkallja őket, hogy megóvják a falka, azaz a családjuk valamennyi tagját. Ez az erős kötelék nemcsak az ösztönök, de nevelés kérdése is.

A túlélés a cél

Bár a kutyák már évezredek óta élnek együtt az emberekkel, mégis őrzik az ősök örökségét, köztük az erős védelmezőösztönt. Amikor úgy érzékelik, valami baj fenyegeti családtagjaikat – akiket az eb a falka tagjainak tekint –, működésbe lép ez a viselkedés.

A legkisebbek, azaz a gyerekek esetében ez még jellemzőbb. Ennek oka az ösztönök szintjén abban gyökerezik, hogy a kicsik a faj túlélése és az örökítés szempontjából kulcsfontosságúak.

Érzik, ha valaki rosszat akar

Négylábúd nagyon pontosan meg tudja határozni egy ember hangulatát. Így könnyedén felméri, ha az éppen közeledő idegen vidám vagy épp szomorú, stresszes, esetleg dühös. Ennek megfelelően még intenzívebben léphet fel, ha úgy érzi, valaki ártó szándékkal közeledik. Ilyenkor pláne védelmezi a gyerekeket.

Egy másik nézőpont

Egyes kutatók szerint azonban a kutyák nem falkaként viszonyulnak családjukhoz, hanem az emberek közösségét egy külön társadalmi csoportnak tekintik. Ez a csoport gondoskodik róluk, eteti őket, otthont biztosít számukra, amit a védelmezésükkel is viszonoznak.

Engedd a gyerek közelébe

A kutyában természetesen csak akkor tud kialakulni ez az erős védelmező szándék, ha ismeri a család legfiatalabb tagját, tagjait. A jó és erős kapcsolat miatt nagyon fontos, hogy mikor gyermeked születik, kedvencedet mihamarabb megismertesd a csecsemővel. Így a jószág hamar befogadja az új jövevényt.

Az álmát is őrzi

Könnyen lehet, hogy kedvenced a baba kiságya mellett szeretne nyugovóra térni. Ez azt jelenti, hogy még álmában sem szívesen hagyja magára, nehogy bármi bántódása essen. Azon se lepődj meg, ha a gyerekszoba ajtaja előtt áll őrszemet, és oda vackol be éjszakára is.

Fontos a közös játék

Ha pedig már a kicsi(k) születése után döntesz úgy, hogy négylábú taggal bővül a család, akkor is törekedj a köztük levő mind jobb kapcsolat kialakítására.

Engedd, hogy a felügyeleted mellett minél többet játszanak, ismerkedjenek egymással. Kutyád kedvességét jutalmazd simogatással, dicséretekkel.

Légy résen!

Ne feledd, a te felelősséged, hogy a gyerek ne okozzon semmiféle fájdalmat az ebnek! Ne engedd neki, hogy a fülét vagy a farkát húzogassa, nehogy rossz élmény rögzüljön a kutyában a kicsivel kapcsolatban.

Ugyanígy ne büntesd az állatot a gyermek jelenlétében, nehogy a szidást az ő személyével kapcsolja össze, és esetleg nehezteljen rá emiatt.

Ha kell, kérj szakemberi segítséget!

Ha azt látod, hogy minden igyekezeted ellenére nem alakult ki jó kapcsolat a gyerek(ek) és a kutya között, mihamarabb fordulj szakemberhez. Egy viselkedési tanácsadó vagy kutyatréner segíthet megoldani a problémát. Ez nagyon fontos a harmonikus és biztonságos együttélés végett!

család kutya család tagjai kutya családtag kutya és gyerek kutya és gyerekek kutya nevelése kutya viselkedése kutyanevelés nevelés ösztönök viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!