hirdetés

Kutyád is járhat pszichológushoz vagy akupunktúrás kezelésre: így oldják meg a szakemberek

László Enikő

2021. október 13

Különböző viselkedési problémákra, vagy műtét utáni felépülés elősegítésére kutyád számára is léteznek alternatív módszerek. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat.

hirdetés

Ha kedvenced mentális vagy fizikai problémákkal küzd, nem feltétlen kell minden esetben gyógyszerekhez fordulnod segítségért. A műtét utáni felépülést vagy egyes viselkedési problémákat olyan alternatív módszerekkel is elősegítheted/megoldhatod, mint például az akupunktúra vagy a gyógynövényes terápia.

Akupunktúra kutyáknak

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik népszerű ága, amit nemcsak embereken, de már kutyákon is gyakran alkalmaznak. Az elsőre furcsának tűnő módszer évezredes múltra tekinthet vissza, mégpedig nem véletlenül: alkalmazásával jelentős javulást lehet elérni a betegeknél. A több ezer éves elmélet szerint a test problémáit a szervezetben lévő energiák egyensúlyának hiánya okozza. Ezért a kezelt páciens mondhatni öngyógyításba kezd. Az akupunktúra során a kutya testébe meghatározott pontokon (úgynevezett akupunktúrás pontokon) finom tűket illesztenek, ahol az idegek és az erek összefolynak. A kezelést általában a legtöbb kutya igen jól viseli. Abban az esetben, ha kedvenced nyugtalan, izgő-mozgó típus, előfordulhat, hogy nála nem ajánlják a módszert, mivel annak során fontos, hogy az eb végig nyugodtan feküdjön, lehetőleg minél kevesebbet mozogjon.

Milyen esetekben lehet hatásos?

  •  mozgásszervi betegségek,
  • légzőszervi betegsége,
  • bőrproblémák,
  • akut és krónikus fájdalom,
  • termékenységi problémák,
  • idegrendszeri problémák,
  • emésztési zavarok

Kutyáknak pszichológus?

A kutyapszichológus egy olyan szakértő, akinek alapos ismeretei vannak az ebek viselkedéséről, ennek tudományáról. Rendszerint igen komoly viselkedési problémával küzdő kutyákkal foglalkozik. Az ilyen eseteket pedig fontos, hogy egy olyan szakember vállalja, akinek valóban nagy tudása van az ebek elméjéről, gondolkodásáról, és ne csak sematikus minták alapján próbálja nevelni az állatot. Bár hazánkban új keletű foglalkozás a kutyapszichológus, egyáltalán nem úri huncutság. Sokszor csak ő tud megoldást találni arra, hogy az eb és a gazdája stressz- és problémamentesen éljen együtt, boldogan.

Valóban hatásos lehet a homeopátia?

A homeopátiáról való vélekedés megosztja a társadalmat. Míg egyesek teljesen hatástalannak vélik, mások esküsznek rá. Egy súlyosan beteg kutya gazdája pedig sokszor hajlandó akármit kipróbálni, hogy enyhítsen fájdalmán. Ilyenkor még olyanok is gyakran fordulnak a homeopátiához, akik korábban nem hittek benne. Manapság egyre több állatorvos vall holisztikus nézeteket, és támogatja a homeopátia alkalmazását. Saját pácienseik által pedig tapasztalják a pozitív eredményeket. A homeopátia alapelve a hasonlót hasonlóval gyógyítani, és jellemzően a természetes módszereket preferálja az általános gyógyszerek helyett. Egyesek úgy vélik, a kezelések eredménye betudható a placebohatásnak. Az aggódó gazdik olykor a homeopátiához fordulnak segítségért, hiszen ha a létfontosságú gyógyszereket megkapja az állat, ártani nem árt a terápia, és az is lehet, hogy a kutya új erőre kap.

Gyógynövényterápia

A gyógynövényterápiát gyakran alkalmazzák más alternatív módszerekkel vegyítve. Például akupunktúrával, bőrprobléma esetén. Kiemelten fontos, hogy használata előtt kérd ki állatorvosod véleményét, hiszen míg egy növény valóban hatásos lehet egy problémára, egy másikon akár ronthat is. Így az előzetes tájékozódás elengedhetetlen. A gyógynövények alkalmazásáról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

A fent említett kezelések, terápiák olykor egymással vagy gyógyszerrel kiegészítve bizonyulnak valóban hatásosnak. Hogy kedvencednél milyen kezelés szükséges, illetve mivel érdemes azt párosítani, arról kérd ki szakember véleményét!

(Képek: Getty Images Hungary)

akupunktúra alternatív gyógymódok gyógynövények homeopátia kutya műtét után kutyapszichológus rehabilitáció viselkedési probléma viselkedészavaros kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink