hirdetés

5 eset, amikor jól jön a szobakennel: így teheted otthonossá kedvenced számára

Szénási Szimonetta

2023. január 20 - Képek: Getty Images Hungary

Van, amikor jó szolgálatot tesz a szobakennel. Ha gondoskodsz kutyád komfortjáról, ő is szeretni fogja!

hirdetés

Mikor jöhet jól a szobakennel a kutyának? Több apropóból is szükség lehet rá. Hogy jószágod se élje meg traumaként a bezártságot, fogadd meg tanácsainkat, és tedd otthonossá az ideiglenes lakot.

1.) Műtét utáni lábadozás

Különféle orvosi beavatkozások és műtétek után kedvencednek pihenést ír elő az orvos. Ez elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Ha erre a kritikus időszakra szobakennelbe zárod, azzal megóvhatod attól, hogy valahonnan leessen, valamibe beakadjon, vagy csak természetéből és temperamentumából adódóan idő előtt kezdjen el virgonckodni.

Ez olyan esetben is jó megoldás, ha több háziállatot tartasz, és szeretnéd a kis beteget megóvni pajtásai kíváncsiskodásától.

2.) Félős ebeknek

Vannak félénkebb négylábúak, akiknek bizonyos helyzetekben – például családi összejövetelek vagy baráti látogatások alkalmával – kifejezetten jó, ha van egy békés és biztonságos zug, ahova elvonulhatnak.

Fontos azonban, hogy a szeparációs szorongásban – a gazda távollétére jelentkező pszichés reakció, amelynek során a kutya rosszul éli meg a szeretett személy távollétét, emiatt rombol vagy más deviáns módon viselkedik – szenvedő kutyák esetében csak akkor vált be a kennel használata, ha előtte megtanították az ebet annak használatára. Így ismerős lesz neki, sőt saját, biztonságos kuckóként funkcionálhat a gazdi távollétében.

Azonban ha csak akkor zárod be, amikor elmész, hogy ne tegyen kárt a lakásban, azzal nagy valószínűséggel csak rontasz az állapotán. Szeparációs szorongás esetén jobb megoldás, ha távolléted idején egy szobába csukod be kedvencedet, hiszen a nagyobb tér kevésbé frusztrálja az érintett kutyákat.

3.) Tüzelés idején

Olyankor is hasznos a szobakennel, ha vegyes nemű ebeket tartasz, és nőstény kutyád éppen tüzel, ám nem szeretnéd, ha bővülne a család. Fontos megemlíteni, hogy amennyiben nem vagy tenyésztő, ivartalanítsd kedvenceidet!

4.) Beszoktatás során

Ha még kölyök a kutyád, vagy eddig kertben tartottad, ám szeretnéd bentre szoktatni, szintén jól jön egy olyan hely, ahol maga is biztonságban van, és ő sem tehet kárt semmiben. A lakás ugyanis számos (élet)veszélyes dolgot rejt, kezdve a különféle vezetékektől a tisztítószereken át a magas bútorokig vagy lépcsőkig.

Különösen kölyökkutyáknál kell nagyon figyelni a vezetékekre!

Mondanunk sem kell, hogy felelős gazdaként a te dolgod, hogy minden kedvencedre nézve káros holmit – mérgező ételeket, vegyszereket, lenyelhető tárgyakat, stb. – olyan helyre tegyél, ahol az állat még véletlenül sem férhet hozzá. Emellett a balesetveszélyes helyeket is kerítsd el. Ám a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy a találékony kis jószág valami tiltott tárgyra bukkan. A kicsik többek között a vezetékeket is szívesen megrágcsálják, ami áramütéshez vezethet. Így amíg négylábúd nevelése folyamatban van, jobb, ha távolléted idejére becsukod a tanoncot.

5.) Összeszoktatáskor

Ha új kedvenccel bővül a család, akkor is jól jön a kennel, ami lehetőséget ad a fokozatos összeszoktatásra.

Miként szoktasd a szobakennelhez kedvencedet?

Nagyon fontos, hogy ne akard rögtön hosszabb időre kennelbe zárni kutyádat! Ahogy mindennél, itt is a fokozatosság elvének kell érvényesülni. Különben a szokatlan eszközzel és a bezártsággal könnyen traumatizálhatod az állatot. Emellett szintén hangsúlyozzuk, hogy sose használd büntetésként a szobakennelt, mert ezzel szintén azt éred el, hogy a kutya ellenérzéssel fog tekinteni a „börtönére”.

Eleinte a jelenlétedben használjátok, és csak rövid időre tedd bele az ebet. A legjobb, ha az elején nem is csukod be az ajtaját, ezzel szabad ki- és bejárást biztosítva. Segíthet, ha kezdetben néhány jutalomfalatot teszel a szobakennelbe, ezzel csábítva be négylábúdat. Ha jószágod már megbarátkozott az ideiglenes lakkal, már be is csukhatod, mindig egyre hosszabb időre, és végül magára is hagyhatod benne.

Nagyban megkönnyíti a szobakennel használatát, ha otthonossá teszed kedvenced számára. Vegyük sorra, mivel teheted ezt meg!

1. Legyen megfelelő méretű

Válassz akkora kennelt, hogy kutyád kényelmesen elférjen és mozoghasson is benne. Egy szűk ketrec mindenképp nyomasztó, egyúttal kényelmetlen is lesz a számára.

2. Legyen kényelmes

Egy puha fekhely és/vagy pléd kényelmessé és vonzóvá teszi a szobakennelt kedvenced számára.

3. Játszószoba

Néhány játék – köztük természetesen a kedvence! – is garantálja, hogy az eb szeressen a kenneljében lenni. Jó, ha a holmik között van olyan, amit tud rágcsálni, hiszen a rágás folyamata megnyugtatja és le is köti az állatot, kiskutyák esetében pedig a fogváltás időszakában különösen fontos.

4. Legyen étele és vize

Ha hosszabb időre hagyod magára a kutyát, gondoskodj arról, hogy legyen friss víz, és ha kell, akkor élelem is. A víz az év minden szakában nagyon fontos, nem csak nyáron!

5. Ha még kell a pelus

Amennyiben az eb még nem szobatiszta, az egyik sarokba helyezz egy erre való pelenkát, hogy legyen hol elvégeznie a dolgát.

6. Válaszd ki jól a helyét!

A komforthoz hozzátartozik a kennel megfelelő hőmérséklete. Úgy válaszd ki a helyét, hogy ne legye se túl meleg, és ne is fázzon benne a kutya. A huzattól is óvd kedvencedet!

Mennyi az annyi? Eddig hagyhatod a kennelben a kutyát

Bár a szobakennel igen hasznos eszköz, mégis csak bezárja a kutyát. Emiatt nem lehet túl hosszú ideig benne hagyni az állatot! Maximum pár óra ideális, ez az intervallum még többnyire nem vált ki szorongást vagy pánikot a kutyákból, de ez egyéni érzékenységtől függ. Emiatt figyeld kedvenced viselkedését, és ehhez mérten döntsd el, mennyit hagyod a ketrecben.

Ha hosszabb időre kell elmenned, jobb megoldás, ha valakit megkérsz, hogy vigyázzon a kutyára, vagy igénybe veszed valamelyik kutyapanzió, -napközi szolgáltatását.

ágy félős kutya hozzászoktatás kennel kennelhez szoktatás kölyök kölyökkutya kutya műtét után műtét nevelés szeparációs szorongás szobatisztaság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink