hirdetés

Hova mehet be a kutyád, ha egyedül marad otthon? Ezért jó hely neki a konyha

László Enikő

2021. július 18

A kutyák számára igen stresszes lehet, ha egyedül maradnak otthon. Egy felmérésből kiderült, melyik szobában érzik a legjobban magukat addig, amíg a gazdi távol van.

hirdetés

Kedvenced számára sokféleképpen varázsolhatsz kellemesebb környezetet, ha egyedül maradna otthon. A különböző fejlesztőjátékokról közismert, hogy jó hatással vannak a magányos ebekre. Ezekkel elfoglalhatják magukat hosszabb-rövidebb időre, így addig sem azon aggódnak, hol járhat már a szeretett gazda. Ezek a játékok különösen jók a szeparációs szorongással küzdő ebek számára.

A fejlesztőjátékok gondolkodásra késztetik kutyádat.

Az sem mindegy, melyik szobában van

A comparethemarket.com felmérést készített arról, hogy a kutyák melyik szobában érzik a legjobban magukat, ha egyedül vannak otthon. A megkérdezettek 62,1%-a százaléka számolt be arról, hogy 1-6 hónapba telt, míg kedvencüket hozzászoktatták az egyedülléthez. Ahhoz, hogy a felmérést végzők megtudják, melyik szoba a legalkalmasabb erre, az ebek szívverését vizsgálták.

Sokan leválasztanak egy részt a nappaliból vagy szobakennelt használnak, amíg kedvencük egyedül marad otthon. Így előzhető meg a destruktív viselkedés, ami egyre több kutyára jellemző, és a szeparációs szorongásból adódik. Ezt azonban érdemes komolyabb szinten is kezelni, hiszen a rendkívüli stressz nagyon rossz hatással van a kutyára.

A szeparációs szorongás miatt a kutyák gyakran rombolnak.

A konyha és az étkező a kedvenc

Egy átlagos, nyugalmi állapotban lévő kutya pulzusa körülbelül 68,2 ütés/perc. A felmérést végzők ezt vették alapul. A felmérésben öt, különböző fajtájú eb vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák legszívesebben a konyhában vagy az étkezőben, esetleg a nappaliban töltik egyedüllétüket. Előbbi esetében pulzusuk átlagosan 71,2 ütés/perc, utóbbinál 71,8 ütés/perc volt. Valószínűleg azért érzik itt a legjobban magukat, mert ezekhez a helyiségekhez kapcsolják a legtöbb pozitív élményt. A konyhában kapnak enni, a nappaliban pedig összebújnak a kanapén szeretett gazdáikkal. Érthető, miért kedvelik annyira ezeket a helyiségeket.

A hálószobában a legnyugtalanabbak

Meglepő lehet, de az utolsó helyen a hálószoba végzett, ahol ott a kényelmes ágy és a gazdi mindent átható illata. Az ezután következő legkellemetlenebbnek ítélt szoba az előszoba volt, ahol a gazdák sokszor hagyják kedvencüket, ráccsal elzárva a többi helyiségtől. Szintén rossz helyen végzett a mosókonyha, kazánház, ahol érhető módon az ebek nem érzik túl jól magukat. Az ingerszegény környezet valószínűleg idegen is számukra, hiszen nem túl gyakran tartózkodnak itt egy átlagos napon.

A felmérésből kiderült az is, hogy a karantén végeztével a kutyák átlagosan napi 5,7 órát vannak otthon magukra hagyva. Azonban csupán az ebek 36,2%-a van teljesen egyedül, a többség rokonnál, barátnál vagy kutyanapköziben tölti idejét.

A felmérés szerint a gazdák 26%-a engedi, hogy az eb szabadon járkáljon a lakás minden pontján, amikor egyedül van otthon. Így kiválaszthatja, hol a legkényelmesebb számára a gazdi várása. Azonban érdemes ügyelni arra, hogy számára veszélyes, a család számára értékes dolgok ne legyenek hozzáférhetők, hiszen baleset is lehet belőle.

(Képek: Getty Images Hungary)

egyedüllét felmérés kutya egyedül van otthon kutya kedvenc helye magány szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!