hirdetés

Mit tegyél, ha kutyádat áramütés érte? Ezért ne nyúlj hozzá rögtön!

Buzgó Csilla

2020. december 25

Sajnos a kutyák, főleg a kölykök gyakran nem érzik a veszélyt, és olyasmit is megrágnak, ami akár az életüket is veszélybe sodorhatja. Nem csak csintalanság, hanem egyszerű baleset is okozhat áramütést kedvencednél, tehát jobb, ha felkészülsz erre az eshetőségre.

hirdetés

Számos esetben úgy történik szerencsétlenség, hogy a tapasztalatlan, ám kíváncsi eb elrág egy elektromos kábelt. A sokk hatására izomzata önkéntelenül görcsbe rándul, és ahelyett, hogy elengedné a vezetéket, esetleg még inkább rá is harap. Emiatt rendkívül fontos, hogy a megfelelő sorrendben végezd el azokat a tennivalókat, amelyek segítenek kutyádon.

Kapcsold le az áramforrást!

Ez minden esetben az első lépés. Ha a biztosíték magától nem kapcsolt volna le az áramütést követően, te mindenképpen tedd ezt meg mielőbb! Ennek elmulasztása esetén az állat állapota egyre csak súlyosbodik, megérintésekor pedig te is megsérülhetsz.

Ha hirtelen nem tudod, hol a főkapcsoló, vegyél fel egy gumikesztyűt, így húzd ki a csatlakozót a konnektorból!

Nyújts elsősegélyt, ha szükséges!

Fontos, hogy csak akkor kezdj bele az újraélesztésbe, ha kedvenced nincs tudatánál, és nem lélegzik. Az elsősegély-protokollt az alábbi videóban elhangzó instrukciók alapján kivitelezheted:

Ezek a mozdulatsorok más balesetek során is jól jöhetnek, tehát felelős állattartóként mindenképp memorizáld őket!

Maradj nyugodt roham esetén is

Előfordulhat, hogy a kutya görcsös rohamot kap az áramütéstől, mely ijesztő látvány, de sok mindent sajnos ilyenkor nem tudsz tenni. Lerövidítheted az epizódot oly módon, hogy sötét és csendes helyre viszed az állatot, és nem beszélsz hozzá, mert ez ingerli az agyat, ami elnyújthatja a rohamot. Ha ez nem lehetséges, legalább a szemét takard le valamilyen drapériával, de arra feltétlenül ügyelj, hogy levegőt is kapjon!

Lásd el az égési sérüléseket!

A kisülés helyén többnyire felületi égés keletkezik, melynek súlyossága az áramütés erejétől függ. Amennyiben a kutyus engedi, azonnal hűtsd le a területet jégzselével, ha pedig a nyelve perzselődött meg, jó ötlet jégkockákat a táljába helyezni, esetleg egyenesen a szájába tenni egyet.

Mindenképp vidd őt orvoshoz!

Az eb gyakran csak egy fájdalmas vonyítással jelzi a történteket. és ránézésre kutya baja, ám sajnos az áramütés többféle belső sérüléssel járhat. Kialakulhat szívritmuszavar, súlyosabb esetben az egész vérkeringés összeomolhat, ez pedig egy életveszélyes állapot. A központi idegrendszer károsodása légzési nehézségeket, rohamokat okozhat. A tüdő apró kapillárisait az áram szétroncsolhatja, ami néhány órán belül vizesedést, nehézlégzést és köhögést eredményez.

Ha ilyenkor késlekedsz az állatorvos-látogatással, kedvenced kómába eshet, esetleg a kialakuló komplikációk okoznak maradandó károsodást vagy halált. A rendelőben az eb valószínűleg gyógyszereket, infúziót kap majd, ezek stabilizálják állapotát. Az esetleges szájsérülések miatt készülj fel arra, hogy egy ideig speciális diétán kell tartanod kutyusodat.

(Képek: Getty Images Hungary)

áramütés elsősegély kutya áramütés kutya vezeték rágás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!