hirdetés

Nyugodt ünnep négylábúval: így tartsd távol kedvencedet a karácsonyfától

Szénási Szimonetta

2022. december 18 - Képek: Getty Images Hungary

Az ünnep éke a gyönyörűen feldíszített, meleg fényben úszó karácsonyfa. Hogy sokáig gyönyörködhess a látványban, és ne essen kutyád áldozatául a szép fa, elmondjuk, milyen óvintézkedéseket tegyél meg mindenképpen.

hirdetés

A kutya és a karácsonyfa általában nem túl jó barátok: a kíváncsi blökik imádják közelről megvizslatni a számukra szokatlan, szagos-színes „jövevényt”. Hogy ne azon kelljen stresszelned az egész ünnep alatt, hogy kedvenced mikor rántja magára a fát, vagy harapja ketté a nagyitól örökölt üveggömböt, fogadd meg az alábbi tanácsainkat. Így neked is, négylábúdnak is – na meg a karácsonyfának is nyugta lesz.

1.) Élő vagy mű?

Az első eldöntendő kérdés a karácsonyfa kapcsán, hogy élő vagy mű fenyőt válassz-e? A kutyád szempontjából előnyösebb lehet, ha műanyag fát választasz – tanácsolja dr. Jason Nicholas állatorvos. Az ugyanis nem hullajtja a tüskéit, amit könnyen lenyelhet az eb, emellett locsolni sem kell. A fenyő frissen tartása végett ugyanis gyakran adalékanyagot adnak az öntözővízhez, ami mérgező lehet az állatra. Ha mégis az élő fenyőfa mellett döntesz, csak tiszta vízzel itasd a növényt, és akkor se engedd, hogy kedvenced belelefetyeljen az állott vízbe!

2.) Hova kerüljön a fa?

A legbiztonságosabb az lenne, ha a kutya és a karácsonyfa egyáltalán nem találkoznának. Persze ez csak vicc, hiszen melegszívű gazdiként biztosan te is szeretnéd megosztani a meghitt pillanatokat hű társaddal. Arra azonban figyelj, hogy a szép fenyő ne a kutya valamely megszokott útvonalába kerüljön, és ne akadályozza a napi rutinjában sem, például eltakarva a játékos kosarát.

3.) Rögzítsd erősen!

Hogy elkerüld a fa felborulását, ügyelj rá, hogy megfelelően illeszkedjen a talpba! Ha sikerül pontosan befaragnod a fenyőt, az kevésbé lesz instabil. Jó, ha emellett valamihez ki is kötöd, hogy még jobban ellenálljon az esetleges rángatásnak, vagy egy neki szaladó szélvész jószágnak. Extra óvintézkedés, ha elkeríted a kész karácsonyfát, például egy gyerekek esetében is jó szolgálatot tevő karámmal. Így biztos, hogy négylábúd csak a megfelelő távolságból fogja csodálni – bár erre mérget ne vegyél, az ebek ugyanis roppant leleményesek, így jobb, ha mindig résen leszel!

4.) Kutyabiztos díszítés

A díszek a legtöbb kutya gyengéi: csillognak, gömb alakúak, mozognak, vagy ínycsiklandozó illatot árasztanak, mint a mézeskalács vagy a szaloncukor. Kezdjük az utóbbiakkal! Köztudott, hogy a csokoládé méreg a kutyák számára, így jobb, ha nem kísérted a sorsot (és az ebet), és nem rakod tele a fát csokifigurákkal és szaloncukorral. A mézeskalács szintén csábító lehet a blöki számára, a megszerzésére irányuló kísérlet pedig könnyen a fa felborításával, rosszabb esetben balesettel járhat.

A díszek közül az üvegből készültek az eltörés, így a vágott sérülések veszélye miatt kerülendők. Ugyanígy nem a legjobbak azok sem, amiket kis fém kampókkal kell felakasztani, hiszen azok lenyelve kilyukaszthatják az állat gyomrát vagy a beleit. Azonban a műanyag figurák és gömbök esetében is van kockázat! Azokat szétrágva, majd a darabokat lenyelve kutyád félrenyelhet, vagy a lejjebb jutó törmelék bélelzáródást okozhat.

Mindezek miatt a törékeny és a nagyon apró dekoráció kerüljön magasabbra, lentre pedig a masszívabb függők menjenek. A fényfüzérekkel az a probléma, hogy azokat megrágva áramütést szenvedhet kedvenced. Így amikor nem vagy a közelben, inkább húzd ki a konnektorból az égősort!

5.) Az ajándékok

A karácsonyfa alá rejtett ajándékok nemcsak téged és a családod tagjait, de a kutyákat is őrült lázba hozzák. Főleg, hogy ők az orruknak hála előre tudják, ha valamelyik csomag vagy díszzacskó valamilyen finomságot rejt. Ha kutyás család vagytok, gondoljatok a négylábú biztonságára, és ennek megfelelően alakítsátok ki az ajándékozási rítust is.

Nagyon örömteli, pláne a gyerekeknek, amikor reggel belépve a nappaliba a fa alatt találják a meglepetéseket – de ha szőrös társad fedezi fel előbb a csomagokat, garantáltan nem fog megvárni titeket a felbontásával! A csomagolóanyagok, mint a szalagok, a masnik és egyéb díszítőelemek pedig a lenyelés és a félrenyelés miatt igen veszélyesek.

Nyugodtan alapozz a kutyád eszére!

A fentebb felsoroltak átgondolása, és a szükséges óvintézkedések betartása nagyon fontos kedvenced épsége szempontjából, azonban egy másik igen lényeges dologról még szót kell ejtenünk: okos társad tanulékonyságáról!

Ahogy kutyusod meg tudott tanulni ülni, lábhoz jönni és nem kunyerálni vacsora közben, úgy azt is hamar meg fogja érteni, hogy a karácsonyfa a számára tabu. Nézni szabad, játszani vele nem. Ha szánsz egy kis időt arra, hogy ezt tisztázzátok, valóban nyugodt lesz mindkettőtök ünnepe, hiszen a világos szabályok a kutya életét is könnyebbé teszik.

áramütés biztonság a házban biztonság a lakásban biztonság otthon első karácsony karácsony karácsony kutyával karácsonyfa karácsonyi ajándék kutya áramütés kutyabarát ünnep kutyabiztos karácsonyfa kutyás ünnep ünnepek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!