hirdetés

Miért húzzák be a kutyák a nyakukat, ha a fejüket simogatjuk?

Hangai Lilla

2024. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

Mi az, amit a legtöbben először tesznek, ha egy aranyos kutya tiszteli meg őket a figyelmével? Megsimogatják a buksiját. Az emberek esetében a pofik, pihés fejecskék cirógatása, meglapogatása egy természetes reakció, a szeretet és a gyengédség egyik kifejezőeszköze. A kutyák azonban sokkal inkább preferálják, ha más formában mutatjuk ki az érzelmeinket irányukba.

hirdetés

Akik rendszeresen kutyáznak, azok valószínűleg tisztában vannak azzal, hogy az ebeket a fejük helyett érdemesebb a fülük tövében, a nyakuknál, a mellkasuknál cirógatni. Ám ezt nem tudja mindenki, így nagyon hasznos lehet, ha megtanítod kutyádnak, hogyan tolerálja a fej simogatását.

Egyértelmű, hogy szívesebben lenne máshol ebben a pillanatban ez az eb

Miért nem szeretik a kutyák a fej simogatását?

A kutyák nyelvén a közvetlen szemkontaktus vagy föléjük hajlás fenyegetésnek számít. A fejsimogatás közben pedig mind a kettő érvényesül, általában egyszerre. Így amikor az emberek ilyen viselkedést tanúsítanak, az az ebeket kényelmetlenül érinti, vagy kifejezetten szorongóvá teszi. Ráadásul egy közvetlenül az arcukhoz érő kéz a személyes területük megsértését is jelenti. Nem csoda hát, hogy elhúzzák a fejüket.

Bár néhány négylábú tűri a sorsát, a legtöbben elhúzzák ilyenkor a fejüket. Sőt, vannak, akiket annyira zavar a dolog, hogy el is fordulnak, esetleg arrébb mennek, hátracsapják a fülüket, nyalogatni kezdik a szájukat, ásítanak vagy bevetik a bálnaszemeket. Ezek mind arra utalnak, hogy kényelmetlenül érzik magukat a szituációban.

Így akadályozd meg, hogy az emberek a fején paskolgassák a kutyádat

A legtöbben ösztönösen, csupán a legjobb szándéktól vezérelve lapogatják meg egy helyes kutya fejét. Nincs ezzel semmi gond, nem akarnak rosszat. Ám ezekben a helyzetekben neked kell felvenned a kutyád szócsövének a szerepét, és kedvesen, de határozottan kérni őket arra, hogy máshol szeretgessék meg a kedvencedet. Te ismered őt a legjobban, tehát te tudod, hogy hol szereti, ha simogatják, de általánosságban a nyak, a fülek mögötti rész és a mellkas biztonságos.

A legtöbb kutya számára kellemetlen a fejsimogatás

Hogyan taníthatod meg a kutyádnak, hogy tolerálja a fejsimit?

Vannak olyan helyzetek azonban, amikor minden igyekezet ellenére sem lehet elkerülni egy ilyen szituációt. Sőt, neked is problémás lehet sok mindennapi kérdésben, ha kutyád nagyon érzékeny arra, ha a fejéhez érnek. Ilyen lehet például a nyakörv felhelyezése, a fogmosás, a szemcseppentés, a szemek tisztítása, a fürdetés, és még sorolhatnánk. Magadnak és szőrös társadnak is azzal teszed a legnagyobb szívességet, ha ellenkondicionálással és a deszenzitizálással megtanítod neki, hogyan viselje el, ha a fejéhez érnek. A deszenzitizálás során a kutyákat hozzászoktatjuk egy bizonyos ingerhez, kezdetben alacsony szinten. Később fokozatosan növeljük az intenzitást. Az ellenkondicionálás során pedig párosítunk valamit, amit a kutya nem kedvel, valami számára kellemes dologgal. Ezeket együtt használva megváltozhat kutyád reakciója a nemszeretem dolgokra.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A folyamat során, ha ételmotivált a kutyád, akkor használd a legfinomabb jutalomfalatot, a mindenkori kedvencét. Ha a játékra, dicséretre reagál a leginkább, akkor ezekből vesd be a nagyágyúkat. Kezdd a fej simogatásának olyan szintjéről, amelyet még elvisel. Minden érintést kövessen egy csemege. A simogatásnak kell előre jeleznie a csemegét, nem pedig fordítva. Csak akkor növeld az intenzitást, ha négylábúd boldogan várja a csemegét minden simogatás után.

Így csináld lépésről lépésre

  1. Ülj le a kutyád szintjére, és lassan nyújtsd a kezed a feje felé. Majd húzd vissza a kezed, és adj neki egy jutifalit.
  2. Amint a kutyád már örömmel várja a kezed látványát, mert tudja, hogy az ételt jelez, finoman és röviden érintsd meg a fejét. Majd vedd el a kezedet, és adj neki egy csemegét.
  3. Ha a rövid érintés is komfortosnak tűnik számára, növeld a hosszát, vagy újra és újra kis szünetekkel lapogasd meg a fejét. Ismételd a folyamatot.
  4. Most itt az ideje annak, hogy növeld az érintések nyomását. Térj vissza egyetlen érintéshez, és ismételd meg a fenti lépéseket nagyobb intenzitással.
  5. Amikor a kutyád boldogan várja már a határozott érintéseket is, itt az ideje, hogy megváltoztasd a pozíciódat, és felülről közelíts hozzá. Állj fel, és ismételd meg az összes lépést, kezdve azzal, hogy csak nyújtod a kezed felé, majd végül erősebben paskolod több alkalommal. (Fontos, sosem ütögetésről van szó, hanem lapogatásról, paskolásról.)

Előfordulhat, hogy több hétbe is beletelik végigmenni ezeken a lépéseken. Törekedj rövidebb gyakorlásokra, és ügyelj arra, hogy ne kényszerítsd a kutyádat túlságosan; máskülönben visszaeshet a haladás. Ha úgy érzed, egyedül nem megy, bátran kérd szakember segítségét!

Ide kattintva két olyan további helyre hívjuk fel a figyelmedet a fejen kívül, amit a kutyák nem szeretnek, ha megérintünk.

idegen simogatja a kutyát kutya oktatása kutya simogat kutya simogatása miért simogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!