hirdetés

Miért kalimpál mancsaival a kutyád, miközben simogatod? Így különböztetheted meg a reflexet a bőrproblémától

Szénási Szimonetta

2022. november 2 - Képek: Getty Images Hungary

Tapasztaltad már, hogy miközben simogatod, kedvenced elkezd hevesen kaparni a lábával, mintha vakarózna? Lehet, hogy csak a vele született reflex kapcsolt be, ám néha bőrproblémát is jelezhet a mozdulat.

hirdetés

Legtöbbször a has vagy a hát érintésére indulhat be az ebek lábtempója. Hogy miért kezd heves kapálózásba a kutya simogatása közben? Ennek jórészt evolúciós oka van, mégpedig egy vele született reflex.

A kaparó reflex

Hogy szőrös pajtásod lába önálló életre kel, amint elkezded simogatni a hasát, a hátát vagy akár a füle tövét, az úgynevezett kaparó reflexnek köszönhető. Ez egy önkéntelen mozdulat, amivel az állat agya a test érzékeny pontjait érő ingerekre reagál, jelen esetben a cirógatásra.

Ezzel védekezik a különféle paraziták, rovarok egy egyéb bundára kerülő tárgyak, mint levelek vagy faágak ellen. Amint valami hozzáért a kutya bőréhez, az idegvégződések azonnal üzenetet küldenek az agynak, ami aktiválja a mozdulatot. Ezeken az érzékeny területeken pedig sokkal több idegvégződés található, így hamarabb aktiválódik a reflex.

Ne téveszd össze a tényleges vakarózással!

Fontos, hogy a kaparó reflexet ne keverd össze a vakarózással. Míg a reflex az érzékeny területek érintésére aktiválódik, és azonnal befejeződik, amint abbahagyod a simogatást, addig a viszketés folyamatos vakarásra ingerli a jószágot. Emellett általában sokkal lokalizáltabban jelentkezik, tehát az eb egy adott helyet vakar magán.

A vakarózást kiválthatja valamilyen bőrbetegség, például ekcéma, különféle paraziták, rovarcsípés vagy sérülés is. Segít felismerni a bajt, hogy mindezek hatására a kutya hangulata is megváltozik, többnyire bosszús lesz.

Figyelj kedvenced jelzéseire!

Ahhoz, hogy a bajt időben felismerd, figyelned kell kis barátod jelzéseire. Ha azok alapján úgy gondolod, valamilyen panasza van, alaposan vizsgált át a bundáját és a bőrét, és ha indokold, egyeztess az állatorvossal.

Ugyanígy azt is a testbeszéde fogja elárulni, hogy jólesik-e neki, ha az érzékeny testtájakon simogatod. Az, hogy kiváltod a kaparó reflexet, még önmagában nem baj! Amennyiben a kutya teste ellazul, ő pedig megnyugszik a kedveskedés hatására, akkor neked sincs okod aggodalomra.

Mikor a legjobb a kutyát simogatni?

Bármikor, vághatod rá azonnal, hiszen simogatásból sosem elég. Ezzel a kijelentéssel pedig a legtöbb kutya egyet is értene, ahogy mi is. Azonban ha figyelmet szentelsz annak, hogy a különféle fizikai aktivitások – mint a séta, a sport vagy egy mozgalmasabb játék – után mindig megdögönyözd kedvencedet, azzal elősegíted számára a pihentetőbb alvást. Ugyanis a simogatásnak van egy ilyen pozitív hozadéka is. Emellett ha a jószág kimozogta magát, amiben elfáradt, és egyúttal a feszültséget is kidolgozta magából, akkor még jobban át tudja adni magát a kényeztetésnek.

atka bolha ekcéma feltételes reflex kaparó reflex kullancs kutya simogatása miért reflex rüh simogatás vakargatás vakarózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink