hirdetés

Ilyen szokatlan módszerrel képezik ki a bombakereső kutyákat: a játékuk a tét! 

Ferenczi Deborah

2021. július 7

Valószínűleg életünk során már mindannyian találkoztunk bombakereső kutyával. Hiszen rendszeresen vigyáznak ránk repülőtereken, nagyobb rendezvényeken, esetleg fesztiválokon, illetve részét képezik a rendőrségi alakulatnak és a hadseregnek is. De vajon milyen módszerrel képezik ki erre a tekintélyes feladatra a kutyákat? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ. 

hirdetés

A katasztrófavédelem napjainkban jelentősen fejlett technológiával rendelkezik. Olyan specifikus műszerekkel képes a hazát szolgálni, melyekről valószínűleg elképzeléseink sincsenek. Mégis léteznek olyan régi, jól bevált módszerek, stratégiák, melyek alkalmazásával nem hagynak fel az elképesztően fejlett tudomány ellenére sem. A bombakereső kutyák rendszeres jellegű alkalmazása honvédségben, rendőrségben, katasztrófavédelemben pontosan ebbe a kategóriába tartozik. 

Milyen kutya alkalmas arra, hogy bombakereső legyen? 

Alapvetően az első kérdés, ami felmerül, hogy milyen specifikus tulajdonságokkal kell rendelkezniük a leendő bombakereső ebeknek? A legfontosabb jellembeli kritérium a nagyon erős, szívós idegrendszer. Ugyanis olyan stresszhelyzetekben kell majd helytállniuk, amelyekhez szilárd, magabiztos tartás szükséges, amivel bizony nem minden kutya rendelkezik. Az ilyen ebeknek bírniuk kell a dermesztő fagyot és az égető forróságot egyaránt. Bármilyen jellegű külső körülményt ki kell zárniuk, legyen szó egy mocsaras, kihalt területről, vagy egy hatalmas épületről. Ugyanolyan bevetéssel kell keresniük a robbanószert, mintha csak a játékukat keresnék. Az adott állatoknak olyan koncentrációs képességgel kell rendelkezniük, hogy órákon át szilárdan egy dologra fókuszáljanak. Összegezve a legfontosabb tulajdonságok a robbanószer-kereső kutyák esetében a kitartás, az önfegyelem, a szívósság és az engedelmesség. 

Hogyan képezik ki a bombakereső kutyákat? 

A kiképzés alapvetően egy igazán érdekes folyamat. Bár azt hinnénk, hogy ezek a kutyák már a tréning során is elképesztően komoly stresszhelyzetnek vannak kitéve, ez sokkal humánosabb módszerrel zajlik. Ugyanis első ízben a kutyák kedvenc játékát dugják vagy éppen ássák el. A feladatuk pedig az, hogy minden külső, zavaró tényező ellenére megtalálják a kis játékukat. A kiképzés folyamatában, mikor már zavartalanul megy a tárgy megtalálása, robbanóanyag szagmintát helyeznek a játék mellé. Így a kutyák automatikusan párosítják majd a robbanóanyag szagmintáját a kedvenc tárgy megtalálásával. Ennek köszönhetően éles helyzetben is gondtalanul ki fogják szimatolni a robbanószert. Amennyiben ez a folyamat már zavartalanul történik, a játékot elhagyják és szimplán a robbanó szerkezet szagmintáját kell keresniük. Abban az esetben, ha azt megtalálták, a kutyusokat jutalom illeti. Ezáltal összekapcsolják, hogy a bomba megtalálása bizony finom jutalmat jelent számukra, mely miatt abszolút megéri kitartóan keresniük az adott robbanószert. 

A bombakereső kutyákat Dunakeszin képzik ki a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kiképző telepén.

A kiképzés időtartama és bevetés 

Alapvetően a legtöbb ilyen jellegű kutyát Dunakeszin képzik ki a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kiképző telepén. A kiképzés általánosságban 4 hónap, mely nem csak kizárólag a kutyák kiképzéséről szól, a vezetőjükkel való összeszoktatás, illetve a vezetők specifikus kiképzése is ebben az időszakban zajlik. Ekkor tanulják meg a kutyusok, hogy az alapvető engedelmesség a lehető legfontosabb tulajdonság számukra, ugyanis olykor egy behívás, akár az életüket is megmentheti. Megtanítják őket arra, hogy milyen jelzéseket szükséges leadniuk ahhoz, hogy a vezetőjük értse azt, hogy mit akarnak jelezni számukra az ebek. Mérhetetlenül fontos, hogy soha nem ugathatnak, hiszen ez elképesztően nagy veszélyforrást hordozhatna magában. A jelzésük általában egy szimpla leülés vagy lefekvés, melyből a vezetőjük azonnal érti, hogy sikeres volt-e a küldetés, avagy sem. 

Összességében nagyon magas intelligenciával, tűrőképességgel és engedelmességgel kell rendelkezniük az adott kutyusoknak ahhoz, hogy alkalmasak legyenek egy ilyen jelentőségteljes és egyben kockázatos küldetésre. Amennyiben pedig elnyerik ezt, hőssé válnak, ugyanis akár több száz ember életét is megmenthetik küldetésük során. 

(Képek: Getty Images Hungary)

aknakereső kutya bombakereső kutya intelligens kutya rendőrkutya robbanóanyag-kereső kutya szolgálati kutya tűzszerész kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!