hirdetés

Malinois fajtaleírás: a szolgálati kutyák koronázatlan királya

László Enikő

2021. május 31

Nem véletlen, hogy a szolgálati kutyák közül a legtöbb malinois. Ez rendkívüli intelligenciájának, temperamentumának és fáradhatatlanságának köszönhető.

hirdetés

A malinois-t tartják az egyik legokosabb, legtanulékonyabb fajtának. Hihetetlen energiával dolgozik, nem véletlenül képeznek belőlük számos mentő-, kereső-, katonai- vagy rendőrkutyát. Éppen ezért nem is való bárkinek. Rengeteg figyelmet, törődést és mozgást igényel, szinte mindig feladatra van szüksége. Ha gazdája ezzel nincs tisztában, a kutya könnyen talál magának elfoglaltságot, aminek az emberek nem feltétlen fognak örülni. Egyesek gyakran keverik a német juhászkutyával, de a malinois gyorsabb és vékonyabb csontozatú előbb említett társánál.

Jelenet a Brooklyn Nine-Nine című sorozatból.

Eredete

A malinois a négy belga juhászkutya egyike, a laekenois, a tervueren és a groenendael mellett. Nem véletlen ez a sokféleség. Belgiumban a 19. század végére rengeteg juhász- és pásztorkutya létezett. Szervezett tenyésztésük nem igazán volt elterjedt, hiszen nem a külső, hanem a fáradhatatlan munkakedv volt az első számú szempont. Nem ritka eset ez, gondoljunk csak a magyar pásztorkutyák történelmére. A helyzet akkor rendeződött, amikor 1891-ben megalapították a Belga Juhászkutya Klubot. A kezdeményezést Reul kinológus professzor sürgette, aki a tiszta tenyésztést támogatta. Ezért őt tekintik a fajta atyjának. Eleinte a belga juhászkutyákat szőrzetük alapján csoportosították, így először három különböző fajtába sorolódtak. A malinois Malines környékéről származik, innen is kapta a nevét.

A malinois idővel egyre népszerűbbé vált hazáján kívül is. Sok fajtának a második világháború majdnem a kihalását okozta, azonban a malinois ekkor új szerepkört tudhatott magáénak. A hadseregek ugyanis ekkor már számos országban alkalmaztak szolgálati kutyákat. Német juhászkutyákat, szánhúzókat és malinois-kat is. Amerikában már 1908 óta dolgoztak belga juhászkutyák a rendőrségnél, hiszen korán felismerték azok rendkívüli tehetségét, szívósságát. A malinois azóta az egyik legnépszerűbb szolgálati kutya a világon. Az amerikai hadseregnél különös elismertségnek örvend. Cairo Osama bin Laden kézre kerítésében segédkezett, Conan később az Iszlám Állam vezetőjét vette üldözőbe, ahol az felrobbantotta magát. De hazánkban is számos sikeres fogást köszönhet malinois-knak a NAV, a rendőrség és a honvédelem is.

Conan okkal ül ilyen büszkén a Fehér Házban.

Fajtastandard

Európában a négyféle belga juhászkutyának egy standardja van. Mindegyik közepes termetű, izmos, elegáns és büszke kiállású eb. A malinois szőrzete rövid, tömör, gyapjas aljszőrzettel. Színe őzbarna, tűzött fekete maszkkal. A mellkason és az ujjakon kevés fehér is elfogadott. Feje hosszúkás, fogazata erős. Fülei magasan tűzöttek, háromszög alakúak, sötétek. Szemei szintén sötét színűek, közepes nagyságúak. Farka közepes hosszúságú, a szőr rajta nem zászlós, hanem kalász alakú. Járása gyors, rugalmas, élénk és szabad. Marmagassága nemtől függően 58-62 cm, testsúlya 20-30 kg. Várható élettartama 10-14 év.

Jelleme

A malinois egy rendkívül energikus, fáradhatatlan energiabomba, aki imád dolgozni, gondolkozni. Éppen ezért mindig szüksége van valamilyen feladatra, nem az a kanapén pihenős típus. Mindenképp érdemes kutyaiskolába járni vele, ahol új dolgokat tanulhat, és hasznosíthatja intelligenciáját. Nem mellesleg korai szocializációja is erősen ajánlott. Sportokhoz kiváló társ, szinte mindenben remekel. Az IGP nevezetű sport engedelmességi, nyomkövetői és őrző-védő munkából áll. Hazánk egyik büszkesége Lito, a malinois, aki 2016-ban világbajnoki címet nyert el gazdájával, Kivágó Arnolddal.

Az alábbi videóban Lito és Arnold látható gyakorlás közben:

A malinois sok foglalkozást igényel és nem kevés elköteleződést. Cserébe gazdája egy olyan kutyát kap, aki mellett biztosan nem unalmas az élet. Nagyszerű társ, aki minden szórakozásra vevő. Híres gyorsaságáról és ugrási képességeiről. Ezért az agility-ben, frizbizésben vagy a flyballban is remekel. Öröm látni, amikor ez a fantasztikus kutya sikerrel viszi véghez a kiszabott feladatot, és láthatóan büszke teljesítményére.

Lito, a világbajnok. /Fotó: Ruzsovics Dorina

Ideális környezet

A malinois igazi munkakutya, ezért sok foglalkozást, tréninget és mozgást igényel. Ezt csak egy hozzá hasonlóan aktív gazda tudja neki megadni. De emellett erőskezűnek is kell lennie, ezért ez a fajta nem való első kutyának. Ha nincs lefárasztva, könnyen másfelé irányíthatja felesleges energiáit, például rombolásba kezd. Ez pedig csak a gazda hibája. Nevelésénél törekedni kell a határozottságra, de semmiképp se éljen túlzott szigorban, hiszen érzékeny teremtés. Igazi munkakutya, de ő is igényli a simogatást és a szeretetet, amit többszörösen visszaad gazdájának.

Lito ugrás közben. /Fotó: Ruzsovics Dorina

Ápolás

Szőrét rendszeresen fésülni kell, heti egy alkalommal. Vedlési időszakban sűrűbb időközönként. A szemek, fülek tisztán tartása és a karmok szükség szerinti vágása mellett nincs különösebb teendőnk ápolásával.

Gyakori egészségügyi problémák

Mint minden kutyát, malinois-t is csak felelős tenyésztőtől vásárolj. Esetében a diszplázia ugyanis gyakorta előfordulhat, ha nem szűrik a szülőket. Általánosságban egészséges fajtának mondható.

(Képek: Getty Images Hungary, Ruzsovics Dorina)

belga juhászkutya juhászkutya közepes testű kutya malinois őrző-védő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink