hirdetés

A kutyások legnépszerűbb sportja most az agility, nem véletlenül – De mi ez, és miért jó?

László Enikő

2020. augusztus 24

Az agility közkedvelt kutyás sport az egész világon. Rengetegen űzik, kedvelik. Bemutatjuk, mit takar ez a fogalom.

hirdetés

Az agility egy angol szó, magyar jelentése mozgékonyság. Ez a sport elengedhetetlen feltétele. A kutyáknak egy akadálypályán kell végigfutniuk, lehetőleg minél gyorsabban és hiba nélkül. Gazdájuknak közben végig vezényelni, segíteni kell őket, miközben maguk is futnak velük a pályán – persze az akadályokon nem kell nekik is átugraniuk. Rengeteg kutya élvezi ezt a sportot, űzhetik kicsik és nagyok egyaránt. Az ebek különböző kategóriákban mérettethetik meg magukat, magasságuknak megfelelően.

Lenyűgöző, milyen gyorsasággal szlalomoznak.

Feltételek

A kutyákon nem lehet póráz, teljesen maguktól kell végrehajtaniuk az akadálypályát. A verseny során az emberek csak vezényszavak és kézmozdulatok segítségével kommunikálhatnak velük. A sikeres teljesítéshez elengedhetetlen a kiváló kapcsolat a gazdi és kedvence között. Ez rengeteg gyakorlást és felkészülést igényel, de ezzel együtt az agility nagyon jó kikapcsolódás és hobbi lehet szinte mindenki számára.

A kistestű kutyák is versenyezhetnek.

A legfontosabb követelmény, hogy a kutya egészséges legyen. Az agility nagyon jól átmozgatja kedvencedet, de nem szabad, hogy ez ártson neki. Ha kutyád nincs jó fizikai állapotban, ne erőltesd a gyakorlást, mert fájdalmat okozhat neki.

Mikor lehet elkezdeni?

A kutyák a 18. betöltött hónapjukat követően indulhatnak el a versenyeken. A gyakorlást akkor érdemes elkezdeni, amikor már teljesen kifejlődött kedvenced, tehát már valószínűleg nem nő tovább.

Melyik kutyafajtának ajánlott?

Minden kutyafajta részt vehet a versenyeken, ilyen szempontból nincs megkötés. Tény, hogy a mozgékonyabb ebek sikeresebbek, mint például egy border collie vagy egy husky. A terelőkutyák kifejezetten jól teljesítenek ebben a sportban. A magyar vizsla és a pumi tipikusan azok a magyar kutyafajták, akik imádnak mozogni, így velük biztos nem nyúlunk mellé.

A magyar vizslák nagyon ügyesek az agility-ben.

Érdemes olyan fajtát választani ehhez a sporthoz, aki energikus, atletikus és szeret futni. Persze lustább példányokkal is ki lehet próbálni az agility-t, hiszen igazából nem a győzelem és a verseny a fontos, hanem a kutya és gazdája közötti remek kapcsolat és kötődés kialakulása.

Milyenek az akadályok?

Népszerű elemek az alagutak, a szlalom póznák, mérlegek, palánkok. Sokaknak ezek egyszerűnek tűnhetnek, de nem azok. Figyelembe kell venni, hogy a kistestű kutyák milyen magasan vannak az akadályt jelentő emelvényeken. Ehhez igen bátornak és merésznek kell lenniük. Az alagutaktól is gyakran hátrahőköl egy-két eb, nem szeretnek idegen, szűk és sötét helyekre bebújni. Egy kis jutalomfalat azonban csodákra képes.

Az alagút igazi kihívás néhány eb számára.

Hogyan vágjunk bele?

Az országban már több menhelyen és kutyaiskolában oktatnak akár csak hobbi szinten agility-t. Érdemes ellátogatni egy-egy ilyen órára és kipróbálni, tetszik-e neked és kedvencednek.
Mivel egy adott pályán kell futni, akadályokkal, ezért otthoni keretek között igen nehéz ezt kivitelezni. Persze a kreatívabbak maguk is kialakíthatnak kertükben egy kisebb pályát, amin akadályokat kell átugrani vagy kikerülni.

Az alábbi videóban megtekintheted, hogyan is zajlik egy agility verseny:

Igaz, az agility egy nagyszerű sport, de nem mindenkinek való. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, nincs vele veszíteni valód.

Néha csak a szándék a fontos:

Az is előfordulhat, hogy a kutyák élvezik magát a sportot, de nem feltétlen érdekli őket egy-egy flancos verseny, vagy csak éppen bal lábbal keltek fel aznap.

Mindenhol előfordulnak bakik, nincs ez másképp itt sem:

Az agility és más kutyás sportok is kiváló és egészséges időtöltést jelenthetnek mindkettőtök számára. Az együtt átélt kaland pedig felbecsülhetetlen és pótolhatatlan.

(Képek: Getty Images Hungary)

agility agility kutya kutyás sport verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!