hirdetés

Önjelölt kertészek: miért ás a kutya, és hogyan szoktathatod le róla?

László Enikő

2020. július 17

Sok kutya nagyon élvezi az ásást. A gazdájuk már kevésbé. Hogyan szoktathatod le erről a bosszantó szokásról kedvencedet?

hirdetés

A kutya nem azért ás gödröket az udvarba, hogy kitoljon a gazdájával. Sokkal inkább azért, mert az ízletes csontokat eltenné magának későbbre, vagy a nyári hőségben egy hűvös gödörben érezné jól magát, amire gyakran a gyönyörű virágágyás a legmegfelelőbb hely. Azonban nem kell lemondanod a rendezett, szép kertről akkor sem, ha kutyát tartasz.

Egyes fajták jobban szeretnek ásni másoknál. A kotorékebek, akiket arra tenyésztettek, hogy föld alatti járatokból hajtsák ki a rókát, pockot, patkányokat, hajlamosabbak erre, de még őket is jobb belátásra lehet bírni.

Megelőzés

Ha még nincs kutyád, de tartasz tőle, hogy az új jövevény esetleg kertépítésznek képzelni magát, jó ha előre gondolkodsz. A virágágyásokat, vagy az udvar bizonyos részét elzárhatod kerítéssel, hogy a négylábú ne férhessen hozzá kedvenc növényeidhez. Ebben az esetben mindenképpen ügyelj rá, hogy az állat hely- és mozgásigényét így is kielégítsd. A frissen ültetett virágokat érdemes elkeríteni, mert a laza föld igen csábító számára. De az is lehet, hogy egyszerűen csak unatkozik, amit kellő mennyiségű foglalkozással, közös játékkal orvosolhatsz. Depressziós és szorongó kutyák is áshatnak feszültséglevezetésként.

Mit tehetsz ellene?

Ha tacskód vagy terriered van, valószínűleg azért áshat, mert szagot fogott, ott járt egy másik állat, és ezt igyekszik felkutatni. Ilyen esetben néha lehetetlen jobb belátásra bírni kedvencedet, és a föld alatti lakótól kell megválni.

Az idomítás is sokat segíthet, a Nem szabad! parancs ismerete hasznos ilyenkor is. Ha ez kevés, egy kis vízzel, szórófejes flakonból felé permetezve kizökkentheted a munkálatból.

Ha végképp nincs más megoldás, kerted egy eldugott részén áss fel neki egy kisebb helyet, és tegyél bele néhány jutalomfalatot. Ezzel a módszerrel hamar odaszokik kedvenced, és máshol nem akar majd tereprendezni.

Miért ás a kutyád?

Nyáron valószínűleg azért, mert a földben hidegebb van és jólesik neki. Ebben az esetben gondoskodj számára egy hűvös helyről, akár lehet ez a konyha járólapja vagy egy hűtőmatrac.

Szintén oka lehet, hogy kedvenced szökni próbál. Ha azt veszed észre, hogy főképp a kerítés tövében hagy lyukakat, feltétlen erősítsd meg, tömd be vagy torlaszold el, nehogy meglépjen.

Ha éppen egy finom csonttal jutalmazod meg, annak kedvenced nagyon örül. Annyira, hogy ezt az örömöt későbbre is tartalékolni szeretné, hiszen az ilyen kincs igazi ritkaság. Éppen ezért elássa. Erre a a legegyszerűbb megoldás, ha nem engeded neki, hogy kivigye a kertbe.

A legfontosabb azonban, hogy mindig bizonyosodj meg róla, kedvenced fizikailag és mentálisan is kellőképpen elfáradt. Ha ez rendben van, megfelelő kitartással és határozottsággal megtanulja, hogy a kertészkedést nyugodtan rád hagyhatja.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásás nevelés oktatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink