hirdetés

6 évig nem jártak a szabad levegőn: Így él most a két megmentett kutya

Szénási Szimonetta

2023. május 4 - Képek: Spectrum FM Costa Almeria/Facebook; BBC; Getty Images Hungary

A két kutya 50 másik ebbel összezárva tengette életük első hat évét, bármiféle emberi interakció és egyéb külső inger nélkül.

hirdetés

Két jó barát, Ronnie és Patch még egy évvel a megmentésük után is szerető gazdára vár. A két megmentett kutya kezdetben rettegett az emberektől, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, honnan szabadították ki őket.

Patch És Bonnie, a két megmentett kutya /Kép: BBC

Tömegnyomor és ridegtartás

A páros tagjai életük első hat évét ugyanis 50 másik kutyával összezsúfolva töltötte egy házban. Innen ki soha nem mehettek, és az emberi érintés is teljesen ismeretlen volt a számukra – számoltak be a borzasztó körülményekről az RSPCA nevű állatvédő szervezet munkatársai.

A két eb a nyomorból a szervezet Lancashire East-i kirendeltségre került, ám érthető okokból hosszú időnek kellett eltelnie, mire valamennyire is nyitni mertek a gondozóik felé. Mint Sue Abraham, az RSPCA munkatársa elmondta, a két kutya soha nem volt még szabad levegőn, így a hám és a póráz teljesen ismeretlenek voltak a számukra. Ebből kifolyólag idegenkedtek is a szokatlan eszközöktől, mikor sétáltatni akarták őket. Rengeteg türelemre és segítségre volt szükségük, míg a félelemük valamelyest oldódott.

Egészségügyi problémák

Ronnie egy jack russell terrier és egy csivava keveréke, míg Patch egy pomerániai spicc. A gondozók hosszú hónapokon keresztül keményen dolgoztak azon, hogy a két megmentett kutya ismét élvezze az életet. A szoktatás mellett Ronnie-n több fogászati beavatkozást is el kellett végezni, és majdnem az összes fogát kihúzták.

Rangidős lakók

A nehézkes indulást követően ők lettek a központ legrégebbi lakói. Ez azt jelenti, hogy annyi időt, mint ők, még egy állat sem töltött a szervezetnél. Ahogy az állatvédők elmondták, mentettjeik szemlátomást egymásban találnak vigaszt, így folyton keresik is a másik közelségét. Emiatt mindenképp együtt is szeretnék őket örökbeadni.

Mint Abraham asszony, a kirendeltség nevelőszülői koordinátora elmondta, annak ellenére, hogy a két eb szinte semmilyen szocializációban vagy képzésben nem részesült, ami elég nagy kihívást jelentett a velük való foglalkozás során, a befektetett munkának hála mostanra már sokkal oldottabbak az emberek közelében, és gyorsabban is összebarátkoznak velük.

Hangsúlyozta, hogy a félénk párosnak nyugodt otthonra van szüksége, ahol nincs más háziállat, illetve gyerek sem. Továbbá türelmes és elkötelezett gazdikra, akiknek van már tapasztalatuk a kutyákkal, és megértik, hogy Ronnie és Patch akár hetekig, sőt lehet, hogy hónapokig távolságot fog tartani, és nem lesznek azonnal bújós-ölelgetős kedvencek.

A korai szocializáció fontossága

Mint ez a történet is rámutat, és ahogy korábban több alkalommal is írtunk róla, a kölyökkutyák első hetei meghatározóak az életükben. Nagyon fontos, hogy ebben a fogékony időszakban minél többféle inger érje őket. Találkozzanak más kutyákkal, emberekkel, illetve egyéb háziállatokkal. A séták remek alkalmat kínálnak minderre.

Amennyiben ez nem következik be, úgy a kutya későbbi élete során szorongó, túlzottan félénk, esetenként akár agresszív is lehet a számára idegen helyzetekben. A szocializálás felnőtt korban sokkal nehezebb, mint kis korban, és sajnos van, hogy az állaton örökre nyomot hagy a hiánya.

állatkínzás állatmentés félős félős kutya kutya barátság kutya örökbefogadás kutyasétáltatás mentett állatok mentett kutya nevelés örökbefogadás séta sétáltatás szocializáció szocializáció hiánya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink