hirdetés

Életében először sétál a szabadban a bántalmazott husky: így reagált

Szénási Szimonetta

2023. június 11 - Képek: The Asher House/YouTube

Még az orvos is esélytelennek tartotta, hogy a csontsovány kutyát valaha talpra állítsák, ám Rocky rácáfolt a jóslatra – hála a kitartó állatmentőknek. Videón mutatják, honnan hova jutott el a gyönyörű husky keverék.

hirdetés

Sajnos kifogyhatatlan azoknak a szomorú történeteknek a tárháza, amelyek sanyarú sorsú, elhanyagolt, rosszabb esetben bántalmazott állatokról szólnak. Apró fénysugár, hogy akadnak köztük olyanok, amelyek végül boldog véget érnek: a kutyát megmentik, sebeit ellátják, a hasát megtöltik, és a lelkét is ápolgatják egészen addig, míg megérkezik a leendő gazdi. Nem minden jószágnak jut ilyen „szerencsés” forgatókönyv, és sokan egész életükben nem kapnak sem törődést, sem szeretetet. Mégis hisszük, hogy összefogással változás érhető el, és már egyetlen állat megmentésével jobbá tehetjük a világot! Ismerjétek most meg Rockyt, a mentett husky keveréket, akit szó szerint a halál torkából hoztak vissza az elkötelezett állatmentők. Az alig több mint egyéves, szó szerint csontsovány kutya egy ketrecbe zárva élt, és még az életében nem járt a szabad ég alatt.

A bántalmazott husky kezdetben nagyon bizalmatlan volt.

Csaknem éhen halt

Mint a The Asher House nevű szervezet videójából kiderül, Rocky volt a legrosszabb állapotú kutya, aki valaha a gondozásukba került. A nagytestű husky keverék mindössze 28 fontot, azaz 12 kilogrammot nyomott. Az állatorvos emiatt egyáltalán nem volt bizakodó vele kapcsolatban, és minimális esélyt adott annak, hogy sikerül életben tartani. „Túl késő” – mondta a kutya láttán. Az elkötelezett állatvédők azonban úgy döntöttek, mindent megtesznek a csodaszép, fiatal jószágért. Mint mondták, látták az élni akarást a szemében – a végtelen rettegés mögé bújva; ugyanis még a felvételen keresztül is egyértelműen látszik, hogy a rettegés uralta minden rezdülését.

Amellett, hogy Rocky éhezett, minden bizonnyal bántották is – a férfiaktól különösképp tartott –, emellett tele volt sebekkel is. Elkeserítő, hogyan bánhat így valaki egy állattal! Mint kiderült, a kutya egy szűk ketrecben élt, és a legnagyobb valószínűség szerint onnan ki sem engedték. Új és szokatlan, egyúttal félelmetes volt neki minden és mindenki.

Mindenre fel voltak készülve

Amikor először pórázra tették, lecövekelt, és csak kitartó nógatás hatására kezdett lépegetni. Bár nagyon bizalmatlan volt, mégis követte megmentőit. Amikor be kellett tenni a kocsiba, félő volt, hogy esetleg odakap, ám azt is szépen tűrte. Az állatmentőt megdöbbentette, hogy a méretét tekintve nagy kutya mégis pehelykönnyű. Minden egyes csontja látható volt, kiálltak a bordái, a lábai reszkető pálcikák…

A kiemelését követő napon már némiképp megnyugodott, de továbbra sem oldódott fel az emberek között, érhető okból.

30 kutya között

Egy héttel később Rocky már megerősödött annyira, hogy elkezdődhessen a szocializációja. Az őt örökbefogadó állatmentő ennek egy szokatlan, ám szemlátomást eredményes módját választotta: összeismertette a huskyt a többi mentettjével. Ez pedig nem egy-két, hanem körülbelül 20-30 kutyát jelentett!

Rocky először egy üvegfalon keresztül vehette szemügyre a falkát, de még akkor testközelből is megismerkedhetett velük. Ennek a többi négylábú nagyon örült, és fejtől-fenékig szaglászták az új cimborát. A husky ennyire nem volt lelkes, de tűrte a nyüzsgést. Ezt követően jöhetett az első séta, még pórázon.

Íme az ígért felvétel Rocky első lépéseiről életének új fejezetében:

Az állatmentő fojtott hangon hívta fel a figyelmet a sebekkel borított mancsokra, amelyek minden bizonnyal először értek füves talajhoz. A jelek szerint ez a kutya még sosem járt a szabad ég alatt, ahogy más állatokkal sem találkozott korábban.

A szabadság megismertetése mellett a férfi azt is szerette volna megmutatni Rockynak, miként viselkednek más ebek, s miként működhet egy szereteten alapuló kapcsolat kutya és ember között. Teljesen új tapasztalatok az ifjú kutyus számára.

Rocky egyre jobban van.

Volt, ahol elutasították

A következő alkalommal Rockyról lekerült a póráz, így még szabadon ismerkedhetett a kutyaléttel és a fajtársaival. Ők nagyon lelkesen igyekeztek bevonni az újoncot a játékba, de erre még várniuk kellett. Egyelőre azt is csodás volt látni, ahogy a husky egyedül lépeget, és már némi hús is van rajta. Bár a barátkozáshoz valószínűleg több idő kell, de a folyamat és a gyógyulás elkezdődött.

Ez annál is nagyszerűbb, hogy korábban Rockyt már elutasították egy másik menhelyen, mondván, hogy az állapota miatt lehetetlen „visszahozni” arra a szintre, hogy valaha beilleszkedjen a közösségbe. Szerencsére megkapta az esélyt, hogy mégis megpróbálhassa.

állatkínzás állatmentés bántalmazott kutya bántalmazott kutya nevelése életmentés félelem félős kutya husky kutya és ember kutya és ember kapcsolata menhely mentet kutya séta sétáltatás szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink