hirdetés

Huskyk nevelték az elárvult kiscicát, kutyának hiszi magát (videó)

Szénási Szimonetta

2023. június 28 - Képek: PECO ~peace within~ pet to the world/YouTube; 1010 Wins/YouTube

A néhány hetes kismacskára az utcán találtak rá. Három husky lakótársa lett, akik átvették az anyacica szerepét. A kapcsolatuk több mint jól alakult, a cicából teljes értékű csapattag lett.

hirdetés

Bár Kalifornia hallatán a többség azonnal a napsütésre és a gondtalanságra asszociál, a valóság nem ilyen idilli. Pláne akkor, ha egy alig párhetes kölyökmacska vagy, aki kénytelen az utcán egymaga boldogulni. Szinte lehetetlen feladat! Szerencsére történetünk főhőse jókor volt jó helyen: éppen a South Bayben sétáló három nővér előtt bukkant fel, panaszos miákolással hívva fel magára a figyelmüket. A testvérek nem mentek el szó nélkül az árva jószág mellett, egyikük, Thoa Bui magával vitte. A fiatal nő már addig is gondos gazda volt, élete során többször került már hasonló helyzetbe árva állatokkal, akiknek mindig segített. Otthonát pedig három szibériai huskyval osztotta meg. Ezúttal sem hagyta sorsára a kölyköt. Itt kezdődik a kutyává lett macska és a három husky közös kalandja.

A husky anyjaként nevelte fel a cicát.

Rutinos állatmentő

Thoa rutinos állatmentőként első pillantásra felmérte, hogy a cica nagyon rossz állapotban van: kétségbeesett és súlyosan alultáplált. Emiatt nem tartotta valószínűnek, hogy pusztán elkószált volna az otthonából vagy az anyukájától. A befogással sem volt probléma – van, hogy komoly kihívás egy utcai kóbor becserkészése, hiszen ezek az állatok gyakran félénkek és bizalmatlanok –, így a Rosie névre keresztelt kiscica hamarosan átléphette leendő otthona küszöbét.

Kezdeti nehézségek

Ám a gyors siker után nem ment minden olyan egyszerűen, Thoa akadályokba ütközött Rosie etetését illetően. Pedig nagy szüksége volt arra, hogy megfelelően táplálkozzon és mihamarabb megerősödjön. Még szakemberi segítséget is kért egy hivatásos állatvédő személyében, de ő sem boldogult a kiscicával. A kicsi nem tudta feldolgozni, hogy idejekorán elválasztották az anyjától, ráadásul az önálló evésre is képtelen volt.

Rosie.

Ekkor jött a mentőötlet Lilo, a szibéria husky személyében. A nő abban bízott, hogy a kutya –egy másik négylábú, szőrös állat – segíthet feldolgozni a kiscicának a traumát.

A husky mint pótmama

A gazda ötlete sikeresnek bizonyult, Lilo azonnal féltő szeretettel közeledett az árva kis jószághoz, nem zavartatva magát attól, hogy egy macskával van dolga. A kiscica is bizalommal fordult a nagy, biztonságot és melegséget sugárzó négylábú felé, és már az első találkozás alkalmával hosszú órákat töltöttek összebújva. Rosie még szopizni is megpróbált, ami egyértelműen jelezte Thoa számára, hogy jó helyen kapisgált, és valóban az anya hiányzott a kicsinek.

Miután a cica feltöltötte a szeretetraktárait, rövidesen megpróbálkozott enni is a cumisüvegből – természetesen a kutya ölelő mancsaiban maradva. Abszolút siker! Hála a huskynak végre jóllakott az apróság, és két állat pedig innentől kezdve elválaszthatatlan lett.

Az alábbi angol nyelvű videón láthatod, miként gondozta a kutya a kismacskát:

Nyávogó falkatag

Lilo erős anyai ösztöne arra buzdította az ebet, hogy szeresse, óvja és mindenben segítse a kiscicát. Ebből a kezdeti féltő-támogató kapcsolatból pedig idővel barátság lett, sőt Rosie egyre inkább kezdett kutyaként viselkedni. Ebben közrejátszott, hogy rövidesen a macska és a másik két husky, Milo és Infinity is közelről megbarátkozott egymással. Sosem volt gond az együttéléssel, mindhárom kutya barátságos és befogadó volt Rosie-val, aki így tiszteletbeli falkataggá lépett elő.

Sétálni is együtt járnak

Kezdetben Thoa úgy kezelte Rosie-t, ahogy egy cicát szokás. Így mikor sétálni mentek a három kutyával, ő otthon maradt. Ám idővel észrevette, hogy ez nagyon rosszul érinti a macskát, aki szemmel láthatóan szomorú volt, amiért kihagyták a mókából. Így a gazda próbát tett, és egy alkalommal Rosie-ra is póráz került: csatlakozott a barátaihoz. Ugyan félt, hogy mit fognak szólni a járókelők, hiszen több mint szokatlan látványt nyújtott a macska és a három husky, de az eredmény miatt megérte!

A cica nagyon élvezte a sétát, és hamar megtanult pórázon járni. Sőt a kutyáktól még azt is elleste, miként kell odakint elvégezni a dolgukat.

Rosie mindent együtt csinál a huskykkal:

A huskyk döntöttek a sorsa felől

Thoa, mint írtuk is, élete során már sok állatnak segített, köztük több macskát is felnevelt, ám nem tartotta meg mindet. A félénk apróságból lett bátor és magabiztos Rosie esetében azonban nem volt egyértelmű a döntés. Végül úgy határozott, a kutyáira bízza a cica jövőját. Akik pedig természetesen ragaszkodtak nyávogó barátjukhoz.

Mivel a három huskyn kívül éltek macskák is a házban, így Rosie-nak volt kitől eltanulni a macskalét mibenlétét. Végül a kettős hatásoknak köszönhetően egy vagány, nyitott jószág lett, aki bár egy tálból csemegézik kutyabarátaival, bújós és bájos, igazi cicahölgy, aki imádja a család valamennyi tagját. Mostanra pedig ő az, aki segít a megmentett kisállatok gondozásában, akik főképp kölyökmacskák, de volt már egy teknős védence is. Így zárult a kör, amit ő kapott, azt kamatostul visszaadja, a folyamatban pedig állandó az egymás iránti kölcsönös szeretet.

állatmentés árva kölyök életmentés husky kutya és macska kutya és macska közötti barátság kutya macska összeszoktatása kutyafajta macska mellé séta sétáltatás szibériai husky

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink