hirdetés

Ebből látod, ha zaklatja a kutya a másikat, és nem csak játszanak

Hangai Lilla

2024. június 22 - Képek: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Bár tagadhatatlanul csodálatos lényeknek tartjuk őket, néha négylábú társaink is tanúsítanak olyan viselkedést, amely problematikusnak mondható.

hirdetés

Természetesen mindig vannak olyan kutyák, akik dominánsak, így betöltik a vezető szerepét a nagyobb csoportokban is. Ezek a kutyák bár előfordulhat, hogy szabályozzák más ebek viselkedését, ha azok túllépnek egy határt, általában magabiztosak, de nyugodtak és türelmesek is. Pongyolán fogalmazva mondhatjuk azt is, hogy a viselkedésük nem sok. A következőkben arról lesz szó, hogy mely jelekből ismerhető fel, ha egy kutya zaklatja a többieket, valamint hogyan érdemes kezelni a viselkedést.

Játék közben figyelni kell a kutyák testbeszédét; ebből megállapíthatjuk, hogy mind egyformán élvezik-e, vagy van, akit elnyomnak / Fotó: Az Én Kutyám

Zaklatja a kutya a másikat, vagy csak játszik?

A zaklató viselkedés nemcsak az alfa-viselkedéstől áll távol, de tulajdonképpen az agressziótól is. Jellemző ezekre az ebekre, hogy valami miatt kipécéznek maguknak egy másik ebet, akit folyamatosan piszkálnak, hajszolnak. Teljesen elképzelhető, hogy például a futtatóban jelen lévő 5 másik kutyával barátságosak vagy semlegesek legyenek. Gyakran választanak áldozatul olyan ebeket, akiket félősnek vagy visszahúzódónak látnak. A leggyakrabban azok a négylábúak viselkednek így, akikben túlteng a rengeteg energia, túl vannak stimulálva, vagy nem szocializálták őket kölyökkorukban megfelelően. Amikor az áldozatnak elege lesz, és konfrontálóik a zaklatójával, általában kitör a vita, amely a kutyák személyiségétől függően lehet kifejezetten intenzív is.

Az első és legfontosabb dolog, amit megfigyelhetsz egy zaklató azonosításánál, az az, hogy a másik kutya hogyan érzi magát akkor, amikor az adott eb kergeti vagy lebirkózza. A másik kutya testbeszéde alapján arra következtethetünk, hogy ő is legalább annyira élvezi a játékot, vagy mindent megtesz annak érdekében, hogy meneküljön? A pozitív interakció a kutyák között mindig adok-kapok. Egyszer az egyik kutya üldöz és ugat, másszor a másik játék közben. Ha így zajlik a móka, valószínűleg minden rendben van.

A másik fontos támpont, hogy ha a játszótárs nemet mond, akkor hogyan reagál rá a kutya. A játék csúcspontjára érve az egyik eb általában túlstimulálva érzi magát a sok ingertől, így vagy meghátrál és megrázza magát, vagy morog és ugat, hogy jelezze, részéről vége a mókának. Egy korrekt pajtás veszi a jeleket és leáll; egy zaklató ennek ellenére is erőlteti az interakciót.

És végül, de nem utolsósorban, már feljebb is említettük, hogy sok esetben egy zaklató kiszemel magának egy másik kutyát – általában egy kisebbet vagy gyengébbet –, elszeparálja a többiektől, és esze ágában sincs békén hagyni.

Ha egy kutya zaklatja a többieket, annak megálljt kell parancsolni!

Ez a viselkedés nem egészséges sem a zaklatóra nézve, sem a környezetében lévő kutyákra. Amennyiben más kutyája viselkedik így, arra te úgy tudsz reagálni, hogy elhagyjátok a helyet, vagy nagyon udvariasan és óvatosan jelzed neki, hogy kutyája viselkedése negatív hatással van a te kutyádra. Fontos, hogy légy kedves és tapintatos, talán nem is látja a gazdi, hogyan viselkedik a kedvence.

Az egészséges játék a kutyáknál is az adok-kapok rendszeren alapul / Fotó: Az Én Kutyám

Ha saját kutyádon figyelted meg a zaklatók jellemzőit, ne gondold, hogy a dolog reménytelen. Javasoljuk, hogy dolgozz a probléma megoldásán egy megbízható trénerrel. Ám ha erre nincs lehetőséged, vagy először megpróbálnád magad korrigálni a magatartást, a következőt ajánljuk:

Így javíts kedvenced viselkedésén

A legjobb, ha kutyáddal ellenőrzött környezetben dolgoztok a problémán. Például egy bekerített udvaron, nem pedig egy parkban, ahol a nagy nyitott tér és a többi kutya jelenléte késleltetheti a folyamatot. A gyakorlathoz válassz egy magabiztos játszótársat, aki képes tolerálni a kutyád helytelen viselkedését, és nem reagál negatívan a rámenősségére.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A cél az, hogy megtanítsd kedvencednek, hogy amikor másik kutyával szemben tolakodóvá válik, akkor véget ér a szórakozása. Hasonlóan ahhoz, ahogy egy klikker pontosan jelzi, amikor egy kutya helyesen viselkedik, érdemes használnod egy verbális jelzést, amivel megragadod azt a pillanatot, amikor kutyád helytelenül viselkedik. Fontos, hogy a parancsszó legyen rövid, és semmiképpen sem agresszív. Tehát ahelyett, hogy azt üvöltenéd, hogy „nem”, inkább mondd kedvesen, de határozottan, például, hogy „pihenő”. Tegyél az ebre egy hosszabb tréningpórázt, így amikor kimondod, hogy „pihenő”, a pórázzal is tudod számára jelezni, hogy a játéknak ilyenkor valóban vége.

Lényeges, hogy ne rángasd a kutyát! Légy vele türelmes, és gyakoroljatok sokat. Ezenkívül pedig az is nagy segítség lehet, ha az energiáit megpróbálod levezetni futással, kutyás sportokkal vagy túrákkal is.

Ebből a cikkünkből pedig megtudhatod, mi a különbség a reaktív és az agresszív kutyák között.

agresszív a kutya elég a játékból játék vagy agresszió zaklató kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!