hirdetés

Az agresszív kutya viselkedéséért mindig a gazdi a felelős?

Hangai Lilla

2023. szeptember 7 - Képek: Getty Images Hungary

A köznyelvbe is egyre inkább beférkőzik a mondás, miszerint nem létezik neveletlen kutya, csak rossz gazdi. Egy holland tanulmány alapján a megállapítás igaznak tűnik.

hirdetés

A kutatócsoportot Ineke R. van Herwijnen vezette, az Utrechti Egyetem Állatorvostudományi Karán, ahol a bizonyíthatóan „rossz” kutyákat vizsgálták. A rossz szó ebben az esetben agresszívet jelentett. Két tételben összesen 374 kutyát teszteltek. 2008 és 2010 között 159 ebet, 2020 és 2022 között pedig 215 négylábút. A legtöbb korábbi értekezés, amely agresszív kutyákkal foglalkozott, a fajtára összpontosított. A holland tanulmány a korábbi tanulmányok eredményeire épült, de a vizsgálatoknak volt egyedi aspektusa is. Az agresszív állatok gazdáinak a tulajdonságait is alaposan szemrevételezték. A következőkben megtudhatsz mindent a rossz kutya és a rossz gazdi összefüggéséről.

Így viselkednek az agresszív kutyák gazdái

Az agresszív kutyák gazdái 61%-ban férfiak voltak. A kutyák által megtámadott áldozatok 51%-a volt felnőtt, 13%-a gyermek, 30%-a kutya és 6%-a egyéb állat. A harcias kutyákról többek között az is kiderült, hogy jelentős részük, vagyis 64%-uk nem először támadott meg másokat, 22%-uknál pedig négy vagy annál is több eset történt.

Az agresszív kutyák gazdáinak természetéről akkor kaphatunk igazán hiteles képet, ha azt nézzük meg, hogyan reagálnak a támadáskor. A tulajdonosok többsége, egészen pontosan 63%-uk semmilyen segítséget nem nyújtott, amikor a kutya támadásba lendült, nem próbálta megakadályozni az ebet a cselekedetben.

Továbbá a gazdák 20%-áról kiderült, hogy maguk is agresszíven viselkedtek az áldozattal szemben; fenyegető, megfélemlítő módon léptek fel, szinte semmilyen empátiát nem mutattak. 13%-uk még a helyzet súlyosságát is tagadta annak ellenére, hogy a kutyát az eset miatt el is vették tőle. 9%-uk az áldozatot hibáztatta a történtekért és csak 14%-ukat találták a vizsgálatok együttműködőnek.

Az agresszív kutyák 30%-a fajtársakra támad.

Egy rossz kutya gazdája valóban maga is rossz lenne?

A kutatás során rengeteg információt szereztek meg ezekről a gazdákról; 30 viselkedési, személyiségi és állatgondozási tényezőt mértek. Ez rengeteg adatot jelent, így az egyszerűség kedvéért csak a főbb aspektusokról számolunk most be.

A kutatók olyan antiszociális viselkedés megjelenését találták meg ezeknél a kutyatartóknál, mint például a kábítószer-használat, a másokra való ingerült rákiabálás, idegenek megfélemlítése nyilvános helyeken, bűncselekmények, rendbontás, családon belüli erőszak, gyermekbántalmazás, valamint a kutya megfélemlítésre való használata. A vizsgált tulajdonosok 29%-a a felsorolásból 2 vagy több mintát is magáénak tudhatott.

Ezeknek a gazdáknak az állatokkal való bánásmódjában is voltak negatív tényezők. Ilyen volt például az állatkínzás, a kutya elszigeteltségben való tartása vagy épp az ellenkezője, az eb szabadon, felügyelet nélkül való tartása. A tulajdonosok 22%-ánál jegyeztek fel állatkínzást két vagy több alkalommal.

A gazda személyisége, viselkedése és a kutya tartási körülményei nagyban befolyásolják az eb temperamentumát.

A kutyatulajdonsokokkal egyre több a gond?

Mivel a tesztek hosszú éveken keresztül zajlottak, így a kutatóknak lehetőségük volt arra is, hogy az idő múlásának hatásait is vizsgálják. Sajnos arra a megállapításra jutottak, hogy az agresszív kutyatulajdonosok jellemzőiben a változások szisztematikusan a negatív irányba tolódtak el.

Az agresszió miatt elkobzott kutyák gazdái között a frissebb minta szerint nőtt azoknak az aránya, akiknél kábítószerrel való visszaélés gyanúja vagy megállapítása történt. Az újabb mintában nagyobb volt azoknak a bejelentéseknek a százalékos aránya is, amelyek szerint egy agresszív kutya gazdája kiabált vagy megfélemlített a környezetében tartózkodó személyeket. Ha ez még nem volna elég, az egyes kutyák többszöri harapásos eseteinek száma is megnőtt.

Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy a kutyák esetében az agresszív viselkedés nagyon nagy százalékban a gazdi viselkedéséből, személyiségéből és az általa biztosított tartási körülményekből fakad. Ezeknél az embereknél leginkább az együttműködés hiánya az, amitől a szituáció kezelhetetlennek és ijesztőnek tűnik. Ha gazdiként úgy érzed, hogy kutyád viselkedése aggodalomra adhat okot, javasoljuk, hogy mindenképpen keress fel egy terapeutát vagy trénert!

agresszió agresszív agresszív a kutya agresszív kutya ember hatása kutyára gazdi kihat a kutyára gazdiviselkedés rossz kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!