hirdetés

Ezt árulja el rólad kutyád illetlen viselkedése: a hiperaktív kutyák gazdái sokszor maguk is stresszesek

Hangai Lilla

2022. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan te is ismered azt a bizonyos kutyát a parkban, aki soha nem engedelmeskedik a gazdájának. Esetleg tudod nagyon jól, mikor hozzák a postát, hiszen a szomszéd blöki semmi esetre sem mulasztja el, hogy értesítse az egész szomszédságot hangos ugatásával? Vagy az is megeshet, hogy magadra ismersz, amikor hasonló, kellemetlen viselkedésmintákat írunk le? Ha igen, cikkünk neked szól, hiszen ezek könnyebben orvosolhatók, mint azt elsőre gondolnád.

hirdetés

Tyler Ohlman kutyaoktató szerint a kutyák mindig olyan módon viselkednek, amivel tudják, hogy elérik, amit szeretnének. A csintalanabb magatartású ebek nem rosszabbak jólnevelt társaiknál, egyszerűen csak rájöttek, hogy a gazdit hogyan tudják irányítani. Ideje hát megragadni azt a pórázt határozottan, de kedvesen és meglátod, könnyen rendeződnek a gondjaitok!

1. Ha engedetlen

Általában a gazdi türelmetlenségével függ össze a kutya engedetlensége. Valószínűleg az okozza a zavart a viselkedésében, hogy túl sok parancsszót hall túl gyorsan, esetleg hosszúak az utasítások.

Így lehet javítani

Legyen az bármilyen okos kutya, időre van szüksége a parancs feldolgozásához és ahhoz is, hogy megfelelően reagáljon rá. Légy türelmes és nyugodt, lassan, érthetően és röviden add ki a parancsot anélkül, hogy ismételnéd magad. Ha újra és újra elmondod ugyanazt, kedvenced úgy gondolja majd, hogy megúszhatja engedelmesség nélkül, vagy egyszerűen az a szokás, hogy többször kell hallania a parancsszót, mielőtt végrehajtaná azt.

2. Ha húzza a pórázt

A legtöbb kutya addig húzza a pórázt, amíg meg nem tanítják másként viselkedni. Képzeld csak, milyen izgatott, mikor végre kiszabadul a lakásból és felfedezőútra indul abban a sok illatban és stimuláló zajban. Nem csoda hát, ha minél előbb el akarja ezeket érni. Az ilyen típusú ebek gazdái gyakran maguk is izgatottak és vágynak az azonnali kielégülésre, ha az új élményekről van szó.

Így lehet javítani

Az egyetlen módja annak, hogy ezt megjavítsd, ha megmutatod neki, hogy ez a viselkedés helytelen. Valahányszor a kutya húz, ha csak egyetlen lépést is teszel vele, az egyértelműen azt jelzi számára, hogy ez a dolog működik. Ha feszül a póráz, álljatok meg. Sok türelmet és időt igényel ennek a magatartásnak a korrigálása, de nem lehetetlen. Amint nyugodtan sétál melletted, jutalmazd meg a viselkedését.

3. Ha könyörög az ételért, pedig csak most evett

Tudjuk, milyen nehéz ellenállni az óriási, könyörgő kutyaszemeknek, de az eb saját érdekében muszáj lesz. Ha megszokja, hogy mindig csurran-cseppen neki néhány finom falat, akárhányszor csak szépen néz rád és odadugja a nedves kis orrát, annak komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Az elhízás, és ezáltal a cukorbetegség jelentősen megrövidítheti kedvenced életét, csak hogy egy dolgot említsünk. Azok a gazdik, akik nem tudnak nemet mondani ilyenkor a kedvencüknek, nagy valószínűséggel úgy érzik, hogy az étel a szeretet kimutatásának egyik jele.

Így lehet javítani

Ragaszkodj a napi 1-2 nagyobb étkezéshez és a jutalomfalatokhoz, ha úgy érzed, hogy viselkedésével kiérdemelte. Hidd el, kutyusod nem éhezik. (Kivéve, ha azt látod rajta, hogy folyamatosan veszít a testsúlyából.) Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan érdemes kimutatnod a szereteted kutyád felé, hogy meg is értse.

4. Ha hiperaktív

Ha négylábú barátod örökké hiperakítv, túlpörgött, felugrál, szaladgál és csahol, az lehetséges, hogy annak köszönhető, hogy a te életritmusod is ilyen túlfeszített tempóban zajlik. A kutyák viselkedése és hangulata általában visszatükrözi a környezetüket, így érdemes elgondolkodni azon, hogyan éled a mindennapjaidat. Kedvenced és a saját érdekedben is.

Így lehet javítani

Próbálj tudatosan lelassítani picit. Tudjuk, hogy ez a mai világunkban nem egyszerű, de a rohanás megszokássá is válhat, és esetleg akkor is így reagálunk a dolgokra, ha a helyzet nem is indokolja azt. Figyeld meg, hogy ha te lelassítasz és megnyugszol, hogyan jelez erre kedvenced.

5. Ha folyton ugat

Ha egy kutya ugat néha, az még nem gond. A probléma ott kezdődik, ha mindent és mindenkit válogatás nélkül megugat. Tyler Ohlman szerint ez általában azoknál a gazdiknál fordul elő, akik túl lágyszívűek, és az eb így éri el náluk, hogy úgy történjen minden, ahogy ő szeretné.

Így lehet javítani

Biztosan nem lesz könnyű az elején, de ne hagyd, hogy így csikarja ki tőled, amit akar. Ha ugat, hát ugasson, de ne kapjon meg semmit azért, mert ezt teszi. Türelemmel és kitartással hamar rá fog jönni, hogy ez a módszer többé nem működik.

6. Ha nehezen jön ki más kutyákkal

Ha a kutyád agresszíven, durván, vagy fölényeskedve bánik más ebekkel, az akár azt is jelezheti, hogy nehezen állsz ki magadért vitás helyzetekben. Ha figyelmen kívül hagyod az agresszivitást, a morgást és az elnyomó viselkedést, az azt mutatja neki, hogy amit csinál, az rendben van.

Így lehet javítani

Tyler szerint határokat kell szabnod, és közbe kell lépned, ha ilyen jellegű viselkedést tapasztalsz. Ne ijedj meg, egyszerűen szakítsd meg a tevékenységet és hozd el a parkból kutyád, ha nagyon eldurvulna a dolog. Így hamar rájön majd, hogy nem helyes, amit csinál.

agresszív a kutya agresszív kutya állandóan ugató kutya Ember és kutya ember hatása kutyára gazdi gazdi jelleme gazdi kihat a kutyára gazdiviselkedés hiperaktív kutya hiperaktivitás húzza a pórázt könyörgő kutyaszemek kuncsorog a kutya kunyerálás kunyeráló kutya kutya nem figyel kutya parancs kutya póráz kutya sétáltatása pórázon kutya stresszes kutya ugatás tréning viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!