hirdetés

Elhízott kutya: hogyan károsítja az egészségét, és miképp fogyaszthatod le?

László Enikő

2020. október 1

Az elhízás a kutyákra is igen nagy veszélyt jelent. Napi akár egy óra aktivitás, megfelelő táplálás megelőzheti a bajt. De mi van akkor, ha a probléma már fennáll?

hirdetés

Az ELTE etológiai tanszékének kérdőíves kutatása alapján az elhízás a közép- és időskorú kutyák körében jellemző leginkább. A magyar családokban olyan ebek túlsúlyosak, akik nem sportolnak, napi egy óránál kevesebbet (vagy egyáltalán nem) mozognak aktívan, illetve eledelük nincs megfelelően kimérve. A kérdőívből kiderült, hogy általában azok a kedvencek híznak el, akiket táppal vagy ételmaradékkal etetnek. Ezek közül is gyakran olcsó, nem megfelelő minőségű eledellel. Mivel ezekhez áruk miatt valamivel kisebb réteg jut csak hozzá, megvizsgálták, összefüggésben van-e az ország gazdasági helyzete az elhízott ebekkel. Erre a válasz az, hogy nem valószínű.

Egészségügyi problémák

Az elhízás tehát semmi mástól nem függ egy kutya esetében, csupán a gazdától. Mivel mi szabályozzuk azt, hogy mit, mikor és mennyit egyen, illetve mozogjon, csak magunkra vethetünk. Sokszor a gazdák észre sem veszik, sőt aranyosnak vélik, ha kedvencük kicsit duci. Ez azonban nem csak esztétikai kérdés, hanem elsősorban egészségügyi. Rengeteg hátulütője lehet egy kis feleslegnek. Különösen a kistestű kutyák vannak veszélyben. Egy kutatás szerint míg a nagytestű ebek élete az elhízás miatt átlagosan öt hónappal rövidül, egy kisebb társuknál ez két és fél év is lehet.

A kistestű kutyákat nagyobb veszély fenyegeti.

Mit okozhat a túlsúly?

Az elhízott ebek esetében megnő a valószínűsége annak, hogy az alábbiak valamelyike kialakul náluk:

  • cukorbetegség
  • bőrproblémák
  • nehézlégzés
  • daganatos megbetegedés
  • szívproblémák
  • vesekő
  • ízületi problémák, porckopás
  • májproblémák
  • magas vérnyomás

Ha kedvenced már túlsúlyos, viszonylag egyszerűen lefogyaszthatod. Ez külső szemmel könnyűnek tűnik, de egy olyan gazdának, aki maga sem kedveli a mozgást, és nem tud ellenállni a kérlelő kiskutya szemeknek, annak igen nagy kihívás. Pedig muszáj megtenni, mert társa élete is múlhat rajta.

A mozgás fontossága

A több mozgás nem csak az ebnek tesz jót. Egy, az Egyesült Államokban készült tanulmány arra világított rá, hogy az amerikai kutyák 56%-a túlsúlyos. Egy dán kutatás szerint az elhízott kutyáknak sok esetben a gazdája is az. A közös pont a kövér ebek napi rutinjában az volt, hogy ők napi egyszer kaptak csak enni. A súlyfelesleggel rendelkező gazdák kedvencei 35%-ban voltak nehezebbek a kelleténél, míg a normál testalkatú emberek kutyái csak 14%-ban.

A rendszeres séta mindenki számára hasznos.

A mozgás tehát kiemelten fontos, jót tesz a gazdának és a kutyának egyaránt. Túlsúlyos ebnél azonban fontos a fokozatosság. Nem szabad elvárni tőle, hogy rögtön többször körbefussa a kutyafuttatót. Eleinte érdemes apránként egyre hosszabb sétákat tenni. Ezt sem szabad túlságosan erőltetni, mivel lábai már kevésbé bírják el a súlyt, amit cipel. Mindig próbálj a képességeihez alkalmazkodni, de ne hagyd, hogy egész nap csak lustálkodjon. Akár kutyás sportokat is kipróbálhattok, hátha kedvet kap hozzá. A sok együtt töltött idő kapcsolatotoknak is nagyon jót tehet.

Etetés

Sok esetben nem a rendszeres mozgás hiánya a gond, hanem az etetés. Több tényezőtől függ az, hogy egy kutyának mennyit kell ennie egy nap. Általában egy felnőtt eb napi kétszer kap enni, a kutatásból is láthattuk, hogy a napi egyszeri táplálás elhízáshoz vezethet. Persze ez összefügghet azzal is, hogy valószínűleg akkor egyszerre nagy mennyiséget adhattak a kedvenceknek.

A megfelelő mennyiségű táp kiemelten fontos.

A bolti kutyaeledeleken általában szerepel az, hogy mennyit kell adni egy nap az állatnak belőle. Ezt az adagot célszerű konyhamérlegen lemérni, hogy később már szemre meg tudd mondani, mennyi a megfelelő táp. Néhány állateledeles üzletben műanyag poharakat is el lehet venni erre a célra, amin be van jelölve, meddig kell önteni az eledelt. Ha te magad főzöl kedvencedre, érdemes dietetikus vagy állatorvos véleményét kikérni a megfelelő adagról.

Semmi nassolás!

Talán a legkritikusabb pont a nassolás. Az apró falatok, melyek véletlenül leesnek a tányérról és éppen a kutya orra elé pottyannak. De, ha már ott van, egye csak meg, legalább nem kell feltakarítani. Ez sajnos nagyon rossz szokás és a legtöbb gazda nehezen szoktatható le róla, mivel nem tudnak ellenállni az eb folyamatos piszkálódásának, nézésének esetleg nyüszítésének. Pedig az ő érdeke is, hogy ne kapjon semmit, ami nem neki való. Az asztalról lehullajtott falatok sok esetben egészségtelenek a kutyák számára. Fűszeresek, olajosak esetleg számukra mérgező összetevőket is tartalmazhatnak.

Rengeteg étel lehet káros a kutyák számára.

Az egészséges életmód nagyon fontos a kutyák esetében is. Egy túlsúlyos négylábú nem boldog. Fájdalmai is lehetnek, hangulata sokszor levert és kedvtelen. Ha azt szeretnéd, hogy hű társad a lehető legtöbb ideig melletted legyen, akkor gondoskodj a megfelelő táplálásáról és rendszeres mozgásáról, különben az elhízás megrövidítheti életét.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség elhízás elhízott kutya lefogyasztása elkényeztetés tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink