hirdetés

A bőség zavara: milyen kutyatápot válasszak?

László Enikő

2020. július 6

Mint minden termékből, a kutyatápból is egyre többféle elérhető a gazdák számára. De hogyan és mi alapján döntsön az ember, ha kedvencének a legjobbat akarja?

hirdetés

Rengeteg módja van annak, hogy mivel etessük házi kedvenceinket. A bőség zavara azonban sok esetben megnehezítheti a gazdi helyzetét, aki nem igazán tudja, melyikhez nyúljon, mivel tesz valóban jót hű társának. Elsősorban azt kell eldöntenünk, milyen módon szeretnénk táplálni kedvencünket. A legtöbb kutyatartó száraztáppal, vagy nedves konzervvel eteti kedvenceit. Ez talán a legegyszerűbb módszer, és időtakarékos is. Nincsen általánosságban vett legjobb recept, mindenki a magának és elsősorban kutyájának leginkább megfelelőt válassza. Ezt befolyásolhatja annak életkora, mérete, aktivitása, betegségei, egyéni igényei.

Mindig kedvencünk egyéni igényeihez mérten válasszunk etetési formát.

Száraztáp vs konzerv

A száraztápok előnye a konzervekkel szemben, hogy a kutya többet használja elfogyasztása közben a fogait. Ezáltal kevésbé rakódik rájuk lepedék, ezzel csökkentve a fogkő kialakulásának esélyét. Általában beltartalmuk is nagyobb, bár nehezebb rászoktatni kedvenceinket, mert a nedves tápok a bennük lévő zsíroktól ízletesebbnek tűnnek számukra.
A konzerv idősebb korban ajánlott, amikor már kevésbé tud rágni, vagy esetleg elvesztette fogait kedvencünk. Egészséges kutyáknál gyakran csak kiegészítőnek szolgál a száraztáp mellé. Ha ezt a módszert választjuk, nézzük meg az összetételt, hogy a termék lehetőleg minél nagyobb mértékben tartalmazzon húst, állati fehérjét. De ne feledjük, hogy a csak fehérjével való etetés ártalmas lehet kedvenceinknek!

A nedves kutyatáp a legtöbb esetben csak kiegészítőként szolgál a szárazeledel mellé.

Mire figyeljünk a megfelelő táp kiválasztásakor?

Vásárlásnál érdemes megnézni az összetevők listáját, ne dőljünk be a csillogó csomagolásnak, a csábító marketingszövegnek. Az összetevőlistán az egyes tételeket aszerint teszik sorba, hogy melyikből tartalmazzák a legtöbbet. Tehát a kutyák esetében célszerű, ha az első helyen valamiféle fehérje, hús szerepel, és lehetőleg minél nagyobb százalékban. Ennek minimum értéke 20%-nál semmiképp se legyen kisebb. Sok száraztáp gabonából vagy kukoricából tartalmazza a legtöbbet, ami nem ideális, hiszen gyakran allergiát okozhat, melynek tünetei sokfélék lehetnek, az állandó mancsnyalogatástól a szokatlan székletig. Azt is vegyük figyelembe, hogy minél kevesebb adalékanyag, tartósítószer legyen a termékben.
Az olcsóbb termék nem minden esetben éri meg. Fontos a gyártó ajánlását is megnézni, hogy mennyi a javasolt napi adag. Gyakran a minőségi tápokból kevesebbet – előfordulhat, hogy akár fele annyit – kell adni kedvencünknek, mert az jóval táplálóbb.

A legtöbb gyártó a csomagolás hátuljára írja az ajánlott napi adagot, amihez érdemes tartani magunkat.

A száraztápok széles skálája

Egyes márkák bőséges fajtaspecifikus terméket kínálnak, de még ebben az esetben se tévesszenek meg, mindenképp nézzük meg, miből készültek pontosan.
Fontos, hogy az életkoruknak megfelelően válasszunk! Már szinte minden márka forgalmaz junior, adult és senior tápot is. Juniort, vagyis kölyöknek valót mérettől függően körülbelül 10-18 hónapos korukig kaphatnak, utána áttérhetünk a felnőtt változatra. Senior tápot nagytestű kutya esetében 7, kistestűnél 8 éves kortól ajánlott adni.
Különböző egészségügyi problémákra is találhatunk megfelelő eledelt, némelyik ivartalanítás után ajánlott, de létezik táp porcerősítésre vagy éppen csillogó bundára. A hipoallergén tápok nem tartalmaznak allergizáló összetevőket, ezért bátran adhatjuk őket érzékenyebb kutyáknak is. Érdemes megfigyelnünk, kedvencünk nem allergiás-e valamire, mert sok esetben a marha például ilyen összetevő lehet.
Aktivitástól függően léteznek a kifejezetten munkakutyákra specializálódott eledelektől kezdve, a kevés mozgásigényű ebekre kifejlesztett változatok is.

A megfelelő hozzávalók összeválogatása rendkívül fontos, ha magunk főzünk kedvencünkre.

A házi koszt is jó lehet?

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy tudjuk, mit eszik kedvencünk, akkor mi magunk is főzhetünk neki. Amit mindenképpen kerüljünk, az a konyhai maradékkal etetés. Ebben az esetben az étel tartalmazhat olyan összetevőket, melyek akár árthatnak is a kutya egészségnek. Nem mellesleg könnyen előfordulhat, ha így étkezik, nem jut hozzá minden, számára fontos tápanyaghoz. Szilánkos csontot – például csirke – soha, semmilyen esetben ne adjunk neki!
Ha tehát magunk főzünk, fontos a változatosság és az alapos körültekintés, hogy mit, milyen arányban adunk a kutyánknak. Sokan kiegészítő táplálásnak szánják ezt a módszert, ez esetben reggel kapjon száraztápot és este főtt ételt.

A BARF diéta húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmaz.

A nyers etetés is alapos körültekintést igényel. Ennek előnye, hogy a főzés során nem távoznak a húsból a fontos enzimek. Hátránya, hogy időigényes, komoly odafigyelést igényel az alapanyagok helyes összeválogatása. Az étrend filozófiája, hogy a kutya visszatérjen arra a diétára, amit egykori őse, a farkas fogyasztott. Éppen ezért, a nyers etetés daganatos kutyáknak kifejezetten ajánlott. Sokak szerint ez a lehető legegészségesebb táplálási módszer, de csak akkor, ha megfelelő háttértudással, helyesen csináljuk. A nyers etetésnek különböző válfajai vannak, a BARF étrend és a prey model. A BARF diéta húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmaz, míg a prey csupán állati származékokat, belsőséget, csontokat.
Bármelyik módszert is választjuk, mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal és alaposan járjunk utána, hogy kutyánknak mi a legjobb!

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség etetés kutyaeledel házilag kutyatáp nyers etetés táplálkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink