hirdetés

Te is rosszul etetted eddig kutyádat? A kutatók nemcsak az eledel összetételéről, de annak helyes tárolásáról is meglepő eredményeket közöltek

László Enikő

2022. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Bár bagatell dolognak tűnhet, egyáltalán nem mindegy, hogyan tárolod kedvenced ételét, még akkor is, ha száraztáppal eteted. De emellett a kutatók még egy dolgot elemeztek, mégpedig azt, hogy mi egészségesebb: a kutyatáp, a nyers etetés vagy a vegán étrend?

hirdetés

Te szoktál kezet mosni etetés előtt és után? Hol tárolod a kutyaeledelt? Mindig ellenőrzöd, hogy sértetlen a csomagolás? A kutatók szerint sok amerikai gazdi nincs tisztában az alapvető higiéniával akkor, amikor kedvencét eteti.

A megfelelő higiénia

A PLOS ONE folyóiratban megjelent új kutatás szerint sok gazdi alig tudja, hogyan kell megfelelően etetni kutyáját. A vizsgálatban részt vevő kutyatulajdonosok túlnyomó többsége nem volt tisztában az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság) állateledelkezelési és tárolási irányelveivel, és nem követte azokat. Ezek az irányelvek többek között azt részletezik, hogy hogyan kell tárolni az ebek eledelét, hogyan kell tisztítani tányérjukat, és arra is kitérnek, hogy fontos etetés előtt és után is szappannal kezet mosni. Bár elsőre bagatellnek tűnik a dolog, sajnos a kutatók arra jöttek rá, hogy sok gazdi nem ezek szerint cselekszik, ami veszélyes is lehet.

„A szennyezett kutyaeledelnek való kitettség hatással lehet a kutyák és az emberek egészségre. (…) Ezek a kockázatok felerősödhetnek a gyermekes és/vagy immunhiányos egyének háztartásaiban, amelyek a válaszadók háztartásainak több mint egyharmada volt.” – mondják a kutatók.

Elkeserítő eredmények

A vizsgálatban részt vevő 417 megkérdezett kevesebb mint öt százaléka volt tisztában az ajánlásokkal. Így a többségnek esélye sem volt követni azokat. Például csak minden ötödik válaszadó számolt be arról, hogy az ebek etetése előtt kezet mosott forró vízzel és szappannal, és ötből kevesebb mint két válaszadó számolt be arról, hogy megmosta utána. De mindkét arány lenyűgözően magas azoknak a számához képest, akik tudták, hogy minden nap ki kell mosni a kutyáik edényeit és etetőpoharait: nem sokkal több, mint minden tizedik résztvevő számolt be arról, hogy követi ezt az irányelvet.

Ez gondot jelenthet, mert a vizsgálat másik fele – egy 68 kutyatálon végzett teszt a vizsgálat előtt és után a résztvevőket emlékeztették az FDA irányelveire – azt mutatta, hogy a jó tálhigiénia nagy változást hozhat.

„A háztartás szennyeződésének kockázata mérsékelhető” – magyarázzák a tanulmány szerzői. „Arra a következtetésre jutottunk, hogy a bakteriális szennyeződést befolyásolják a mosogatási protokollok…” Azonban a válaszadók mindössze 20 százaléka számolt be arról, hogy valószínűleg hosszú távon betartja a higiéniai utasításokat.

Nem minden rossz hír: szinte minden válaszadó betartotta néhány irányelvet, például kerüli a nyers ételeket, tálalás előtt ellenőrzi az élelmiszer csomagolását, hogy nem sérült-e, és nem használja a kisállattálat kanalazó eszközként. De általánosságban elmondható, hogy van még mit javítani.

„Mivel a felmérés válaszadói azt mutatták, hogy alacsony a tudásuk azzal kapcsolatban, hogy az FDA az ilyen kutyaetetési higiéniai ajánlások forrása, az információ várható forrásainak, beleértve az állateledel címkéjét, az állatorvosokat és az állateledel-kiskereskedőket, fontolóra kell venniük ezeknek a közegészségügyi előírásoknak a kiemelését és ajánlásokat kell tenniük ügyfeleiknek” – tanácsolják.

A vegán étrend egészségesebb?

De egy másik tanulmány szerint kutyád egészségén más módon is javíthatsz. Ez pedig a hatalmas vitákat keltő vegán étrend. Egy több mint 2500 kutya gazdájával készült felmérés összefüggéseket tárt fel a kutyák étrendje és az egészségügyi eredmények között, ami azt sugallja, hogy a táplálkozási szempontból megfelelő vegán étrend egészségesebb és kevésbé veszélyes lehet, mint a hagyományos vagy nyers hús alapú étrend.

Számos tényező befolyásolhatja a gazdikat abban, hogy nem szokványos étrendet választanak kedvenceik számára. Ideértve a környezettel kapcsolatos aggályokat, az élelmiszerként használt állatokkal való bánásmódot és a kutyák egészségét. A hagyományos és a nem szokványos étrendek egészségre gyakorolt ​​hatásait vizsgáló kutatások azonban korlátozottak.

Nyers hús, száraztáp vagy vegán eledel?

A különböző étrendek lehetséges egészségügyi hatásainak tisztázása érdekében Knight és munkatársai 2536 hagyományos hússal, nyers hússal vagy vegán étrenddel táplált kutya gazdáitól származó adatokat elemezték. A felmérés a kutyák egészségi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazott, beleértve az állatorvosi látogatások számát, a gyógyszerhasználatot és az ebek konkrét egészségügyi rendellenességeit.

A felmérés eredményeinek statisztikai elemzése azt sugallta, hogy a hagyományos étrenden élő kutyák összességében kevésbé voltak egészségesek, mint a nyers húsos vagy vegán étrendet követő ebek. A nyers húst evők egészségesebbnek tűntek, mint a vegán étrenden lévők. A kutatók azonban több olyan tényezőt is találtak, amelyek az utóbbiak javára szólnak.

Egyrészt a tanulmányban a nyers húst evő kutyák lényegesen fiatalabbak voltak, mint a vegán étrenden lévők. Ez segíthet megmagyarázni, miért tűntek egészségesebbnek. Ezenkívül a nyers húst evő kutyákat kisebb valószínűséggel vitték állatorvoshoz. Bár ez a jobb egészség jele lehet, korábbi kutatások azt mutatták, hogy a nyers hússal táplálkozó kutyák gazdái kevésbé valószínű, hogy állatorvosi tanácsot kérnek.

További kutatásokra van szükség annak igazolására, hogy a nyers hús vagy a vegán étrend összefügg-e a kutyák jobb egészségi állapotával. A kutatók azt mondják, hogy a különböző takarmányokon tartott kutyákon végzett nagyszabású, keresztmetszeti és longitudinális vizsgálatok, amelyek az állatorvosi klinikai vizsgálatok eredményeit és az állatorvosi előzményeket hasznosítják, nagyobb megbízhatóságú eredményeket hozhatnak. Ennek ellenére a korábbi kutatások összefüggésbe hozták a nyers hús étrendjét a kórokozók és a táplálkozási hiányosságok fokozott kockázatával. Mind az új, mind a korábbi eredmények fényében a kutatók azt sugallják, hogy a táplálkozási szempontból megfelelő vegán étrend lehet a legegészségesebb és legkevésbé veszélyes választás a kutyák számára.

etetés étrend kutatás kutya etetése kutya vegán etetése nyers etetés száraztáp tanulmány tudomány vegán kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink