hirdetés

Miért nem szereti a kutyám a húst? Baj, ha szívesebben rágcsál zöldséget?

Buzgó Csilla

2021. március 14

Semmi probléma nincs azzal, ha a kutyus imádja a neki való növényi eredetű táplálékokat, hiszen így biztosan kiegyensúlyozottan fog étkezni. De mi a helyzet akkor, ha a húst szinte mindig visszautasítja?

hirdetés

Sok kutyust a vegetáriánus vagy vegán étrendet követő gazdija presszionál ugyanerre az életmódra, és erről meg is van a szakértők véleménye. Egy kutyának mindig meg kell adni a választás lehetőségét, és érdemes arra törekedni, hogy minden esszenciális makrotápanyag (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) a megfelelő arányban szerepeljen az étlapján.

Akadnak azonban olyan ebek, akik gyakorlatilag semmilyen húst nem szeretnek, ezért a gazdiban okkal merülhet fel a kérdés, hogy nem alakul-e így ki idővel a szervezetükben valamilyen komoly hiányállapot.

Miért nem szeretik egyes kutyák a húst?

Nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy a vegetáriánus hajlamokkal rendelkező kutya beteg. Rossz emlék, genetikai hajlam, vagy egyéni ízlés is diktálhatja választásait.

Traumatikus élmény

A kutyusok emlékezőképessége kiváló, és ha valamilyen negatív emléket társítanak a húsevéshez, az rányomhatja a bélyegét későbbi döntéseikre. Egy brit család golden retrievere például véletlenül éles alumíniumdarabokat nyelt, miközben megpróbálta kienni a sülthús-maradványokat az eldobható tálcából.

Napokig küszködött emésztőrendszeri fájdalmakkal, mire gazdái rájöttek, hogy gond van vele és orvoshoz vitték. Hosszú és fájdalmas napok következtek, míg a beadott gyógyszerek segítségével Plutonak végre sikerült kierőlködnie magából a fóliadarabokat, néhányszor ráadásul véres székletet is produkált.

A kutyus szerencsére végül teljesen felgyógyult, de azóta, ha teheti, elkerüli a húsételeket.

Felszívódási zavar vagy meggyengült emésztés

A kutyák emésztőnedvei a magas fehérjetartalmú ételek feldolgozására lettek kialakítva. Ha ezek valamilyen egészségügyi probléma hatására részben elvesztik fehérje- vagy zsírbontó képességüket, az eb ösztönösen a könnyebben emészthető táplálékok után nyúlhat.

Jelezhet a válogatós viselkedés hasnyálmirigy-problémát, bélrendszeri fertőzést, gyulladást, bélbolyhokkal kapcsolatos rendellenességeket vagy a bélflóra felborulását.

Önjelölt minőségellenőrök

Gyakran nem magával a hússal van problémája a kutyának. Érzékeny orra kiszúrhatja a benne lévő káros hormonokat, gyógyszermaradványokat, tartósítószereket vagy mesterséges adalékanyagokat, ezért választja inkább a zöldséget vagy a gyümölcsöt.

Akadnak olyan ebek is, akik valamiért nem lelkesednek a sült húsért, a húsos tápot viszont habozás nélkül bekebelezik. Ilyenkor érdemes próbálgatni a különböző módon elkészített – főtt, párolt, enyhén pirított, vagy szinte majdnem nyers – húsételeket, hátha valóban egyéni ízlés kérdése, hogy kedvenced mit szeret és mit nem.

Sok kutya inkább a natúr ízvilágot kedveli, tehát semmi szükség a sózásra vagy a fűszerezésre, tekintve, hogy már maga a hús is tele van ásványi sókkal. Az eb szervezete érzékelheti, hogy a fűszerekkel együtt már túl sok lesz a jóból, ezért utasítja vissza az ízesített húsokat.

Ezt diktálja a genetikájuk

A kutyák alapvetően nem teljesen ragadozó állatok, számos szakértő inkább mindenevőnek titulálja őket. Ugyan őseik, a farkasok majdnem kizárólag állati részekkel táplálkoznak, időnként ők is elfogyasztják a vadon termő gyümölcsöket, növényeket, rovarokat, illetve a levadászott állat emésztőrendszerében található, szintén növényi eredetű táplálékot.

A kutyák az evolúció és a háziasítási folyamat során még inkább alkalmazkodtak az emberi étrendhez, három olyan génnel is rendelkeznek, melyek a keményítő és a glükóz emésztését támogatják.

Az is előfordulhat, hogy az állat érzékeny vagy allergiás a legtöbb húsfélére, ezért ösztönösen távol tartja magát tőlük.

Mi a megoldás, ha a kutya inkább a növényeket pártolja?

Első körben lehet próbálkozni a tojással kiegészített növényi étrenddel. Ehhez érdemes állatdietetikus tanácsát kikérned, hogy kedvenced biztosan ne szenvedjen hiányt semmilyen esszenciális tápanyagban.

Ha megoldható, kínálj fel kutyusodnak rovarfehérje alapú tápot! Ez hipoallergén, könnyen emészthető, aminosav-profilja pedig megegyezik a húsos tápokéval. Amennyiben marad a vega étrend, akkor is érdemes inkább egy megbízható növényi kutyatápot választani, és ezt kiegészíteni nyers vagy főtt zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonákkal.

Így szinte biztos, hogy kedvenced megkapja majd az összes szükséges makrotápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, de a biztonság kedvéért rendszeresen ellenőriztesd egészségi állapotát az állatorvossal!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya nem eszi a tápot kutya nem szereti a húst rovarfehérjés kutyatáp vegetáriánus kutyatáp

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink