hirdetés

Ehet-e a kutya fűszeres, csípős ételt? Óvatosan, akár rosszul is lehet tőle!

Buzgó Csilla

2020. november 17

Bár egyesek esküsznek az erős paprika áldásos egészségügyi és kedélyállapot-javító hatásaira, kedvenceinket inkább hagyjuk ki ebből az élményből!

hirdetés

Míg az emberek ízlelőbimbói kifinomultságuknak köszönhetően számos ízkombinációt, fűszert és összetevőt képesek megkülönböztetni, a kutyák adottságai nem így lettek kialakítva az evolúció során. Nekik csak megközelítőleg 1700 ízlelőbimbójuk van, az embereknek pedig körülbelül 9 ezer, így máris egyértelművé válik, miért értelmetlen túlfűszerezni eledelüket.

Hogyan érzik az ízeket az ebek?

A kutyusok épp úgy meg tudják különböztetni az alapízeket, mint mi, de például a húsok típusai között érdekes módon aligha képesek különbséget tenni kizárólag az ízlelőbimbóik segítségével. (Az orrukkal viszont annál inkább!) Nincs is rá szükségük, ugyanis őseik számára minden húsféle az ehető kategóriába tartozott, a mérgező vagy a szervezetük számára hasznosíthatatlan étkeknek pedig furcsa szaguk és kellemetlen ízük volt.

Nem repesnek a tüzes ételekért

Míg egyes emberek számára a jólesően égető erős paprikás, borsos ételek egészségügyi hatásaiknak és élvezeti értéküknek köszönhetően kihagyhatatlanok a mindennapi étkezésekből, a kutyák inkább fájdalmasnak élik meg a velük való találkozást.

Ugyan mértékkel adagolva általában nem okoznak komoly panaszt, rendszeres fogyasztásuk és esetenkénti túladagolásuk súlyos testi tüneteket eredményezhet.

A közhiedelemmel ellentétben a csípős paprikafélék erejét adó komponens, a kapszaicin égési sérülést nem okoz, viszont erőteljes gyulladásos folyamatokat indíthat el az állat szövetein belül. Ez az alábbi tünetekkel járhat:

  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • hányás
  • könnyezés, fokozott nyáladzás, habzó száj
  • prüszkölés, köhögés
  • az érintett terület (orr, nyelv) fájlalása, vakarása

Ha megtörtént a baj, egy kis zsíros állati vagy növényi tej, joghurt adagolásával csökkentheted kedvenced fájdalmait. Ha az állat orrára, nyelvére kerültek a csípős paprika hatóanyagai, növényi olaj bedörzsölése által oldd fel őket, ugyanis a kapszaicin vízben nem oldható. A felesleget itasd le, majd addig ismételd a folyamatot, amíg a kutya már nem mutatja a fájdalom jeleit!

Ezen a rövid videón jól látszik az első reakció:

A hagyma sem a barátjuk

Érdekes, hogy míg számunkra kifejezetten előnyös a hagymafélék fogyasztása, a kutyáknál már egészen kis mennyiség is súlyos vérszegénységet okozhat. A hagymában található n-propil-diszulfid ugyanis az ő szervezetükben károsítja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét. Már testsúlykilogrammonként 20-30 g fokhagyma is végzetes lehet, vöröshagymából pedig egy fél is elég egy 10 kilós ebnek ahhoz, hogy rosszul legyen.

Érdemes elolvasni a különböző rágcsálnivalók, felvágottak, szendvicskrémek apróbetűs összetevőit is. Ezekből imádnak nassolni a négylábúak, és gyakori összetevőjük a hagymapor, ami a magas koncentrációnak köszönhetően nagy mennyiségben még veszélyesebb, mint a nyers vagy főtt hagyma.

Ezeket a fűszereket eheti a kutya

Természetesen nem szükséges mindenfajta ízesítést kerülni, ha kutyád étrendjéről van szó. Egyes zöldfűszerekkel, mint például a kaporral, a bazsalikommal, az oregánóval vagy a petrezselyemmel még érdemes is kiegészíteni az eb lakomáját az egészségére gyakorolt pozitív hatás érdekében.

Óvakodj azonban a túlzott sóhasználattól, hiszen már maga a hús is igen gazdag ásványi anyagokban, és a kutyák egyébként sem repesnek az agyonsózott fogásokért.

(Képek: Getty Images Hungary)

etetés kutya ehet csípőset kutya ehet hagymát kutya erős paprika kutya fűszeres étel mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink