7 dolog, ami miatt kutyád letargiába eshet: van, hogy súlyos betegség áll a háttérben

Szénási Szimonetta, 2022. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Azt tapasztalod, hogy kedvenced kedvetlen, kevésbé aktív és mintha gyengébb is lenne? A letargia hátterében több ok is állhat, amelyekkel foglalkozni kell.

Amikor azt mondjuk, a kutya letargiába esett, tulajdonképpen egy gyűjtőfogalmat használunk, amelybe többféle tünet beletartozik: a lustaság, a bágyadtság, az aluszékonyság, az érdeklődés elvesztése, a rossznak tűnő közérzet és az étvágytalanság is. Ezek lehetnek enyhébbek és súlyosabbak, illetve jelentkezhetnek együtt, de külön-külön is. Ilyenkor azt kell felderítened, mi okozza jószágod állapotát.

Ha a séta vagy a játék sem hozza lázba

A legtöbb gazdi számára az egyik legmarkánsabb jelzés, ha addig vidám, energikus négylábúja hirtelen elveszti az érdeklődését az addig olyannyira kedvelt dolgok iránt, mint például a sétálás vagy a játék. Ugyanígy az étvágycsökkenés is megkongatja a vészharangot, hiszen a legtöbb eb imádja a pocakját, és már a tányér vagy a zacskó zörrenésére is ugrik.

Azonban nem kell rögtön kétségbe esni, hiszen előfordul, hogy a letargia csak átmeneti és rövid ideig tartó állapot. Ezt okozhatja az évszakváltás, vagy valamilyen környezeti változás, de az állat életkora is. Ha kutyád máskülönben egészségesnek tűnik – nem megy a hasa, nem folyik az orra, nem lázas, stb. –, akkor várj, és figyeld, miképp alakul a hangulata. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kell beszélned az állatorvossal.

Mi állhat a háttérben?

1. A letargia mint tünet

A letargia gyakran valamilyen betegségnek a tünete. Ezek lehetnek:

  1. parvovírus
  2. szívférgesség
  3. kennelköhögés
  4. szívbetegség
  5. cukorbetegség
  6. hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint
  7. toxoplazmózis
  8. vérszegénység
  9. daganatos megbetegedések

2. A fájdalom is levertté teheti az ebet

Van, hogy nem betegség, hanem valamilyen sérülés vagy krónikus fájdalom áll a levertség hátterében. Ha nincs is szemmel látható jele a bajnak, ilyenkor a sajgó testrész érintésére is keservesen reagál az állat, ezért érdemes finoman végigvizsgálni. Az ízületi gyulladás például ilyen.

3. Mérgezés

A mérgezések egyik tipikus tünete szintén a bágyadtság. Ha hirtelen lép fel, és gyorsan romlik a jószág állapota, joggal gyanakodhatsz arra, hogy valami nem nekivalót fogyasztott. Mivel számos mérgező anyag nagyon rövid idő alatt képes kritikus állapotot előidézni, így azonnal kell cselekedned. Utóbbira példa a fagyálló, ami édes íze miatt nagyon csábító lehet a kutyák számára. De a hagymafélék is okozhatják a letargiát, hiszen a bennük levő tioszulfátot a kutyák szervezete nem képes lebontani.

4. Hormonális problémák

A hormonális zavarok, köztük a pajzsmirigy-alulműködés miatt is lehet letargikus kedvenced, így erre is érdemes gondolni a kivizsgálások során.

5. A bűzmirigy panaszai

A kutyák bűzmirigyének problémás működése is okozhatja a letargiát. A bűzmirigy nem más, mint a kutya záróizmai mentén elhelyezkedő két kis tasak, amely jellegzetes szagú váladékot termel. Ez az anyag a végbélnél távozik, és segítségével a kutyák képesek „üzenetet küldeni” egymásnak (mivel ez az illat olyan egyedi, mint az embereknél az ujjlenyomat. Találkozásnál is ezért szaglásszák meg egymás fenekét.)

Ha a bűzmirigy valamilyen okból nem örül rendesen, az nagyon kellemetlen a négylábúak számára. A pangó váladékban ugyanis számos baktérium képes elszaporodni, amiből tályog is kialakulhat. A terület először kipirosodik és érzékennyé válik, majd később fájdalmas gyulladás alakul ki, kitapintható csomókkal. Ezen felül allergiás reakciók is jelentkezhetnek.

Bűzmirigyprobléma esetén a kutya gyakran nyalogatja a farka tövét, és tipikus tünet az úgynevezett „radírozás is”, amikor az eb a földön vagy a szőnyegen szánkázik a fenekén. Ha már harapdálja is a területet, az az irritáció erősödését jelzi. A farokkergetés, a fokozott szőrhullás, az ürítési zavarok és a tárgyalt letargia is ennek a tünete. Súlyos esetben, amikor a gyulladás már elérte a hátgerincet, az állat görnyedve, felhúzott háttal kezd mozogni.

6. Depresszió

A mentális betegségek egyik jellemzője a fáradt, levert, kedvetlen jószág. A depressziót nem szabad félvállról venni, hiszen kezeletlenül nagyban rontja kedvenced életminőségét (ugyanúgy, ahogy az emberek esetében.)

7. Nem megfelelő táplálás

Előfordulhat, hogy a kutya nem kielégítő táplálása áll a bágyadtság hátterében. Ez lehet valamilyen tápanyaghiány, de akár ételallergia is. A rosszul összeállított étrend emellett számos betegséget és súlyproblémákat okozhat.

Az idős kutyák veszélyeztetettebbek

A koros négylábúak életkorukból adódóan nagyobb százalékban érintettek bizonyos betegségekben, mint a már említett ízületi gyulladás, de a kevésbé aktív életmódból adódóan a túlsúly is gyakoribb náluk.

Mindig orvoshoz kell vinni a kutyát

A hosszabb ideje tartó letargia minden esetben orvosi kivizsgálást indokol. A fentebb felsorolt esetek többségét te gazdaként valószínűleg nem fogod felismerni, hiszen azokhoz vizsgálatok szükségesek. Inkább vidd el feleslegesen pajtásodat, mintsem valami komoly probléma maradjon kezeletlenül.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon