hirdetés

7 dolog, ami miatt kutyád letargiába eshet: van, hogy súlyos betegség áll a háttérben

Szénási Szimonetta

2022. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Azt tapasztalod, hogy kedvenced kedvetlen, kevésbé aktív és mintha gyengébb is lenne? A letargia hátterében több ok is állhat, amelyekkel foglalkozni kell.

hirdetés

Amikor azt mondjuk, a kutya letargiába esett, tulajdonképpen egy gyűjtőfogalmat használunk, amelybe többféle tünet beletartozik: a lustaság, a bágyadtság, az aluszékonyság, az érdeklődés elvesztése, a rossznak tűnő közérzet és az étvágytalanság is. Ezek lehetnek enyhébbek és súlyosabbak, illetve jelentkezhetnek együtt, de külön-külön is. Ilyenkor azt kell felderítened, mi okozza jószágod állapotát.

Ha a séta vagy a játék sem hozza lázba

A legtöbb gazdi számára az egyik legmarkánsabb jelzés, ha addig vidám, energikus négylábúja hirtelen elveszti az érdeklődését az addig olyannyira kedvelt dolgok iránt, mint például a sétálás vagy a játék. Ugyanígy az étvágycsökkenés is megkongatja a vészharangot, hiszen a legtöbb eb imádja a pocakját, és már a tányér vagy a zacskó zörrenésére is ugrik.

Azonban nem kell rögtön kétségbe esni, hiszen előfordul, hogy a letargia csak átmeneti és rövid ideig tartó állapot. Ezt okozhatja az évszakváltás, vagy valamilyen környezeti változás, de az állat életkora is. Ha kutyád máskülönben egészségesnek tűnik – nem megy a hasa, nem folyik az orra, nem lázas, stb. –, akkor várj, és figyeld, miképp alakul a hangulata. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kell beszélned az állatorvossal.

Mi állhat a háttérben?

1. A letargia mint tünet

A letargia gyakran valamilyen betegségnek a tünete. Ezek lehetnek:

  1. parvovírus
  2. szívférgesség
  3. kennelköhögés
  4. szívbetegség
  5. cukorbetegség
  6. hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint
  7. toxoplazmózis
  8. vérszegénység
  9. daganatos megbetegedések

2. A fájdalom is levertté teheti az ebet

Van, hogy nem betegség, hanem valamilyen sérülés vagy krónikus fájdalom áll a levertség hátterében. Ha nincs is szemmel látható jele a bajnak, ilyenkor a sajgó testrész érintésére is keservesen reagál az állat, ezért érdemes finoman végigvizsgálni. Az ízületi gyulladás például ilyen.

3. Mérgezés

A mérgezések egyik tipikus tünete szintén a bágyadtság. Ha hirtelen lép fel, és gyorsan romlik a jószág állapota, joggal gyanakodhatsz arra, hogy valami nem nekivalót fogyasztott. Mivel számos mérgező anyag nagyon rövid idő alatt képes kritikus állapotot előidézni, így azonnal kell cselekedned. Utóbbira példa a fagyálló, ami édes íze miatt nagyon csábító lehet a kutyák számára. De a hagymafélék is okozhatják a letargiát, hiszen a bennük levő tioszulfátot a kutyák szervezete nem képes lebontani.

4. Hormonális problémák

A hormonális zavarok, köztük a pajzsmirigy-alulműködés miatt is lehet letargikus kedvenced, így erre is érdemes gondolni a kivizsgálások során.

5. A bűzmirigy panaszai

A kutyák bűzmirigyének problémás működése is okozhatja a letargiát. A bűzmirigy nem más, mint a kutya záróizmai mentén elhelyezkedő két kis tasak, amely jellegzetes szagú váladékot termel. Ez az anyag a végbélnél távozik, és segítségével a kutyák képesek „üzenetet küldeni” egymásnak (mivel ez az illat olyan egyedi, mint az embereknél az ujjlenyomat. Találkozásnál is ezért szaglásszák meg egymás fenekét.)

Ha a bűzmirigy valamilyen okból nem örül rendesen, az nagyon kellemetlen a négylábúak számára. A pangó váladékban ugyanis számos baktérium képes elszaporodni, amiből tályog is kialakulhat. A terület először kipirosodik és érzékennyé válik, majd később fájdalmas gyulladás alakul ki, kitapintható csomókkal. Ezen felül allergiás reakciók is jelentkezhetnek.

Bűzmirigyprobléma esetén a kutya gyakran nyalogatja a farka tövét, és tipikus tünet az úgynevezett „radírozás is”, amikor az eb a földön vagy a szőnyegen szánkázik a fenekén. Ha már harapdálja is a területet, az az irritáció erősödését jelzi. A farokkergetés, a fokozott szőrhullás, az ürítési zavarok és a tárgyalt letargia is ennek a tünete. Súlyos esetben, amikor a gyulladás már elérte a hátgerincet, az állat görnyedve, felhúzott háttal kezd mozogni.

6. Depresszió

A mentális betegségek egyik jellemzője a fáradt, levert, kedvetlen jószág. A depressziót nem szabad félvállról venni, hiszen kezeletlenül nagyban rontja kedvenced életminőségét (ugyanúgy, ahogy az emberek esetében.)

7. Nem megfelelő táplálás

Előfordulhat, hogy a kutya nem kielégítő táplálása áll a bágyadtság hátterében. Ez lehet valamilyen tápanyaghiány, de akár ételallergia is. A rosszul összeállított étrend emellett számos betegséget és súlyproblémákat okozhat.

Az idős kutyák veszélyeztetettebbek

A koros négylábúak életkorukból adódóan nagyobb százalékban érintettek bizonyos betegségekben, mint a már említett ízületi gyulladás, de a kevésbé aktív életmódból adódóan a túlsúly is gyakoribb náluk.

Mindig orvoshoz kell vinni a kutyát

A hosszabb ideje tartó letargia minden esetben orvosi kivizsgálást indokol. A fentebb felsorolt esetek többségét te gazdaként valószínűleg nem fogod felismerni, hiszen azokhoz vizsgálatok szükségesek. Inkább vidd el feleslegesen pajtásodat, mintsem valami komoly probléma maradjon kezeletlenül.

állatorvos beteg a kutya beteg kutya betegség bűzmirigy cukorbetegség daganat depresszió fájdalom hormonok hormonzavar idős kutya ízületi gyulladás kutya ízületi gyulladás jelei kutya táplálása letargia megfelelő táplálás méreg mérgezés parvovírus táplálás túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink