hirdetés

Kedvenced végigugatja az éjszakát? Az alábbi esetben azonnal vidd orvoshoz, baja lehet!

Szénási Szimonetta

2023. január 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kedvenced egész éjjel ugat, az nektek és a szomszédok számára is joggal zavaró, emellett a mögöttes probléma az állat számára is kellemetlen. Segítünk, hogy rájöjj, mi áll a háttérben!

hirdetés

Alapvetően azzal, hogy a kutya éjjel ugat, egészen addig nincs probléma, míg ezt valaminek a jelzésére, kommunikációs céllal teszi. Ám ha az eb végigzajongja az egész éjszakát, és a jelenség már huzamosabb ideje fennáll, azzal bizony foglalkozni kell. Amellett, hogy ez egy viselkedési probléma, lelki betegségek és fizikai bajok is kiválthatják a nem kívánatos reakciót.

Ha a kölyökkutya ugat

A kiskutyák esetében sok minden írható az életkoruk számlájára. Éppen ezért az ő éjszakai szerenádjuk mögött is más okok húzódhatnak, mint egy felnőtt ebnél. A kölykök számára szokatlan lehet az új hely, és hiányozhat nekik a mamájuk és a testvéreik is. Érthető, hogy szomorúságuknak hangot adnak ugatás és nyüszögés formájában. Szerencsére ez a kezdeti ijedelem hamar elmúlik. Türelemmel, következetes neveléssel és sok-sok foglalkozással hamar megszokja, majd megszereti otthonát a kis eb.

Egy kényelmes fekhely, a napközbeni elegendő és kellőképpen kimerítő játék és mozgás, a megfelelő, tápláló étrend, valamint a gazdi közelsége mind segítenek abban, hogy a kölyök nyugodtan hajtsa álomra a fejét.

Bár fontos, hogy elérhető légy új kedvenced számára, és megvigasztald, ha valami baja van, ám ha az éjjeli ugatásért cserébe dédelgetést kap, majd az ágyba veszed magad mellé, azzal megerősíted, hogy ez a megfelelő eszköz céljai elérésében. Helyesebb, ha egy ponton túl ignorálod a kis hangoskodót.

Amikor a felnőtt eb zendít rá

Érdekesség, hogy a kutyák az ugatást sokkal inkább használják az emberrel való kommunikációra, mintsem fajtársaik megszólítására. Ha négylábúd éjszaka hangos ugatásban tör ki, annak biztosan oka van. Látott, hallott vagy kiszimatolt valamit, amit jelezni szeretne neked. Ezért pedig csak hálás lehetsz neki, hiszen sok esetben egy betöréstől vagy más bajtól óvták meg így az ebek gazdáikat. Ám a túl erős territoriális, azaz védelmező ösztön már nem áldásos, hiszen ilyenkor a kutya már a legapróbb zajt is fenyegetésként éli meg, és ő is heves ugatásban tör ki. Nagyon gyakran a gazda az, akit még a széltől is óvnának ezek a blökik, így te leszel az oka és egyúttal elszenvedője is az éjszakai ribilliónak.

Emellett előfordulhat, hogy kutyád szomjas vagy éhes. Ha ezért ugat fel álmodból, és ez gyakorta megismétlődik, akkor át kell gondolnod az etetési rutinját!

Ám ha kutyád elkezd éjjelente folyamatosan ugatni, akkor az már valamilyen problémát jelez. Előfordul, hogy kedvenced valamilyen esemény vagy rossz tapasztalat miatt szorong, ami így nyilvánul meg.

A tartósan unatkozó jószágok is gyakran folyamodnak ehhez a megoldáshoz, hogy elsírják bánatukat a nagyvilágnak. Ugyanígy valamilyen lelki gond, akár depresszió is állhat a jelenség hátterében, és a fizikai fájdalom is kiválthatja a reakciót.

Ha valamilyen változás történt az életetekben – költözés, új családtag érkezése, munkahelyváltás, ami kihat a napi rutinotokra is, stb. –, akkor nagy valószínűséggel arra reagál így az eb.

Tüzelési időszakban a hormonok és a szexuális ösztön is gyakorta nyilvánul meg éjszakákon át tartó ugatás formájában is. Ezen az ivartalanítás segíthet.

Mit tehetsz az éjjeli szerenád ellen?

Egyértelmű, hogy ha valamilyen betegség áll az ugatás hátterében, azzal állatorvoshoz kell fordulni. Idősebb kutyák esetében ez kifejezetten gyakori ok. Tipikus problémáik az ízületi gyulladás, a látás-, illetve hallásromlás, a különféle daganatos elváltozások, az Alzheimer-kór és a különféle hormonzavarok. Ezek a fiatalabb állatokat is érinthetik, így megváltozott viselkedésnél mindig vedd számításba egy esetleges betegség lehetőségét!

A lelki panaszok szintén indokolttá teszik a szakember bevonását, hiszen a depresszió a kutyák esetében is nagyon súlyos állapot, ami elrontja az állat életminőségét. Trénerek, kutyakiképzők és -pszichológusok állnak a rendelkezésedre, akik segíthetnek megoldást találni a problémára.

Amennyiben pedig jószágod unatkozik, akkor kezdj vele többet foglalkozni! Az elegendő séta és mentális lefárasztás nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy kutyád egészséges legyen, éjjel pedig tudjon aludni.

A felborult napirend, egy kisbaba vagy új háziállat érkezése, a megváltozott életkörülmények tartós változást jelentenek. Ezekhez kedvencednek hozzá kell szoknia. Segíthet, ha a fokozatosság elvét betartva segítesz neki megbarátkozni az újdonsággal. Ezen felül a kiemelt figyelem és a sok közös program is segítenek visszabillenni az egyensúlyba.

beteg kutya betegség furcsa viselkedés hormonok hormonzavar idős kutya kiskutya kölyök kölyökkutya kutya ugatás kutyaugatás napi rutin nevelés territoriális kutya tüzelés ugat ugatás viselkedés viselkedési zavar

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink