hirdetés

Így mutasd be a kutyát és a papagájt egymásnak, hogy barátság legyen belőle: nemcsak a fajta számít, de a megismerkedés gyorsasága is

Hangai Lilla

2022. november 29 - Képek: Getty Images Hungary

Magyarországon egy friss, 2021-es felmérés szerint minden második háztartásban van kutya, a papagájtartás pedig egyre népszerűbbé válik évről évre. Ha te is azon morfondírozol, hogy négylábú barátod mellett madarat is szeretnél tartani, a mai cikkünk neked szól.

hirdetés

Talán elsőre bizarr párosnak tűnhet egy eb és egy papagáj, de ha megfelelően történik a bemutatás és az összeszoktatás, szuper jól is elsülhet a dolog. Tippjeink segítségével minimálisra csökkentheted a trauma lehetőségét és az esetleges súrlódások felmerülését.

A papagájokkal élő kutyák története

A háziasításuk előtt a kutyák vadásztak a madárfélékre is. Sőt, vidéken még most is problémát jelenthet egy, a kerítés alatt kiszökdöső blöki, aki előszeretettel tizedeli a szomszédság féltve őrzött csibeállományát. A farkasok leszármazottaiként a kutyák falkában vadásztak; ám a szoros, emberek közösségében eltöltött néhány ezer év megtette a hatását. Kedvenceink, ha megfelelően szocializáltak és neveltek, nem támadnak meg valamit csak azért, mert szárnya van és repül. Persze kivételek mindig akadhatnak ezen a területen is; különösképpen, ha vadászkutyákról van szó.

Emiatt tehát már most előre le tudjuk szögezni, hogy a társas együttélésre tenyésztett fajták összeszoktatása a papagájokkal valószínűleg sokkal gördülékenyebb lesz, mint például egy vizslával.

Jelek, hogy kutyád jól ki fog jönni (vagy nem) az új jövevénnyel

Számos viselkedést megfigyelhetsz kutyusodon annak megállapítására, hogy sikeresen együtt tud-e majd élni egy papagájjal. Ne feledd, hogy minden esetben, kivétel nélkül a biztonság az első, így ha szemernyi kétség is van benned, hogy probléma adódhat a dologból, inkább gondold át még egyszer a terved.

Ha az eb megőrül a madáretetőben eszegető madaraktól odabentről is, vagy ha az udvaron vagy a futtatóban különös érdeklődést mutat minden iránt, ami repül vagy mozog, és könnyen elterelődik a figyelme az ilyen külső hatások által még akkor is, ha éppen játszotok, akkor semmiképpen sem ajánlunk a háztartásba egy madarat.

Továbbá létfontosságú annak megértése is, hogy egyes kutyák alig, vagy egyáltalán nem figyelmeztetnek, mielőtt támadásba lendülnének. Kedvencedet te ismered a legjobban és egyedül csak te tudod megítélni, hogy ezek alapján a kritériumok alapján képes lenne-e együtt élni egy madárral.

Hogy tréningezd őket a békés együttélésre

A legfontosabb szem előtt tartani, hogy mind a papagájok, mind a kutyák érzékeny teremtmények, és ahhoz, hogy mindketten boldogok legyenek, mindkettőjük igényeit ugyan olyan mértékben figyelembe kell venni. Ha ez megtörténik, akár örökre szóló barátság is kialakulhat. Ha sikerrel jártál a tréning alatt és kialakult a kiegyensúlyozott kapcsolat, akkor se hagyd őket együtt őrizetlenül soha!

A kiképzés során meg kell értetned a kutyával, hogy a papagáj nem préda, a papagájjal pedig, hogy a kutya nem fenyegetés. Mutatjuk lépésről-lépésre:

1. Lassan, de biztosan

Mivel a legtöbb kutyában megvan a természetes vadászösztön, nagyon fontos, hogy lassan indítsd a bemutatkozást. Az elsietett interakció hibákhoz és balesetekhez vezethet, ezért ne stresszeld sem magadat, sem őket feleslegesen, ha a kapcsolat felépülése a hetek alatt lassan halad előre.

2. Válassz semleges területet!

Az érzékenység mellett még egy dolog közös bennük, mégpedig az, hogy mindketten territoriális állatok. Fontos, hogy minden ismerkedéshez találj semleges területet.

3. Tartsd a kutyát pórázon, a madarat ketrecben

A madarat mindig a ketrecében kell tartani, amikor kutyája jelen van, a kutyát pedig mindig pórázon, ha a madárral egy térben van. Ha már nincs csaholás, ugatás, vijjogás, szárnycsapkodás, akkor közelebb lehet mozdítani őket egymáshoz. Ha újra a stressz jeleit mutatják, állítsd vissza a ketrecet az eredeti állapotába.

4. Jutalmazd meg kedvenceidet a jó viselkedésért

A madarak és a kutyák egyaránt szeretik a finom falatokat. Ha kedvenceidet csemegékkel jutalmazod a jó viselkedésükért, az nagyszerű módja annak, hogy minden találkozással egyre örömtelibbé és nyugodtabbá váljon a kapcsolat.

5. Ne hagyjd őket felügyelet nélkül

Néhány találkozás után kedvenceid kezdenek hozzászokni egymás jelenlétéhez, így ha úgy érzed, rendben lehet, a blökit leveheted a pórázról. De a fél szemed mindig rajta legyen így is!

Nagyon jó taktika még, ha a kutyusnak napközben elegendő mentális és fizikális stimulációt nyújtasz, így biztosan nem azon fog epekedni, hogyan ejthetné csapdába az új jövevényt.

Néhány lezser papagájfajta

Ha biztosra szeretnél menni, érdemes a papagáj fajtáját is körültekintően megválasztani. A tojó hullámospapagájok, nimfapapagájok, rózsás fejű törpepapagájok vagy a verébpapagájok nemcsak barátságosak, de kezdőknek is ajánlják őket.

kutya papagáj kutya papagáj kapcsolata kutya papagáj összeszoktatása kutya vadászösztön mobilalkalmazás összezsoktatás territoriális kutya tréning tréning jutalomfalattal vadászösztön kezelése kutyáknál

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!