hirdetés

Új kutya a háznál: hogy szoktasd össze a már meglévő négylábúval?

László Enikő

2020. szeptember 13

Egy új eb rengeteg boldogságot hoz a családba. Hogy meglévő kutyád is hasonló módon örüljön neki, nagyon fontos a fokozatos és szakszerű összeszoktatás.

hirdetés

Egyes kutyusok izgatottan, örömtelien fogadják új négylábú játszótársukat. De nem mindegyik. Leginkább a menhelyről örökbefogadott kedvencekre igaz, hogy féltékenykednek az új jövevény láttán. Szeretett gazdájuk szívét senki nem rabolhatja el tőlük. Meg kell tanítani nekik, abban a szívben több kisállatnak  is van még hely.

Egy gazdi szívében több kutyának is van hely.

A kiválasztás

Fontos, hogy ne csak te magad, hanem kutyád is válasszon. Mindenképpen olyan ebet vigyél haza, akivel ő is jól kijön. A legtöbb menhelyen csak úgy adnak másik állat mellé örökbe egy lakót, ha már korábban találkozott a család kutyájával. Így lehetőségük nyílik megismerkedni és te is láthatod, hogy jó barátok tudnak-e lenni a jövőben. Ha egyikőjük már azonnal agressziót mutat a másik felé, nagy valószínűséggel nem a kiválasztott kedvencet viheted haza. Ugyanakkor biztosan mutatnak más ebeket is, akik nagy valószínűséggel jobban megtalálják a közös hangot kutyáddal. A menhely dolgozói nagyon jól ismerik az ott élő árvákat, így nyugodtan bízz meg abban, amit tanácsolnak.

A menhelyre akár magaddal is viheted kedvenced, hogy megismerkedhessen új családtagotokkal.

Légy elővigyázatos

Ha nincs lehetőség arra, hogy a befogadás vagy vásárlás előtt összeismerkedjenek, az első találkozás semleges terepen történjen, ne a házban. Ha kedvenced otthonába új állatot viszel, fenyegetésnek veheti, ezért inkább tegyetek egy közös sétát, ismerkedjetek ily módon. Mindkét kutya legyen pórázon, hagyd, hogy megszimatolhassák egymást. Ha nincs más megoldás, a lakásban ez akár rácson keresztül is történhet.

Az első találkozás pórázon, semleges terepen történjen.

Ne kivételezz!

Fontos, hogy az új jövevény ne szorítsa háttérbe a már meglévő társadat. Elhalmozhatod jutalomfalatokkal, ha jól viselkedik és kapjon ugyanannyi babusgatást, mint a másik négylábú. Ugyanazok a szabályok vonatkozzanak mindkettőjükre, ne engedj meg az egyiknek olyasvalamit, amit a társának nem. Főleg abban az esetben fontos ez, ha egy félénk kutya mellé kerül egy domináns egyed. Fordíts rá kiemelt figyelmet, mert kedvenced akár depressziós is lehet, ha háttérbe szorítva érzi magát.

Dominancia

A kutyák falkában élnek, a család a falkájuk. Mindenkinek megvan benne a maga szerepe. Így, amikor egy új tag érkezik, előfordulhat, hogy dominanciaharc veszi kezdetét. Amíg nem fordul át nagyfokú agresszióba, nincs mitől tartanod, hiszen ez teljesen normális. Le kell játszaniuk maguk közt, ki az első, ebbe nem szabad beleavatkoznod. Ha a helyzet eldurvul, kérd azonnal egy tréner segítségét, mielőtt valakinek baja esne.
Eleinte, ha egyedül maradnak otthon, különítsd el a kutyákat egymástól, így biztosan nem árthatnak a másiknak.

Fontos, hogy ismerd a különbséget a játék és a verekedés között.

Biztosíts mindkettőjüknek külön fekhelyet, külön tálat, akár játékokat is. Előfordulhat, hogy egymás dolgait veszik el, ezzel játékosan bosszantva a másikat. Ezt általában elrendezik egymás között, ám az már figyelmeztető jel, ha tettlegességig fajul. Éppen ezért fontos, hogy értsd mi a különbség a játékos morgás vagy a komoly agresszió jelei között. Az ebek nem feltétlenül adnak hangot nemtetszésüknek. Egy kutya a másik pillantásából, testtartásából azonnal tudja, hogy az mit gondol róla. Lehet, hogy azt sugallja, nem tanácsos a közelébe menni, de ez nem feltétlen fajul verekedésig, harapásig. Ebben az esetben nyugodtan mutasd ki kedvencednek, hogy ezt rosszul teszi és nemkívánatos a viselkedése.

Személyiségtípusok

Az ivartalanított kutyák nyugodtabbak és nem törekszenek arra, hogy mindenképpen ők legyenek a dominánsak. Őket könnyebb összeszoktatni más kedvencekkel. Az ellenkező nemű ebek jobban kijönnek egymással, mint az azonos neműek. Persze ez nem jelenti azt, hogy két kan vagy szuka kutya nem lehet jóban, hiszen rengeteg családnál élnek így ebek békében és szeretetben. Az ivartalanítás itt is nagyon fontos. Ne tarts együtt két különböző nemű, ivaros kutyát – hacsak nem vagy tenyésztő – , mert a felesleges szaporulat szinte elkerülhetetlen.

Kis idővel lehet, hogy már egy ágyban is alszanak.

Nincsenek sztereotípiák

Az a mítosz, amely szerint egy nagytestű kutya nem jön ki jól egy kistestűvel, egyszerűen nem helytálló. Egy megfelelően szocializált óriás is lehet egy szobakutya legjobb barátja. Az összeszoktatásuk nem különbözik attól, mint ha két egyforma nagyságú kedvenccel történne. Ha úgy érzed, hogy meglévő kutyád nem megfelelő módon szocializált, nem bízol meg benne maximálisan, keress fel vele egy hivatásos kutyatrénert, aki segít megnevelni. Addig ne vigyél haza egyetlen állatot sem, hiszen a tragédia bármikor bekövetkezhet.

Egy ír farkaskutya és egy mopsz is lehetnek a legjobb barátok.

Agresszív kutyák befogadásával sem árt óvatosnak lenned. Egy tenyésztőtől vásárolt pár hetes kölyök nagy valószínűséggel nem viselkedik durván, így ez egyszerűen elkerülhető. Menhelyeken nem adnak örökbe olyan ebet, akinek magatartása nem megfelelő, főképp nem egy másik kutya mellé. Nagy gondot fordítanak erre szinte mindegyik állatotthonban, így nincs mitől tartanod. Ha már találkoztak, és kedvelik egymást, jól ki fognak jönni a jövőben is.

Öreg kutya vs kölyök

Természetesen egy idősebb kedvenc habitusa teljesen más, mint egy eleven kölyöké. A pici szeretne folyamatosan játszani, de ez nem feltétlenül van fáradt kedvenced ínyére. Ezt el kell fogadnia, ám ettől még nagyszerűen kijöhetnek egymással. Fontos, hogy először is meglévő kutyád kedvére tegyél. Ha beteges, kissé megfáradt, nem feltétlen jó ötlet egy nyüzsgő négylábút hozni mellé. Amennyiben úgy gondolod, hogy fizikuma, személyisége megfelelő ahhoz, hogy egy másik állattal osztozzon életterén, semmi akadálya.

Az idősebb kutyák is jól kijöhetnek a kölykökkel.

A béke és a harmónia kellő türelemmel és kitartással idővel kialakul, és kedvenceid hosszú, boldog éveken át élvezhetik egymás társaságát.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya összeszoktatás kutya vásárlás nevelés örökbefogadás több kutya tartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!